Nemsokára vége a jó világnak, ismét mehetünk igazolványokat csináltatni

A jogosítvány és az autó műszaki vizsgája például érzékeny pont. Vagy ha külföldre megyünk.

Hogy pontosan hány okmányról van szól, azt nem lehet tudni, de gyaníthatón emberek tíz-, talán százezreit is érintik azok a rendelkezések, amelyek szerint Magyarországon a veszélyhelyzetek alatt nem kellet meghosszabbítani a lejárt igazolványokat, azok a veszélyhelyzet lejárta után 60 napig érvényesek voltak.

A most érvényben lévő törvény egy kicsit más..

A 2021. december 21-i Magyar Közlönyben közzétett jogszabállyal a veszélyhelyzetet 2021. június 1-ig hosszabbította ugyan az Országgyűlés, de már nincs 60 nap, merthogy

lejárt okmányok érvényességének az új határideje 2022. június 30.

A törvény a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos, 2020. március 11. és 2020. július 3. között lejárt, vagy 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró hivatalos okmányokra vonatkozik.

Az érintett okmányok:

 • személyi igazolvány
 • lakcímkártya
 • útlevél
 • a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi idő
 • jogosítvány
 • Hogy bonyolultabb legyen, egy uniós jogszabály szerint ha a jogosítvány 2020. szeptember 1. és 2021. június 30. között járt le, akkor a lejárattól számított 10 hónapig érvényes, ráadásul az egész unió területén.

  Ami ezen kívül van, arra a június 30-i határidő vonatkozik és csak Magyarország területén.

  Mindez nemcsak azt jelenti, hogy az úton közlekedő autók műszaki állapota még a korábbiaknál is sokkal ramatyabb lehet, de azt is, hogy az elkövetkezendő hónapokban hatalmas roham várható majd az okmányirodákban és a műszaki vizsgáztató állomásokon, amit célszerű bekalkulálni, mielőtt lazán a legvégére hagyjuk.

  Egy másik fontos információ, amiről sokan elfeledkeznek, és aminek nagyon kellemetlen következményei lehetnek. Mindez (az említett uniós jogszabály kivételével) csak Magyarországra vonatkozik, tehát Ausztriában vagy más országokban nem fogadják el lejárt magyar igazolványokat, így úgy veszik, hogy nem lenne érvényes jogosítványunk vagy rég lejárt volna a műszaki az autónkon.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hasznos