Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nincs jogi akadálya, hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni oltást

A társadalom veszélyeztetettsége a fő szempont.

Nincs alkotmányjogi akadálya, hogy kötelező legyen a vírus elleni védőoltás, ha úgy ítélik meg, hogy ez a szükségesség és arányosság tesztjén átmenne - mondta Gerő Tamás ügyvéd a Spirit Fm Aktuál című műsorában.

Gerő Tamás felidézte, hogy az Alkotmánybíróság 2007-ben vizsgálta a kérdést, amikor egy szülő nem akarta beadatni a kötelező oltást gyermekének. Akkor arra jutottak, hogy önmagában lelkiismereti, vagy vallási okokból nem lehet megtagadni a gyermekektől a kötelező védőoltást. Mentesítést lehet kérni, de ez csak egészségügyi okból lehetséges.

„Alkotmányjogi szempontból a Covid-19 védőoltásra is alkalmazható a döntés” - mondta a műsorban az ügyvéd, aki szerint elképzelhető, hogy kötelező legyen a vírus elleni védőoltás, ha ez szükséges és arányos. Mint mondta, ebben az esetben nem is a szükségességet, inkább az arányosságot vizsgálná az Alkotmánybíróság.

„A mostani kötelező védőoltásoknál, amit a gyermekek számára előírnak, azt miniszteri rendeletben szabályozzák, tehát alapvetően ez egy kormánydöntés, de nyilván majd az Alkotmánybíróság is vizsgálni fogja, ha ez oda kerül” - tette hozzá Gerő Tamás.

Mint mondta, ha ez a fertőzés olyan szinten veszélyes a társadalomra, olyan szinten veszélyezteti mások életét, vagy testi épségét, hogy mindenkire nézve kötelezővé tennék az oltást, akkor ez egy szakmai döntés lesz. Ha pedig kötelező, és azt valaki nem tartja be, közigazgatási eljárás is indulhat ellene.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hírek

Tovább az oldalra