Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az ELTE-hez csatlakozhat a szombathelyi egyetem

A pedagógusképző, a természettudományi és műszaki Kar is az ELTE égisze alatt működne.

A számunkra is új információt egy nappal ezelőtt maga az ELTE hozta nyilvánosságra, egy a honlapjukon megjelent: "ELTE delegációja a Savaria Egyetemi Központban" című cikkben. (Lent, a keretben szó szerint idézzük az írást.)

A beszámoló szerint a Savaria Egyetemi Központ még május 9-én jelezte a ELTE vezetősége felé, hogy két kara, a szombathelyi Berzsenyi Dániel Pedagógusképző és a Természettudományi és Műszaki Kar is szívesen csatlakozna az ELTE-hez. Az "átigazolással" a szombathelyi rektorhelyettes szerint növelni lehetne a szombathelyi egyetem vonzóképességét, s ezzel biztosítani tudnák a szükséges hallgatói létszámot. A város és az ELTE között már eddig is jó volt együttműködés, gondoljunk csak a szombathelyi ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumra.

Nyugat-magyarországi Egyetem - Savaria Egyetemi Központ
Mészáros Zsolt

A beszámoló szerint Az ELTE és a Savaria Egyetemi Központ karai még egyeztetnek a csatlakozás feltételeiről, eztán fogják kidolgozni a szakmai,

szervezeti és pénzügyi részletkérdéseket, azzal a céllal, hogy mindkét fél számára előnyös, egymást építő megoldás szülessen.

Arról, hogy a SEK szakítani fog a Nyugat-Magyarországi Egyetemmel tavaly szeptemberre Bréking! Lehet önálló egyeteme Szombathelynek, de csak később 2015. September 01. 16:42 született döntés miután bebizonyosodott, hogy ebben a formában nem működőképes az óriási intézmény. A szombathelyi karok szinte elnéptelenednek, tavaly ősszel mindössze 1800 hallgató kezdte meg az évet.

Az ELTE delegációja a Savaria Egyetemi Központban

A Savaria Egyetemi Központban működő karok május 9-én kifejezték azon szándékukat, hogy a szombathelyi Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar és a Természettudományi és Műszaki Kar egy most induló egyeztetési és döntési folyamat végén az ELTE részeként folytassa tevékenységét.

Május 9-én a Nyugat-magyarországi Egyetem (NymE) Szombathelyen működő két karának Kari Tanácsi ülésén vett részt az ELTE vezetősége Szombathelyen. Az NymE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar (BDPK) és a Természettudományi és Műszaki Kar (TTMK) Kari Tanácsai a teljes intézetigazgatói körrel kibővített és együttes ülésükön megtárgyalták és kifejezték azon szándékukat, hogy – az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szenátusának támogató határozata és a fenntartó pozitív döntése esetén – a szükséges csatlakozási tárgyalások után az NymE Savaria Egyetemi Központ (SEK) Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kara és a Természettudományi és Műszaki Kara az Eötvös Loránd Tudományegyetem részeként folytassa tevékenységét.

A Kari Tanácson Németh István mb. rektorhelyettes bemutatta és elemezte az NymE Savaria Egyetemi Központjában működő szakokra vonatkozó gazdasági adatokat. A rektorhelyettes arra a következtetésre jutott, hogy a szombathelyi képzések az ELTE égisze alatt lennének képesek növelni vonzóképességüket, s ezzel biztosítani a szükséges hallgatói létszámot. Ezt követően Mezey Barna rektor bemutatta a csatlakozás lehetséges előnyeit és fókuszterületeit, kiemelve, hogy az ELTE-nek van gyakorlati tapasztalata abban, hogy a központtól távol eső telephelyen a helyi erők közreműködésével fejlesztenek. Szombathely városával jó az ELTE együttműködése, tekintettel a szombathelyi ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumra.

Az ELTE–SEK együttműködés három fókuszterülete a műszaki, a pedagógusképzési, valamint a sportszervezési terület, amelyek valós, regionális társadalmi-gazdasági igényekre támaszkodnak és várhatóan jelentős hallgatói létszámemelkedést hozhatnak.

Az ELTE és a Savaria Egyetemi Központ karai a fenti határozat értelmében a fenntartó által indított egyeztetések során fogják kidolgozni a szakmai, szervezeti és pénzügyi részletkérdéseket, azzal a céllal, hogy mindkét fél számára előnyös, egymást építő megoldás szülessen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra