A NER-esek is buknak a Sberbankkal? – Tiborczék is bajban lehetnek

A legnagyobb NER-es építőipari vállalatok, gázkereskedők, agrárcégek, de még a Posta két biztosítója is bankolt a Sberbanknál. A soproni beruházásokban érdekelt West Hungária Bau Kft. is.

A magyar gazdaságból hiányozni fog az a pénz, ami benn ég a Sberbankban – erről is beszélt Orbán Viktor múlt pénteki rádióinterjújában. Konkrét összeget nem említett a miniszterelnök, de az első becslések szerint mintegy ezer olyan vállalat lesz, amelyiknek nem fedezi a kárát az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA).

Az Opten adatai szerint több mint 16 ezer magyarországi cégnek vezetett számlát az orosz bank, közülük 6054-nek más pénzintézetnél nem is volt számlája. A 24.hu megnézte, hány állami cég, illetve 10 milliárd forintnál nagyobb árbevételű társaság fürödhetett be a Sberbankkal.

Az Opten a nyilvános cégadatbázisból hozzáférhető bankszámlaszámok alapján 14 – részben – köztulajdonú céget, a 10 milliárd forintnál nagyobb árbevételű vállalkozások közül pedig 54 sberbankos folyószámlával rendelkezőt talált.

Feltűnő, hogy egy egész sor NER-milliárdos építőipari vállalkozása van a sberbankosok között. A két éllovas, a miniszterelnök barátjaként elkönyvelt Garancsi István Market Építő Zrt.-je és a Szijjártó Péter külügyminisztert jachtoztató Szijj László Duna Aszfalt Zrt.-je. (Korábbi információk szerint a soproni Fagus is Szijj érdekeltségébe tartozik.)

Mellettük a francia gyökerű Colas, a Dunai Györgyhöz kapcsolható Euroaszfalt, az Apáthy Endréhez köthető A-Híd Zrt. és – a szombathelyi Tiborcz István üzleti köréhez sorolt – Paár Attila győri milliárdos West Hungária Bau Kft.-je is az orosz bank ügyfelei között van. (A West Hungária Bau Kft. neve Sopronban is jól cseng, hiszen a FÉSZ Zrt.-vel közös konzorciumuk több nagy soproni beruházás, például az uszoda és a parkolóház, kivitelezője volt.)

A NER új üstököse, az újabban kavicsbányászattal is foglalkozó Balázs Attila érdekeltségébe tartozó Bayer Construct Zrt. az Opten adatai szerint több banknál tart számlát, legutóbb tavaly novemberben nyitott újakat a Sberbanknál, illetve decemberben a Gránit Bankban.

Az érintettek között van a BKV is – írja a 24.hu.

(A cégadatokat az Opten szolgáltatta.)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság