Ez a 86-os felújításának részletes terve

Az útfelújításokat lebonyolító Nemzeti Inftrastruktúra Fejlesztő ZRt. közleményben ismertette a 86-os főút felújításának programtervét. A teljes szakasz 2013-ig lesz kész.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő ZRt. a Vas megyei közgyűlés Polgári Együttműködés frakciójának sajtótájékoztatójára reagálva küldte el közleményét lapunknak, amely részletesen tartalmazza a 86-os főút felújításának programtervét.

86. sz. főút Vát elkerülő szakasz

A megbízás tartalma: elkerülő út építése 5,3 km hosszon, melyből egy 3,1 km-es szakasz 2x2 forgalmi sávval kerül kiépítésre (a 88. sz. főúti csomóponttól 2x1 sávon épül ki). A teljes hossz visszakötő, csatlakozó, és csomóponti ágakkal 13,7 km. (finanszírozási forma: Útpénztár)

Leírás:

2004-2006. évek között a 86. sz. főút Vát – Szeleste szakasz előkészítése (tervezés és engedélyeztetés) főútként történt. 2006. évben megkezdődött a Vát elkerülő szakasz építése.

Miután az útszakasz 2007. évben része lett az M86 gyorsforgalmi útnak (mely gyorsforgalmi út az autópálya törvényben is nevesítésre került) változtatási igények merültek fel a műszaki tartalom vonatkozásában - 88. sz. főúti csomópont átépítése, forgalomtechnikai jelzésrendszer átalakítás.

A gyorsforgalmi tervezési előírások szigorúbbak, mint a főúti tervezési előírások. A terveket módosítani kellett.

Ha ezt a Beruházó, azaz a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. nem kezdeményezi, akkor az újonnan elkészülő Vát elkerülő szakasz több részénél - főleg a 86.-88. csomópont kialakításánál – komoly bontási és átépítési munkákat kellett volna a Szeleste elkerülő építésével egyidőben elvégezni. Ez pedig egy újonnan átadott létesítménynél elengedhetetlen, különös tekintettel a rendelkezésre álló források hatékony felhasználására

A csomópont átépítésére vonatkozó tervmódosítások elkészültek, az engedélyezése 2008. augusztus hónapban befejeződik.

A szakasz folytatásaként meglévő - Szeleste elkerülő – engedélyes terveket módosítani kellett 2x1-ről 2x2 forgalmi sávossá. Ennek az engedélyezési eljárásnak a befejezése szintén 2008. augusztusában várható.

A 2008. évi előrehaladási ütem nem a tervezett szerint alakul, melynek indoka a fent leírt változtatások miatti részleges munkaleállítás. Az indokolt határidő módosításra vonatkozó szerződésmódosítást a felek a tegnapi napon írták alá, melyben az új véghatáridő: 2008. november 30.

Kivitelező: Teerag-Asdag AG.

Mérnök: Magyar Közút KHT.

Társaságunk a KÖZOP részét képező 86. sz. főúti beruházásokat és azok előkészítését kiemelten és transzparens módon kezeli. Munkatársaink az elmúlt másfél év alatt több önkormányzatot, kistérséget, különböző fórumokat tájékoztattak az előrehaladásról és a jövőbeli tervekről.

Ezeket az alábbiakban foglaljuk össze:

I. 86. sz. főút Szombathely elkerülő szakaszának négynyomúsítása, 1,2 km

- kivitelezői szerződés aláírva (kivitelező: Colas Eger), tervezett munkakezdés 2008. augusztus.

- tervezett befejezés: 2009. július 31.

II. 86. sz. főút 2x2 sávos új út Szombathely – Vát között, 9,2 km

- tervezett kezdés: 2009. I. negyedév

- tervezett befejezés: 2011. III. negyedév (régészeti feltárás függvényében előbbi befejezés is várható)

A projekthez szükséges területek 95%-a megszerzésre került, a régészeti tevékenység folyamatban van. Az uniós forrásra vonatkozó pályázatát a NIF Zrt. 2008 július 15.-én benyújtotta. A kiviteli terv készül.

III. 86. sz. főút Szeleste elkerülő, 3,8 km

- tervezett kezdés: 2009. I. negyedév

- tervezett legkorábbi befejezés: 2010. III. negyedév

A terület rendelkezésre áll, a régészeti tevékenység hamarosan kezdődik. Az uniós forrásra vonatkozó pályázati anyagát a NIF Zrt. 2008. május 15.-én benyújtotta. A kiviteli terv készül, és folyamatban van a szükséges építési engedély módosítás.

IV. M86 j. gyorsforgalmi út Szeleste – GYMS megyehatár szakasz (Szeleste – Hegyfalu – Megyehatár), 20,9 km

- tervezett kezdés: 2010. III. negyedév

- tervezett befejezés: 2013. IV. negyedév

Előzetes környezetvédelmi vizsgálat elkészült, az OKTVF (Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség) áprilisban kiadta az előzetes környezetvédelmi engedélyt. Ez alapján készül a részletes környezetvédelmi terv. Szakaszolás az építésnél lehetséges.

V. M86 j. gyorsforgalmi út GYMS megyehatár – Csorna, 20,7 km

- tervezett kezdés: 2010. IV. negyedév

- tervezett befejezés: 2013. III. negyedév

Az előzetes környezetvédelmi terv elkészült, az engedély kiadásra került 2008. júliusában. A részletes környezetvédelmi tervre, amely a környezetvédelmi engedélyhez szükséges, a NIF Zrt. már kiírta a közbeszerzési eljárást.

VI. 86. sz. főút Csorna - Mosonmagyaróvár szakasz 11,5 tonnás megerősítése, 33 km

- tervezett kezdés: 2008. IV. negyedév

- tervezett befejezés: 2010. IV. negyedév

Az uniós forrásra vonatkozó pályázati anyagát a NIF Zrt. 2008. április 15.-én benyújtotta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Úgy épül, mint a szocializmusból a kommunizmusba vezető út

„Kötelességünk számonkérni, miért nem készül el időre a váti elkerülő út” – mondja Kovács Jenő, a megyei közgyűlés tanácsnoka. A Polgári Együttműködés frakció a sárvári bekötőút mellett tartott sajtótájékoztatót.

Állítólag novemberre készül el a váti elkerülő. Legkésőbb 2013-ra megújulhat a 86-os

Mintha a 86-os főút négysávúsítása lenne a magyar közútfejlesztés állatorvosi lova, minden elképzelhető tünetet produkál, ami csak megérhet egy nagyberuházást.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet