Már nem sokáig lehet gyönyörködni Szombathely idei karácsonyfájában

De jó helyre kerül.

Véget értek az ünnepek, már itt az újév is, ám hivatalosan még tart a karácsonyi időszak – egészen a vízkeresztet követő vasárnapig. Vízkereszt mindig január 6-ra esik és bár ez az egyik legősibb keresztény ünnep, amihez számos népszokás kötődik, de ezek közül ma már csak az él, hogy ezen a napon szokás leszedni a karácsonyfát.

Ezt a hagyományt Szombathely is tartja, hiszen minden évben eddig állt a város karácsonyfája. És mivel alig néhány nap van már csak vízkeresztig, megkérdeztük az önkormányzattól, hogy idén is január 6-ig, azaz most csütörtökig lehet-e gyönyörködni a 13 méter magas nordmann fenyőben.

Mészáros D. Zsolt

„Vízkereszt, azaz január 6-a estéjén még karácsonyi fényekben pompázik a fenyő Szombathely Fő terén, majd másnap, január 7-én reggel kezdik el leszedni a díszeket, illetve viszik el a fát, - amit a korábbi évek szokásaihoz hűen felaprítva rászorulókhoz juttat el tűzifaként az önkormányzat” – állt a válaszban.

Kis híján két hónapig volt a miénk

Szombathely idei karácsonyfája egyébként november 15-én érkezett meg a Fő térre, így kis híján két hónapig volt a miénk. A 13 méter magas nordmann fenyőt Gyöngyösfaluból ajánlotta fel Németh István és felesége, Anna néni.

Így állították fel a Fő téren a fenyőt.

A házaspár 25 évvel ezelőtt ültette el a háza előtt a fát, ami alig egyméteres volt, amikor István bácsi egy területrendezésről átmentette. Óvták, gondozták, minden decemberben fényfüzérrel díszítették, és ilyen szép nagyra nőtt. Kicsit túl nagyra is, ugyanis elnyomta a szomszédságában növekvő fákat, és egy-egy erősebb szél már nagyon kilengette.

István bácsi és Anna néni ezért úgy gondolta, legyen a szombathelyi Fő tér karácsonyi dísze. Miután kivágták a fát, még magot vettek belőle, hogy újabb csemetét nevelhessenek.

István bácsi és Anna néni.
Bonyhádi Zoltán/Szombathely MJV

És hogy csütörtök után mi lesz a fenyővel? Ahogy azt az önkormányzat a fenti válaszában is írta, a korábbi évekhez hasonlóan idén is felaprítják és tűzifa lesz belőle, amit aztán rászorulóknak ajánlanak fel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely