Nemény András javaslatát támogatta a belügyminiszter, Hende Csabáéval szemben

A város polgármestere élő videóban válaszolt az újságírók és a lakosság kérdéseire.

Szerdán délután öt órakor tartott online fogadóórát Nemény András Szombathely polgármestere a város Facebook-oldalán. Összeszedtük a legfontosabb információkat, amelyek elhangzottak:

 • Nemény elmondta, hogy többször próbált adatokat igényelni a koronavírussal kapcsolatban, ám annak ellenére, hogy tagja a védelmi bizottságnak, mégsem kap információkat. A tegnapi napon, meglepő módon mégis érkezett válasz. A polgármester elmondása szerint jelenleg 1634 aktív fertőzött van a városban.

  A halálozásokat tekintve szomorúak az adatok, azonban ebben a számban nem csak a Covid fertőzésben elhalálozottak szerepelnek: szeptemberben 202 elhunyt, októberben 166 elhunyt, novemberben 224 elhunyt, decemberben 324 elhunyt.

 • Jelenleg több beruházás is folyamatban van, azonban sokszor utólag derül ki, hogy mindig vannak ráfizetések. Az új bölcsőde esetében több mint 140 millió forint, míg a horvát nemzetiségi iskola tornatermének esetében több mint 20 millió forint. A Ferenc utcai fejlesztés, a balogunyomi és a vépi kerképárútnál viszont nem kell ettől tartani.
 • A Szombathelyt Balogunyommal összekötő kerékpárút munkálatai tavasszal elkezdődnek.
 • A polgármester ugyanakkor nem érti, hogy a térség országgyűlési képviselője, Hende Csaba, miért állít valótlanságokat, amikor azt mondja, hogy a meglévő források felhasználása késik.

  Nemény úgy véli, hogy egy jogvégzett embernek tudnia kellene, hogy azoknál az önkormányzatoknál, ahol versenyeztetés folyik a közbeszerzéseket illetően, ott időbe telik a források felhasználása. Szerinte nincsenek semmivel sem elkésve, Hende Csaba meg valószínűleg a kampány hevében állít valótlanságokat.

 • A források felhasználását illetően mind Hende Csaba, mind pedig Nemény András javaslatot tett a belügyminiszternek, aki a Nemény András vezette önkormányzat javaslatát támogatta Hende Csabáéval szemben.
 • Nemény úgy gondolja, hogy Hende Csabának ideje lenne beszámolnia, hogy miért ennyire gyenge a lobbitevékenysége, szerinte a tények is azt mutatják, hogy már a saját pártjának sem fontos a térség orsszággyűlési képviselője.
 • A pedagógussztrájk hét óvodát fog érinteni Szombathelyen, de a helyettesítések ezekben az intézményekben meg lesznek oldva, továbbá kifejezte a szolidaritását a sztrájkoló pedagógusokkal.
 • A kommentek között volt olyan, melyben Hende Csaba SZKKA tiszteletbeli elnöki pozíciójáról kérdezték a polgármestert. Nemény szerint nagyon nem szerencsés, ha a politika és a sport ennyire egészségtelenül összefonódik, főleg egy kampány idején.
 • Lapunk is előre elküldte a kérdéseit, amelyre az alábbi válaszok érkeztek:

  Történt valami a Savaria Nagyszállóval kapcsolatban? Sikerült felvenni a kapcsolatot az új tulajdonossal? Tudni lehet, hogy mi lesz az épülettel?

  Sok információ nem hangzott el, annyi biztos, hogy egy NER oligarcha áll a nagyszálló mögött, aki egyébként ugyanaz a személy, mint aki a felszámoló mögött is áll. Nemény úgy véli, hogy a vállalkozó jelentős kormányzati támogatásra számít, amelyből megkezdődhetnek a felújítások. Amennyiben ez megtörténik, az önkormányzat partner lesz benne, de egyelőre csak presszionálni tudják a tulajdonost, hogy ne hanyagolja el az épületet és annak környékét.

  Hogy áll a Volánbusz által indított per? Mekkora esélye van, hogy a cég megnyeri a pert, és mi lehet ennek a következménye?

  Négy ponton is érvénytelen volt a pályázatuk és 100 millióval rosszabb ajánlatot nyújtott be a Volánbusz. Amennyiben az önkormányzat ezt a pályázatot támogatta volna, annyiban veszteséget okozott volna a városnak, szemben a Balgussal, akikkel kiegyensúlyozott a partnerség. A per dióhéjban arról szól, hogy a Volánbusz úgy véli, az ő pályázatuk jobb a Blaguséval szemben, ám a polgármester mosolyogva hozzáfűzte, hogy nyugodtan fog aludni emiatt a per miatt.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet