Ilyen még nem volt: nullás költségvetése lesz Szombathelynek

Holnap várhatóan elfogadják a 2016-os költségvetést, Puskás Tivadar és Molnár Miklós rózsaszín ködben.

Puskás Tivadar polgármester és Molnár Miklós gazdaságért felelős alpolgármester ismertette az idei számokat és örült nagyokat.

Szombathely 30 költségvetési intézményt tart fenn, ahol 1500-an dolgoznak, Puskás Tivadar szavaival élve ők azok, akik a város működtetésében közvetlenül részt vesznek.

Szigorú, fegyelmet kívánó költségvetést készítettünk: olyat, ami az idei és a következő évhez, évekhez hozzájárul, mint az építés éveinek költségvetése.

Sajtótájékoztató Szombathely 2016-os költségvetéséről
Puskás Tivadar megköszönte a sokat dolgozó embereknek is, hogy sokat dolgoztak
Bonyhádi Zoltán

Három alapról beszélt a polgármester, amire a város büdzséje támaszkodik:

1. az adósságkonszolidáció megtörtént, ezzel a város is megszabadult az adósságtehertől, ami nyomta a vállát (ez nem friss dolog, de a tavalyi évben így nem kellett adósságrendezéssel foglalkozni)
2. fegyelmezett, szigorú gazdálkodás
3. a gazdaság jó teljesítése: Puskás Tivadar büszkén veregette a cégek vállát: az iparűzési adó 70 százalékkal nőtt a 2010-es adathoz képest, itt megemlítette, hogy a szombathelyieknek is nagy köszönet, az ő munkájukkal érték el az eredményt.

Itt hangzott el az első igazán érdekes mondat:

A költségvetés idén úgy biztosítja a város működését, hogy az eddig megszokottakon kívül

néhány plusz dologgal járulhatunk hozzá az embere életéhez

- mondta még mindig a polgármester. Új adónemet nem vezetnek be, de adóemelésre sem kerül sor.

Puskás Tivadar: A város saját ereje emelkedik, a felelősség is nagyobb, de az önállóság is.

Nagyon kíváncsiak voltunk, mekkora önállósága van a városnak, de rá sem kellett kérdezni, megkaptuk a választ:

A város bevételei három nagy egységből állnak: központi források (ez az, amit Orbán Viktor kézrátétellel megáld), a helyi adók, és az egyéb bevételek. Erről pozitív híreket kaptunk: Az állami normatíva aránya idén a bevételek húsz százalékát teszik ki. Ez az arány a város adóbevételeinek növekedése miatt változott.

Számokban nézve: 3,1 milliárd forint a központi forrás és majdnem 10 milliárd az adóbevétel. A polgármester szerint a gazdasági önállóság felé vezet a város teljesítménye.

Sajtótájékoztató Szombathely 2016-os költségvetéséről
Bonyhádi Zoltán

De ha már önállóság: a képviselői önállóság növekedéséről is beszéltek, az eddigi egy helyett három milliós lett a képviselői keret, így nagyobb a lehetőség a helyi igények kiszolgálására.

Az építés éveiről beszéltek

Míg 2014 és 2015 a biztonság évei voltak, Puskás Tivadar újra azt mondta, most az építés évei következnek, meg azt, hogy lehetőségünk van arra, hogy a fejlesztésekben is előbbre juthassunk.

Komolyabb fejlesztéseket most háromféle módon lehet végrehajtani:

1. Orbán Viktor belenyúl Állam Bácsi zsebébe és ad csak úgy: ezt most a Modern Városok Program keretében teszi.
2. EU-s támogatásokból
3. saját költségre

Utóbbi kettő nyilván komolyabb saját erőt igényelnek, ezek megteremtése is cél.

Sajtótájékoztató Szombathely 2016-os költségvetéséről
Molnár Miklós sokadik költségvetésén van túl
Bonyhádi Zoltán

Molnár Miklós is az adósságrendezéssel kezdte, meg azzal, hogy neki ez a hatodik költségvetése, amiben alpolgármesterként részt vesz, de most más a megközelítése. A 2011-eshez hasonlítja, na nem a tényekben, hanem az elveket figyelembe véve: komoly áldozatok, kiadáscsökkentések, bevételnövekedések, gazdasági fejlesztés növelése.

Itt újabb fontos dolog hangzott el:

2015-re sikerült minden korábbit ledolgozni, lényegében nem hozunk át tavalyról hiányt 2016-ra. Ez az első költségvetési év, hogy nem kell többszáz milliónyi hiányt ledolgozni, tehát

a 2016-os nullbázisú költségvetés lesz.

Molnár arról is beszélt, hogy a bevételeket nem tervezték túl: az államiakat nem is tudják, a sajátot meg nem célszerű, így ott a tavalyi szinteket vették alapul. A kiadási oldalakon sincs érdemben látható alultervezettség, a váratlan kiadások év közben derülnek csak ki, de azokat rendezni tudják majd, így lesz nullás a költségvetés.

Az alpolgármester arról is beszélt, hogy a létrejött fejlesztéseket működtetni is tudni kell, ezért fegyelmezett gazdálkodás szükséges továbbra is, erre szerinte jó alap az idei.

Végezetül jöjjenek a számok, amelyek nélkül az egész fenti politikusi önvállonveregetés mit sem ér.

Az idei költségvetés főösszege így 16,4 milliárd forint.

állami támogatás 3,1 milliárd Ft 20%
helyi adók 9,1 milliárd Ft 60%
intézményi és egyéb bevételek 3 milliárd Ft 20%

A fentihez még hozzá tartozik 400 milliós felhalmozási bevétel és a Szent Márton évi programokra kapott 800 millió forintnyi finanszírozási bevétel .

Oktatási ágazat: 3,8 milliárd Ft
Kulturális ágazat 2,9 milliárd Ft
Szociális ágazat: 1 milliárd Ft
Egészségügyi ágazat: 0,5 milliárd Ft
Gyermekvédelmi ágazat: 0,6 milliárd Ft
Sport ágazat: 0,5 milliárd Ft
Kommunális és városüzemeltetési, városműködtetési kiadások: 5,3 milliárd Ft
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet