Nem kerül sokba - becsületkassza Köszegen

Kőszeg nemcsak hős várvédőiről, alpokaljai hangulatáról ismert, de arról is, hogy évtizedek óta dívik a kisvárosban a becsületkasszás árusítás. Ma már egyre több helyen kínálják másutt is a helyiek a kiskertekben megtermelt zöldséget és gyümölcsöt, a bolti áraknál jóval olcsóbban.

A kőszegi vasútállomástól a belváros felé haladva már feltűnnek a porták bejáratához, az útpadkára kihelyezett kisszékek, sámlik, asztalkák, rajtuk a mindenkori szezonális terményeknek megfelelő kínálat, de kiteszik azt is, ami korábbi termésből megmaradt. A városközpontban és környékén is dívik a becsületkasszás árusítási mód. Az egyik háznál egy hetven körüli nénike éppen feltölti a készletet: paprika, petrezselyem-zöld, újhagyma sorakozik a székecskén, míg a mellette lévő kancsóban vonzó virágcsokron akadhat meg az arra járó szeme.

Minden, ami a becsületkasszás standhoz kell
Lendvai Emil

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

"Betegeskedem, így szinte mindig idehaza tartózkodom. Valamivel el kell foglalnom magamat, ezért kiteszem, ami megterem a kertben, néha-néha kimegyek és ránézek az árura, pótolom, ami lefogy, ürítem a kasszát. Változó a forgalom, van, amikor több mindent elvisznek, máskor semmit" - tudom meg az idős asszonytól.

Nagyobb lett a konkurencia

A közelben egy szintén idősebb férfi számolgatja a bevételt. "Tudja, ma már ez sem megy igazán. Húsz-harminc éve vitték a kirakott portékát, mint a cukrot. Igaz, nagyobb is volt a becsület, szinte fillérre megvolt, amit kértünk érte. Manapság többen elfelejtenek fizetni, egyesek csak a töredékét dobják be a kasszába a kitett árnak, megint mások nem is pénzzel fizetnek. Nagyobb lett a konkurencia, már a környező községekben is élnek ezzel a lehetőséggel."

Árusítanak szolgáltatóház bejáratánál is
Lendvai Emil

Még bolti bejárathoz, kirakatba is jut zöldség és gyümölcs, valamint pénzbedobásra szolgáló befőttes üveg, persely, kartondoboz. Van, aki óvatos, a befőttes üveget kibéleli, hogy ne látszódják a bedobott pénz, más lánccal kötözi a perselyt a székhez, asztalhoz. Elsősorban a belföldi turistákra lehet számítani, ők szívesen veszik a friss gyümölcsöket, zöldségféléket. Bár sok osztrák jár a városban, nemigen teszik próbára a becsületüket, pedig számukra nevetségesen alacsony az ár. Még ritka, hogy euró kerül a kasszába.

Dr. Tóth Lászlótól, Kőszeg jegyzőjétől megtudjuk, hogy néhány évvel ezelőtt azzal legalizálták a becsületkasszás árusítási módot, hogy a helyi polgárok saját kertjükben megtermelt terményeiket házuk előtt területfoglalási engedély és díj nélkül árusíthatják.

Terménymunstra az út mentén
Lendvai Emil

Más települések is megirigyelték

A nagy hagyományú kőszegi becsületkasszás piacozást más helységek lakossága is megirigyelte, s megpróbálta utánozni. Ma már a Szombathely és Kőszeg között húzódó 87-es főút mentén is sorakoznak a „házi standok”, mi több, a falvakban is megtalálhatók. Uborka, káposzta, alma, sárgarépa, bab, sóska, virág sorakozik a sámlin, asztalkán, kisszéken, hogy csak a választék egy részét említsük.

Gyöngyösfalu belterületén egy pici székecskén két tálca tojás van kitéve egy szintén aprócska, a pénzgyűjtésre szolgáló üvegecskével, s még néhány perc alatt megfordulok Lukácsházáról, gazdára talál. A háziasszonytól megtudom, hogy anyósa tyúkjainak tojásait árusítják a hétvégeken, s van is iránta kereslet. Úgy tűnik az igazi falusi tojás megéri a 30 forintot. A 87-es út mentén egy fiatalember nézegeti a kitett portékát. "Valami gyümölcsöt keresek, mert ilyen helyen olcsóbb, mint a boltban" – mondja, miközben az egyik zacskó tartalmát vizsgálja.

Kis virágkínálat nagy vödörben
Lendvai Emil

A megyeszékhelyen, Szombathelyen is már több helyen élnek becsületkasszás árusítási móddal. Igazán nagy hagyománya az Engels utcában van, ahol több ház idősebb lakói árusítják a kertben termett felesleget, elsősorban virágot. Az árat huzamosabb ideig tartják, nem mennek egymás alá. Jelenleg a virágért 70 forintot kérnek.

Állítólag van olyan utcai stand is, ahol a házból figyelik az eseményeket, s ha valaki fizetség nélkül távozna a virággal, gyümölccsel, már futnak is utána behajtani a járandóságot. Igaz, ennek már nem sok köze van a becsületkasszához árusítási módhoz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód