Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nemény András: Offshore cég ellenőrzi az önkormányzati közszolgáltatókat

Az MSZP Vas megyei elnöke szerint csak a Vasivíz közel 12 milliót fizetett ki a vállalkozásnak.

Az Orbán-rendszernek pénzre van szüksége a működéshez - kezdte sajtótájékoztatóját Nemény András. Hozzátette, itt egy példa rá, hogyan is teremtik elő ezt a pénzt.

Korábban Rogán szomszédaié volt a kft.

A kormány 2014-ben döntött úgy, hogy a közműszolgáltatók számlázási, pénzkezelési számítógépes rendszerét auditálni kell. Erre a feladatra úgy írtak ki közbeszerzési pályázatot, hogy annak a Hunguard nevű cég felelt meg. A cégadatbázisból kiderül, hogy ennek a cégnek korábban Rogán Antal

feltaláló

szomszédjaihoz köthető tulajdonosai voltak.

Nemény András
Garai Antal Atom
Most viszont a tulajdonosok között van egy máltai bejegyzésű vállalkozás is, vagyis offshore tulajdonosa van a kft-nek. (Megnéztük, valóban így van, az új tulajdonost 2016. februárban jegyezték be. Sz. J.)

Nemény elmondta, a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója is megerősítette, hogy az auditáló Hunguard Kft-nek magántulajdonosai voltak, amikor aláírták velük a szerződést. A képviselő megjegyezte, most viszont az úgynevezett panamai iratokban is szereplő offshore társaság lett a tulajdonos.

Drága az auditálás és zsebbe megy a pénz

A kft. 50 százalékos haszonkulccsal dolgozik, a 2014-ben lezajlott, kötelezően előírt auditálásokból 600 milliós haszna volt - mondta Nemény. Hozzátette, teljesen értelmetlen és felesleges volt ez a munka, hiszen vannak olyanok, akik még most sem kapták meg a tavalyi hulladékszállítási számláikat.

A hétfői rendkívüli közgyűlésen ezért is kérték, hogy tárgyalják a Vasivíz ügyét nyilvános ülésen, de közben közérdekű adatkérés útján sikerült megtudniuk, hogy a Vasivíz 11,9 milliót fizetett ennek a cégnek 2014-ben.

A képviselő megjegyezte, a kormány Brüsszel ellen harcol, mert Brüsszel állítólag a rezsicsökkentés ellen van, közben ilyen döntésekkel drágítja a közszolgáltatásokat. Ráadásul ez a pénz a Fidesz haveri, ismerősi köréhez megy, és az offshore pénzek a Fidesz kasszájába folynak vissza.

Nemény elmondta, 2017-ben lejárnak a három éves auditálások, lehetséges, hogy az idén újra megcsináltatják azt a közműszolgáltatókkal. Hozzátette, az auditálás során az offshore cég akár üzleti titkokhoz is hozzájuthat, ami aggályos.

Pitiáner, személyes bosszú

A képviselő megemlítette a CEU-ellenes törvényt, és azt, hogy a vasi fideszes képviselők is megszavazták a törvényt. vagyis Ágh Péter, Hende Csaba és V. Németh Zsolt. Az eljárás példa nélküli, hiszen azt nem tárgyalta az országgyűlés oktatási bizottsága sem. Pedig, ha oktatási kérdésként nézzük, akkor tárgyalnia kellett volna, hiszen egyetemi oktatók, Nobel díjasok tiltakoztak ellene itthon és külföldön egyaránt.

Nemény szerint egyértelmű, hogy politikai célja van a törvénynek, személyes, pitiáner bosszúról van szó, ami árt Magyarországnak. Kijelentette az gy sokkal messzebbre vezet, bármikor, bárkivel előfordulhat. Az Orbán-kormány egyre jobban hasonlít a Putyin-rendszerhez, ha valaki az útjában áll, azt eltapossák, megsemmisítik. És ehhez asszisztálnak a vasi képviselők - mondta Nemény András.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra