Az ELTE-hez csatlakozhat a szombathelyi egyetem

A pedagógusképző, a természettudományi és műszaki Kar is az ELTE égisze alatt működne.

A számunkra is új információt egy nappal ezelőtt maga az ELTE hozta nyilvánosságra, egy a honlapjukon megjelent: "ELTE delegációja a Savaria Egyetemi Központban" című cikkben. (Lent, a keretben szó szerint idézzük az írást.)

A beszámoló szerint a Savaria Egyetemi Központ még május 9-én jelezte a ELTE vezetősége felé, hogy két kara, a szombathelyi Berzsenyi Dániel Pedagógusképző és a Természettudományi és Műszaki Kar is szívesen csatlakozna az ELTE-hez. Az "átigazolással" a szombathelyi rektorhelyettes szerint növelni lehetne a szombathelyi egyetem vonzóképességét, s ezzel biztosítani tudnák a szükséges hallgatói létszámot. A város és az ELTE között már eddig is jó volt együttműködés, gondoljunk csak a szombathelyi ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumra.

Nyugat-magyarországi Egyetem - Savaria Egyetemi Központ
Mészáros Zsolt

A beszámoló szerint Az ELTE és a Savaria Egyetemi Központ karai még egyeztetnek a csatlakozás feltételeiről, eztán fogják kidolgozni a szakmai,

szervezeti és pénzügyi részletkérdéseket, azzal a céllal, hogy mindkét fél számára előnyös, egymást építő megoldás szülessen.

Arról, hogy a SEK szakítani fog a Nyugat-Magyarországi Egyetemmel tavaly szeptemberre Bréking! Lehet önálló egyeteme Szombathelynek, de csak később 2015. September 01. 16:42 született döntés miután bebizonyosodott, hogy ebben a formában nem működőképes az óriási intézmény. A szombathelyi karok szinte elnéptelenednek, tavaly ősszel mindössze 1800 hallgató kezdte meg az évet.

Az ELTE delegációja a Savaria Egyetemi Központban

A Savaria Egyetemi Központban működő karok május 9-én kifejezték azon szándékukat, hogy a szombathelyi Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar és a Természettudományi és Műszaki Kar egy most induló egyeztetési és döntési folyamat végén az ELTE részeként folytassa tevékenységét.

Május 9-én a Nyugat-magyarországi Egyetem (NymE) Szombathelyen működő két karának Kari Tanácsi ülésén vett részt az ELTE vezetősége Szombathelyen. Az NymE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar (BDPK) és a Természettudományi és Műszaki Kar (TTMK) Kari Tanácsai a teljes intézetigazgatói körrel kibővített és együttes ülésükön megtárgyalták és kifejezték azon szándékukat, hogy – az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szenátusának támogató határozata és a fenntartó pozitív döntése esetén – a szükséges csatlakozási tárgyalások után az NymE Savaria Egyetemi Központ (SEK) Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kara és a Természettudományi és Műszaki Kara az Eötvös Loránd Tudományegyetem részeként folytassa tevékenységét.

A Kari Tanácson Németh István mb. rektorhelyettes bemutatta és elemezte az NymE Savaria Egyetemi Központjában működő szakokra vonatkozó gazdasági adatokat. A rektorhelyettes arra a következtetésre jutott, hogy a szombathelyi képzések az ELTE égisze alatt lennének képesek növelni vonzóképességüket, s ezzel biztosítani a szükséges hallgatói létszámot. Ezt követően Mezey Barna rektor bemutatta a csatlakozás lehetséges előnyeit és fókuszterületeit, kiemelve, hogy az ELTE-nek van gyakorlati tapasztalata abban, hogy a központtól távol eső telephelyen a helyi erők közreműködésével fejlesztenek. Szombathely városával jó az ELTE együttműködése, tekintettel a szombathelyi ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumra.

Az ELTE–SEK együttműködés három fókuszterülete a műszaki, a pedagógusképzési, valamint a sportszervezési terület, amelyek valós, regionális társadalmi-gazdasági igényekre támaszkodnak és várhatóan jelentős hallgatói létszámemelkedést hozhatnak.

Az ELTE és a Savaria Egyetemi Központ karai a fenti határozat értelmében a fenntartó által indított egyeztetések során fogják kidolgozni a szakmai, szervezeti és pénzügyi részletkérdéseket, azzal a céllal, hogy mindkét fél számára előnyös, egymást építő megoldás szülessen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet