A kormányközeli Nézőpont megmérte, hogy Magyarországon a legelégedettebbek az emberek a kormánnyal

Csak Szerbia van a nyomunkban.

Közép-Európa 12 vizsgált országa közül Magyarországon (61 százalék) és Szerbiában (60 százalék) volt a legmagasabb a kormányzati munkával való elégedettség – derül ki a Nézőpont Intézet május-júniusban készített közép-európai kutatásából.

Forrás: nezopont.hu

„Április 3-án a Fidesz-KDNP történelmi győzelmet aratott, s a friss felhatalmazással élve is válságállónak tűnik a magyarok kormányzattal való elégedettsége” – írják.

Hozzáteszik, Magyarországon és Szerbiában az addig is kormányzó pártok győztek a választásokon, „a politikai stabilitás érték, s az nemcsak következménye, de oka is lehet az elégedettségnek”.

Az elemzés a stabilitás hiányának tudja be, hogy a többi közép-európai országban kevésbé elégedettek a kormányukkal az emberek, és többségben vannak az elégedetlenek.

Kitérnek Lengyelországra, ahol az emberek negyede (25 százalék) elégedett és kétharmada (67 százalék) elégedetlen a Morawiecki-kormány munkájával. A Nézőpont szerint ennek az a magyarázata, hogy az orosz-ukrán háborúval és Oroszországgal szemben a kormány nem folytathat pragmatikus politikát. A hagyományosan oroszellenes lengyeleknél ezt azonnal kihasználná az ellenzék – írják.

A Nézőpont országonként ezer-ezer embert kérdezett meg, a minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba 3,1 százalék. Az adatfelvételek 2022. május 20. és június 13. között zajlottak az egyes országokban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra