Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Fél, hogy nem tudja hova rakni nyáron a gyereket? Ne aggódjon! Igény esetén három iskolában is lesz napközis tábor Szombathelyen

200 szombathelyi kisiskolás gyerek felügyeletét tudják biztosítani.

Általános problémává vált, hogy a koronavírus okozta járványhelyzet miatt sok szülőnek alig maradt vagy már el is fogyott minden szabadsága. Emiatt pedig nagy fejtörést okozhat sokaknál a gyerekek elhelyezése a nyár beköszöntével. A veszélyhelyzet viszont már halványodni látszik, így egyre több enyhítést engedélyez a kormány. Ezek közé tartozik az is például, hogy már lehet nyári táborokat szervezni, persze a megfelelő óvintézkedések feltételével.

A veszélyhelyzet viszont még mindig áll, ezért a szombathelyi önkormányzat biztosra ment és kikérte a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal Hatósági Főosztálya Népegészségügyi Osztályának véleményét és tanácsát, hogy idén nyáron, vagyis júniustól augusztusig megszervezhetik-e az önkormányzati nyári napközis tábort Szombathelyen. Ha pedig igen, milyen feltételeket kell biztosítaniuk és figyelembe venniük a gyermekek és a felügyeletet ellátók biztonsága érdekében.

Nagy Zoli

A nyári napközis tábor előterjesztésében az áll, hogy a tábor a tanév végétől, vagyis június 16-tól (kedd) egészen augusztus 19-ig (szerda) tartana, tehát pontosan 10 héten át. A várható létszám és a biztonsági előírások miatt pedig két helyszínre tett javaslatot a városvezetés. Az egyik a Neumann János Általános Iskola, a másik pedig a Dési Huber István Általános Iskola. Ha pedig annyira sokan jelentkeznek, hogy egy harmadik helyszínre is szükség lenne, akkor a Derkovits Gyula Általános Iskolában is biztosítanak felügyeletet. Egyébként mindhárom intézményt a Szombathelyi Tankerületi Központ működteti.

Mint azt az előterjesztésben írja a városvezetés, a szülők veszélyhelyzetben kivett szabadságára való tekintettel a korábbi évektől eltérően idén magasabb létszámra készülnek. Körülbelül 200 szombathelyi kisiskolást, azaz 6. évfolyamosnál kisebb gyermekek felügyeletét tudják biztosítani – védőnői ellátással és igény esetén napi háromszori étkezéssel.

Abcúg/Magócsi Márton

A 2020-as költségvetésben 5 millió forntot biztosított a közgyűlés az önkormányzati napközis tábor megszervezésére és lebonyolítására, ez viszont mégsem bizonyul elégnek 200 gyermek fogadásához és ellátásához. De aggódalomra semmi ok, a különbözetet a pénzügyek lebonyolításával megbízott Szombathelyi Köznevelési GAMESZ biztosítja, ugyanis 2020-as költségvetésükben a „vásárolt élelmezés” tételsoron rendelkezésre álló összegből elszámolják.

A nyári napközis táborról szóló előterjesztést normál jogrendben a szombathelyi közgyűlés tárgyalta volna meg és döntött volna arról, hogy elfogadja-e vagy elutasítja. Viszont a koronavírus miatti rendkívüli jogrendben a polgármester egyedül dönthet ezekről az ügyekről, Nemény András pedig nemrég el is fogadta a határozatot, így sok szülő megkönnyebbülhet, június 16-án indul a szombathelyi nyári napközis tábor.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos

Tovább az oldalra