Bréking! Lesz szakítás, lehet önálló egyeteme Szombathelynek, de csak később

Eldőlt, Szombathely felsőoktatási intézménye 2017-ben válhat ki a Nyugat-magyarországi Egyetemből. Kerestük a SEK kampus igazgatóját is, de a cikk megjelenéséig nem értük utol. Ha sikerül, frissítünk.

A felsőoktatási államtitkárság több egyetem szétválasztásáról és összevonásáról döntött, amelyeket ma egy budapesti sajtótájékoztatón hoztak nyilvánosságra. A változásokra azért volt szükség, mert több felsőoktatási intézmény a jelenlegi formájában nem működőképes, ilyen többek között a NyME is. (Erről a problémáról korábban többször is írtunk, például legutóbb itt Önálló lesz a Savaria Egyetemi Központ, darabjaira szedik a Nyugat-magyarországi Egyetemet 2015. July 30. 09:50 .)

Változások, amelyekről az államtitkárság határozott:

 • a Nyugat-magyarországi Egyetemből csak 2017-ben (július 1-jétől) válhat ki Szombathely
 • a mosonmagyaróvári agrárkar és a győri Apáczai-kar kiválhat a NYME-ből, és csatlakozhat a győri Széchenyi Egyetemhez
 • a Budapesti Corvinus Egyetemről leválasztják a budai "kertészetis" karokat, és a gödöllői Szent István Egyetemhez csatolják
 • gazdasági szakegyetem lesz a Corvinus pesti karaiból
 • a SZIE karából önálló állatorvos-tudományi egyetem jön létre
 • egyesül Szolnok és Kecskemét főiskolája
 • a SZIE jászberényi pedagógusképzése az egri Eszterházy Károly Főiskolához kerül
 • a NYME zalaegerszegi mechatronikai képzése a veszprémi Pannónia Egyetemhez kerül
 • 2016 júliusától ezért egyesül a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola és az egri Eszterházy Károly Főiskola.
 • De miért nem lehet már most önálló a szombathelyi felsőoktatás?

  Az államtitkárság érvelése szerint Szombathelyen még nem adottak az önálló egyetem feltételei: pedagógusképzésüket csak úgy tudták akkreditálni, hogy a NYME keretein belül ehhez megvoltak a soproni Benedek Elek Pedagógiai Kar minősített oktatói. Szombathely jelenleg önállóan nem kapna akkreditációt, írja az index.hu is, ehhez legalább 15-30 embert kellene felvenni.

  Sajtótájékoztató a SEK-en
  Vágvölgyi Bálint

  Kevés a hallgató is Szombathelyen

  Egyelőre nincs elég hallgató sem az önálló működéshez - érvel az államtitkárság. A mostani 1800 diák és az utánuk járó állami támogatás, illetve tandíj nem elég az önállósuláshoz.

  Az államtitkárság szerint azonban vannak egyéb ötletek a hallgatók vonzására, a cél az, hogy 2017-ig annyira megerősítsék a szombathelyi karokat, hogy önállósodhassanak. A kiválás 2017. július 1-jével valósulna meg. Ezzel egy időben önálló egyetemmé válna a mostani NyME magját alkotó soproni Erdőmérnöki Kar, a Közgazdaságtudományi Kar és a Simonyi Károly Műszaki, Faanyag-tudományi és Művészeti Kar is

  - olvashatjuk az indexen.

  Csak nemrég vették el a szombathelyiek önállóságát

  A Savaria Egyetemi Központban egyébként régóta megy a vita Most Sopron nyert, de ettől még a szombathelyi egyetem önállóvá válhat a jövőben 2015. February 05. 12:56 az önállósodásról Mérnökképző fellegvár vagy kihalt csóró egyetem lesz Szombathelyen? 2015. January 29. 12:10 , erre reagálva a NyME idén márciusban a meglévő önálló jogköröket is elvette, hivatalosan a SEK meg is szűnt Megszűnt a Savaria Egyetemi Központ 2015. March 20. 19:37 . A városi közgyűlés egyébként ez év elején adott ki egy állásfoglalást A Fidesz belső leszámolásáról és a rektorok érdekeiről 2015. January 30. 15:31 , amelyben kiállnak a SEK önállósága mellett.

  A szenátusok megvitathatják a döntést, megváltoztatni azonban nem tudják

  A felsőoktatási államtitkárság döntéséről egyébként az egyetemek szenátusainak kell még szavazniuk, de ez nem köti az államtitkárságot: mint az állami egyetemek fenntartója, saját hatáskörben is dönthet az átalakításokról, mondta az Indexnek Palkovics László, felsőoktatási államtitkár. A korábban ismertetett terveket egy-két kivételtől eltekintve megvalósítják. Erről legkésőbb jövő hét végén hozza meg a végleges döntést az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Kapcsolódó cikkeink

  "Jó ötlet volt, de nem jött össze" - elkerülhető lett volna a NYME szétesése

  Az államtitkár szerint a fenntartó és a menedzsment hibájából nem sikerült megvalósítani az integrációt.

  Önálló lesz a Savaria Egyetemi Központ, darabjaira szedik a Nyugat-magyarországi Egyetemet

  Több egyetemet és főiskolát is szétdarabolnak vagy összevonnak. Szombathelyre állítólag Orbán Viktor hozza el a jó hírt.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Aktuál