Nem lesz lazac nagyhatalom Magyarország - megbukott a nagyreményű beruházás

Zalaegerszeg pedig nem lesz a lazactermelés fővárosa.

„Ajjaj, nem lesz lazac nagyhatalom Magyarország. Zalaegerszeg pedig nem lesz a lazactermelés fővárosa…”írta Facebook-bejegyzésében Hadházy Ákos, ellenzéki országgyűlési képviselő. Hadházy azt írta, Sagyibó Viktor állítólag visszaadta azt a 2.9 milliárdot (!), amit EU-s támogatásból egy “innovatív lazacfarmra” kapott. Az eredeti terv az volt, hogy fémtartályokban tenyésztenek évi ezer tonna lazacot exportra Zalaegerszegen.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

A politikust Zalaegerszeg polgármestere arról tájékoztatta, hogy a cég, amely 2022 őszén el akarta kezdeni felépíteni a farmot, végül nem vette meg a várostól a kiszemelt telket sem.

A pénzt azért fizették vissza, mert a kicsúsztak volna a támogatáshoz kapcsolódó elszámolási határidőből.

Hadházy megjegyezte, a lazacfarm terve korábban a kormánynak is igen kedves volt, kiemelt beruházássá is nyilvánította, de már a kezdetekben több akadály is volt: az évi ezer tonnás haltermeléshez szükséges vízmennyiség befolyásolta volna a közcélú vízhasználatot, és megkétszereződtek a költségek is, amit az uniós támogatással sem tudtak ellensúlyozni.

Az ellenzéki képviselő által közzétett polgármesteri válaszlevélből kiderült, a cég nem tett le teljesen a tervről: költségcsökkentési és fenntarthatósági szempontok alapján újratervezik, és keresik a banki finanszírozás lehetőségét.

Azt már a HVG jegyzi meg cikkében, a friss (vagy fagyasztott) egész lazac 2021-ben a 218. volt a világkereskedelemben megforduló összes termék körében, összesen 15,3 milliárd dolláros (akkori árfolyamon több mint 5300 milliárd forint) forgalmával a világkereskedelem 0,073 százalékát adta.

A legnagyobb exportőr Norvégia, amely a világ lazaexportjának csaknem a felét (46,9 százalék) adja. Érdekesség, hogy az összes Magyarországról kivitt haltermék értéke épphogy elérte 2021-ben a norvég lazackivitel 350-ed részét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek