Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Holdosi Attila: Az emberhez hozzátartozik a zene, mindegy, hogy 1986-ot vagy 2016-ot írunk

Az idén nyáron felpörgött a szombathelyi zsinagógaudvar élete, koncertsorozattal, kertmozival, kiállítással. Az egyik szervező az ismert zenész, gitáros, gitároktató Holdosi Attila, vele beszélgettünk.

Lassan véget ér az idei nyár koncertsorozata a zsinagógaudvarban. Elégedett vagy azzal, ahogyan a közönség fogadta?

Igen, mindenképpen. A közönség létszáma azt mutatta, hogy volt és van érdeklődés a programok iránt. Mondhatom akár múlt időben is, hiszen most szombaton van az utolsó koncert, amit erre a szezonra szerveztünk, ezen kívül még egy kertmozi lesz. Erre a nyárra 26 rendezvényt szerveztünk, ebből négy kertmozi volt.

Holdosi Attila
Polgár Ákos

Érdekes, hogy a koncerteken nem törzsközönség volt jelen, hanem az éppen adott műfajnak, stílusnak a kedvelői jöttek el, és nem a kávézó amúgy meglévő törzsközönsége. Összességében jól sikerült a sorozat.

Sok stílus megfordult itt, milyen szempontok alapján válogattátok össze a fellépőket?

A korábbi évekhez képest szerettünk volna újat hozni, nem egysíkúvá tenni, egy műfajt erőltetni. A rockzene, a blues, a jazz, a funky műfaja is jelen volt, lett volna egy sanzonest is az augusztus 20-i hétvégén, az, sajnos, technikai okok miatt elmarad. A válogatás lényege a változatosság volt, hogy sokszínű legyen a dolog.

Hiszen a helyi zenekarok, helyi fellépők is sokszínűek, hálaistennek, nem egysíkú a kínálat. Sok lehetőség van, de ezt, azt hiszem, ki is merítettük. Próbáltuk még úgy színesíteni a sorozatot, hogy minden hónapra jusson egy országosan ismert előadó. Volt jazzkoncert, Babos Gyula és Harcsa Veronika, populárisabb műfajból Karácsony János James Karácsony János: Nem koptunk még el 2016. July 16. 07:25 , és most szombaton jön Nika, Veres Mónika a zenekarával.

Lényeges szempont volt, hogy mindenki élőzenét játsszon, ezt megerősítettük egy profi hang- és fénytechnikával, hogy igazi élmény legyen.

Korábban is voltak itt koncertek, de azok szervezésében még nem vettél részt. Hogy jött ez most?

A kávézó üzletvezetője, Mesits Kati jó 15 éve szervezett már ide koncerteket, de szinte csak blues zenekarok játszottak itt, és még egy-két jazz zenekar. Nem kritikaként mondom, de szinte csak egy műfaj jelent meg. Tavaly télen kezdődött el a közös munkánk, amikor a kávézóba kezdtünk élő zenét szervezni a keddi napokra.

Ennek is nagyon jó volt a visszhangja, a résztvevők létszáma a legjobb visszajelzés, és mindig bejött, amire számítottunk. Havonta egy-két zenés est volt, már akkor is elég sokszínű volt a dolog. Az alternatív zenétől kezdve a blueson keresztül a jazzig és a tangóig. Általában szólisták vagy duók léptek fel, voltak kisebb, maximum négyfős zenekarok is.

Koncert a zsinagógaudvarban
Bonyhádi Zoltán

Kifejezetten keddi napokra szerveztük, hogy ne buli szaga legyen az egésznek, azok jöjjenek, akiket tényleg érdekel a zene. És akkor kezdtünk beszélni róla, hogy csináljuk meg közösen a nyári programot, mert rengeteg ötletünk van, jól tudunk együtt dolgozni. Februárban kezdtük el szervezni a nyári rendezvénysorozatot. Nem csak koncerteket, hanem kertmozit és kiállítást is. Nem üzleti alapon terveztük, önfenntartó lett az egész.

A lényeg az volt, hogy az aktív, rendezvényekre járó szombathelyi embereket szólítsuk meg, úgy, hogy ez a helyszín is beépüljön a köztudatba.

Volt olyan est, amit kiemelnél a többi közül?

Mint rendezvényszervezőnek, minden est sikeres volt, egyrészt a közönség létszáma, másrészt a hangulat miatt. Látszik, ha a közönség jól érzi magát, és így igazából nem tudok kiemelni senkit. Talán az első kertmozinkon voltak kevesebben, de nem a film és a mögé tett marketing, hanem a rossz időjárás miatt.

Ezen a nyáron a legnagyobb ellenségünk az időjárás volt, három koncert maradt el az eső miatt, Újvári Timi fellépése, a Save Ass és a Meggie’s Crew koncert. És éppen most jutott eszünkbe, hogy az utolsó koncerten, most szombaton én is játszom majd, és így zárjuk a nyári koncertsorozatot.

Régóta benne vagy a zenei életben, mi a véleményed a szombathelyi könnyűzenei életről?

Nehéz kérdés. Hiába van rengeteg zenekar, rengeteg zenész, igazából eléggé egysíkú a dolog. Vannak a fiatalok, akik főleg az alternatív stílust játsszák, van néhány blueszenekar, és vannak, akik a 80-as évek magyar rockját. Az ország más részein ez teljesen más.

Voler Mouche a Zsinagóga Udvaron
Bonyhádi Zoltán

Igazából, akik csinálnak egy tisztességes műsort, azoknak van lehetőségük fellépni, van lehetőségük megmutatkozni, itt a zsinagógaudvarban is. Voltak itt fiatalok és idősebb tagokból álló csapatok is, és nem csak Szombathelyről, hanem a megye területéről is jöttek vagy jöttek volna zenekarok játszani. Úgy gondolom, a szombathelyi vagy megyei zenei stílusokat ez a sorozat be is mutatta.

Tanítasz is, milyen tapasztalataid vannak a most felnövő generációról?

A tanítványaim összetétele azt mutatja, hogy a mai gyerekek is muzikálisak. Az emberhez hozzátartozik a zene, ez szerintem soha nem változik. Vannak a tanítványaim között a 8-10 éves gyerekektől egészen a felnőtt korosztályig, nem profi képzés, hanem a zenének a gitározásnak a megszerettetése a lényeg. De van néhány fiatal is, akit kimondottan az a stílus érdekel, amiben játszik, és abban haladunk előre.

De mintha lenne egy tendencia, miszerint a fiatalabbak már nem a hangszeres, hanem az elektronikus zene felé fordulnak.

Igen, ilyen is van, de aki eljön hangszert tanulni, annál ezt nem látom. Inkább olyanokat érdekel az elektronikus zene, aki nem tanul és nem tanult hangszeres zenét. Azt gondolom, a 14 éves srácok, lányok között mindig lesznek, akik fekete metallicás pólót húznak, és ebben teljesen mindegy, hogy 1986-ot vagy 2016-ot írunk. A 14 éves ilyen.

Igaz, mindig is lehet gitártokkal csajozni.

Mindig lehet gitártokkal csajozni, így van. De nyilván, sokkal több zenészre lenne szükség, Akár amatőr, akár profi szinten.

De a zenekarok panaszkodnak, hogy nincs fellépési lehetőség, inkább dj-ket hívnak a szervezők.

Fellépési lehetőség rengeteg van, Szombathelyen is van négy-öt olyan helyszín, ahol gyakorlatilag folyamatosan lehet zenélni. És akkor a megye többi településéről nem is beszéltünk. Inkább azt látom problémának, hogy nem veszik elég komolyan. Igazából a fiatal korosztály bulinak veszi a zenekarozást. Ezzel sincsen semmi baj, minden korosztálynak van iskolazenekara, a srácok összejönnek, és azt mondják, te leszel a gitáros, te a basszgitáros, te a dobos, az énekes.

Hangulat az udvarban
Bonyhádi Zoltán

Ez aranyos dolog addig, amíg 18 évesek lesznek a gyerekek, de egy 20 éves, 24 éves fiatalnál már nem megy így. Ott már azért komolyabban kellene venni a dolgokat. Jobban mellé kellene állni, és sokkal több értékelhető produkció lenne. Mert így is vannak, akik értéket tudnak teremteni, van mondanivalójuk, ami elég ritka a mai világban.

Nagyon fontos lenne a hangszeres képzés, minden szinten és minden hangszeren, amik jelen vannak ezekben a zenekarokban. Gitár, basszusgitár, billentyű. Nyilván, billentyűsből nagyon kevés van, belőlük mindig is hiány volt. És az énekes. Az éneklésről feledkeznek meg a legtöbben.

Igen, rábízzák valamelyik gitárosra, hogy hangszer mellett énekeljen.

Így van. Én elég sok zenekar énekesének segítettem azzal, hogy énektanárt kerestem neki. De nem lehet általánosítani, pedig hajlamosak vagyunk rá. Össze kell rakni egy egyórás komoly műsort, és azzal lehet fellépési lehetőséget találni.

Nekem jó pár éves munkám van abban, hogy megismerjem a zenekarokat, hogy kiket lehet meghívni, korábban nem nagyon foglalkoztam koncertszervezéssel, de az ember beletanul. Egyébként ez izgalmas feladat. De a profi zenekarokkal sokkal könnyebb megegyezni, a helyiekkel körülményesebb leszervezni. Egy amatőr zenekarnál minden taggal külön egyeztetni kell. Az amatőrséget most nem a minőségre értem, azokra, akik nem a zenélésből élnek.

És van még egy érdekesség. A szervezésnél nem igazán vettük figyelembe, hogy a városban milyen más programok vannak éppen, csak a nagyrendezvényeket, mint például a karnevál. Azt gondolom, egy ekkora városban mindig kell annyi embernek lenni, hogy ha jó a program, akkor is megtelik a nézőtér.

Jó példa volt erre, amikor az I. Sörfesztivál ment a Ferences-kertben, nálunk meg Babos Gyula koncert volt, ahol a nyár elejéhez képest teljesen jó volt a közönség létszáma, pedig ott is volt gond az időjárással.

A nyári sorozatnak most vége, de gondolom, indul az őszi szezon.

Amikor elindult a nyári sorozat, akkor gyakorlatilag már önjáró volt, mert minden előre le volt szervezve. Persze, ha közben improvizálni kellett, akkor azt megtettük. De már akkor elkezdtünk a téli, illetve már a jövő nyári programokon is gondolkodni. Hiszen az idei sikeres sorozat motiválja az embert, hogy jövőre is csinálja, és még jobbat csináljon.

Karácsony János volt már itt, és lesz is
Mészáros Zsolt

Persze, előtte lesz az őszi, téli időszak, amikor zárt helyen, a kávézóban tartjuk a programokat. Nyilván ide kisebb zenekarokat, és más műfajokat is hívunk, olyanokat, amelyek kis helyen is élvezhetőek. De éppúgy, mint most nyáron, nem csak koncertek lesznek, októberben és novemberben irodalmi esteket is tartunk a kávézóban.

Az én első gondolatom az volt, hogy miért is érdemes könyvet venni a kezünkbe, mert keveset olvasnak az emberek, főleg a fiatalok. Úgy gondolom, hogy ez az egész misszió, amit mi a Katival csinálunk, nagyon erősen a kultúrát hozza el, és teszi hozzá a város kulturális életéhez, ráadásul korosztályokon átívelően. A fiataloktól kezdve, a nyugdíjas korosztályt is megszólítva próbáljuk ezeket az eseményeket megszervezni és sokszínűvé tenni.

Októberben és novemberben szintén keddi napokon lesz egy zenei és egy irodalmi est, a decemberben még nem vagyok biztos, lehet, hogy itt is megcsináljuk Koller Laci basszusgitárról szóló előadását. Mégpedig azért, mert Jaco Pastoriusnak évfordulója van, 65 éve született a világ egyik legjobb basszusgitárosa. Nem biztos, hogy ezen a helyszínen, de ez még majd kiderül.

Tavasszal aztán folytatjuk a zenés és irodalmi estekkel. Az idei fellépők már megvannak. Lesz még egy nagyobb rendezvényünk, a Beatles és én című est. Ami Vámos Miklós író önálló estje. Illetve, nem is annyira önálló, hiszen van egy partnere, Karácsony János James, aki a nyáron már szerepelt nálunk. Ők ketten Beatles-dalokat adnak elő, a dalok elején angolul, majd a Vámos Miklós által fordított magyar szöveggel. Egy zseniális est egyébként, Vámos Miklós humorával, kedvességével. Még nem fix az időpont, de valamikor november elején lesz, a Bartók-teremben.

És a jövő nyár?

Jövő nyáron pedig úgy néz ki, hogy már nemzetközi sztárunk is lesz a zsinagógaudvarban. Alakul ez is, én szeretnék jövőre havonta két igazán nagy nevet az udvarba elhozni. Az idén négy volt, jövőre szeretnék nyolcat, vagy legalább hatot.

Úgy gondolom, az elmúlt évekhez képest egy tök jót ugrottunk, és ha lesz lehetőségem, jövőre szeretnék még egy szintet ugrani, és még jobb programokat csinálni. A téli programokkal már megvagyunk, a jövő évet október, november körül kezdem el szervezgetni.

Vannak érdekes dolgok, Szombathelyen él egy chilei énekesnő és egy kubai énekes-gitáros, és zenésztársakat keresnek, úgy néz ki, ott is alakul valami, lehet, hogy lesz egy ilyen műsorunk is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra