Jó tudni, hogy nemcsak Ausztriában kobozhatják el az autónkat

Számos más európai országban is szigorúak a hatóságok.

Ahogy arról lapunk is beszámolt Ausztriában megvan az első gyorshajtó, akinek elkobozták a kocsiját March 06. 08:22 , március eleje óta él egy olyan törvény Ausztriában, hogy aki 60 km/órával túllépi a megengedett sebességet lakóterületen belül, vagy 70-nel lakóterületen kívül, annak a hatóság átmenetileg lefoglalhatja a gyorshajtó járművét. 14 nap után az érintett autót visszaadják gazdájának, viszont ha még egyszer rajtakapják extrém gyorshajtáson, akkor már végleg elkobozzák tőle a járművet, amit a hatóság elárverez.

Ha a gyorshajtás során lakott területen belül 80-nal, lakott területen kívül pedig 90 km/órával lépik túl a megengedett sebességet, akkor a hatóság az első alkalom után végleg elveheti a járművet.

A törvény életbe lépése után néhány nappal meg is történ Ausztriában megvan az első gyorshajtó, akinek elkobozták a kocsiját March 06. 08:22 t az első autó elkobzása, majd nem sokkal később egy magyar sofőr is így járt 218-cal száguldott egy magyar sofőr az osztrák autópályán, elkobozták az elektromos autóját March 26. 10:03 , aki elektromos autójával 218 km/órás sebességgel száguldott az A3-mas autópályán.

A Kreszváltozás.hu szakportál arra hívja fel írásában a figyelmet, hogy az autó elkobzása Európában nem is annyira ritka.

Olaszország

Olaszországban évek óta szigorúan büntetik az ittas vezetést. Ha a kiszűrt sofőr vérében az alkoholszint meghaladja a 1,5 ezreléket, a járművet lefoglalják és elárverezik. Feltéve, hogy a sofőr az autó vagy a motorkerékpár tulajdonosa. Ellenkező esetben csak elkobozzák a járművet, de visszaadják az autókölcsönzőnek vagy a tulajdonosnak. Ebben az esetben az olaszországi vezetési tilalom, amely általában egy-két év, megduplázódik. Emellett 1500 és 6000 euró közötti pénzbírság is jár, extrém esetben hattól tizenkét hónapig terjedő szabadságvesztés is fenyegeti a szabály ellen vétőt. Az olasz bíróságok elkobzást és árverést is elrendelhetnek a kábítószer hatása alatti járművezetés miatt. Még ha teljesen józanok is, a motorosokat néhány hétre megfosztják motorkerékpárjuktól, ha nem viselnek bukósisakot, vagy olyan sisakot viselnek, amelyek nem felel meg az előírásoknak. Büntetésre akkor is van lehetőség, ha valaki félkézzel vezetve közlekedik, vagy nem ül rendesen a motorkerékpárján.

Lengyelország

Lengyelországban az autók elkobzása 1,5 ezrelék véralkoholszintnél lehetséges, de 0 ,5 ezreléknél is lehetőséget ad rá a szabályozás, amennyiben a sofőr balesetet okoz. A szigorúbb előírások akkor is érvényesek, ha 24 hónapon belül ismét ittasan ül valaki a volán mögé.

Németország

Németországban járművük elkobzásával fenyegetik az illegális autó- vagy motorverseny résztvevőit. A rendőrség a járműveket lefoglalja és bizonyítékként használja fel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a sofőr soha nem kapja vissza az autóját vagy a motorkerékpárját. Igaz ha ítélet születik, annak része lehet, hogy a bíróság elrendeli az autó vagy a motorkerékpár lefoglalását és elárverezését.

Dánia

Dániában „őrült vezetés” esetén kobozhatják el az autót. Ebbe a kategóriába azok a gyorshajtók tartoznak, a kik több mint 100 százalékkal túllépik a megengedett sebességet. Akkor is elkobozható ott az autó, ha két ezrelék vagy annál nagyobb a véralkoholszintje a sofőrnek, illetve ha alkohol vagy kábítószer hatása alatt okoz súlyos személyi sérüléssel járó balesetet. Függetlenül attól, hogy kié az autó. 2021 áprilisa és 2023 júliusa között a dán igazságügyi minisztérium 2500 elkobzott járműről számolt be.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos