Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nyáron a Balaton lesz a sláger: de hogyan lehet Szombathelyről tömegközlekedéssel eljutni a tóhoz?

Tudjuk, hogy az autó a legegyszerűbb és a legolcsóbb. De mi van, ha valaki komolyan gondolja a világ változását.

Nem nehéz megjósolni, hogy a koronavírus járvány miatt az idén a nyaralások többsége belföldre korlátozódik, és azon belül is a jó öreg Balaton lesz a sláger.

Nem kétséges, hogy a legegyszerűbb autóba ülni, majd kiszállni a tóparton.

Nem nehéz megjósolni, hogy idén Balatoon lesz a sláger
Józing Antal

A jelenlegi alacsony benzinárak mellett – Szombathelyről indulva - autóval 6 ezer forint körüli összegből már vígan meg lehet fordulni , aminek egyfelől akár örülhetünk is, másfelől rögtön meg is magyarázza, hogy hol akad el azonnal a nagy környezetvédő forradalom.

Na de mi van azokkal, akiknek nincs autójuk, vagy netán komolyan gondolják a világ változását?

Nos, nem teljesen reménytelen vállalkozás, de kétségtelen kell hozzá némi elszántság.

Két közvetlen buszjárat megy Keszthelyre

"A nyári időszakban a Volánbusz nem tervez menetrend-módosítást Szombathely és a Balaton között" – közölte érdeklődésünkre a VOLÁNBUSZ Zrt.

Azaz bármikor akarunk menni, már most elkezdhetjük bogarászni a menetrendet, az nem változik az elkövetkezendő hónapokban.

A Volán segített is a járatok kiválasztásánál.

Szombathelyről 7:40-kor Sárvár, Jánosháza érintésével közlekedik autóbusz, mellyel többek között Hévíz, Keszthely, Balatonkeresztúr, Balatonszentgyörgy is elérhetők. A járat Szombathely felé Keszthelyről 18:15-kor indul vissza . Emellett Szombathelyről 6:35-kor , a 87-es úton a vasi hegyhát tájegység érintésével is közlekedik autóbusz Keszthelyre, amely Szombathely irányába 15:30-kor indul Keszthelyről " – tájékoztatták lapunkat.

A Volán által javasolt járatokon nem kell átszállni, a menetidő valamivel több mint két óra és 2200 forintba kerül egy út. Azaz ha ketten megyünk, már drágább, mint az autó.

Viszont nem kell parkolót keresgélnünk és meg tudunk inni egy sört a parti büfében.

Ha nem ijedünk meg az átszállásoktól, természetesen még számos lehetőséget találunk.

De miután nekiálltunk bogarászni a lehetőségeket, arra a következtetésre jutottunk, hogy ha a tó távolabbi részére akarunk eljutni, a busz - finoman szólva - nem látszik optimális megoldásnak.

Mi van, ha vonatra szállunk

Kérdéseinket elküldtük a MÁV-nak is, onnan azonban eddig nem érkezett válasz, így a cég honlapja alapján mi magunk álltunk neki az információgyűjtésnek.

Itt némileg észnél kell lenni, mert június 20-tól indul a nyári menetrend, így tehát nem mindegy milyen időpontot ütünk be.

Mindenesetre az elektronikus menetrend szerint június 20. után Szombathelyről két közvetlen vonat is megy Keszthelyre (jelenleg csak egy), az egyik reggel 6.58-kor , míg a másik 9.13-kor . A menetidő – csakúgy, mint a buszokkal - itt is erős két óra, viszont a jegy néhány száz forinttal több ( 2570 és 2775 forint ).

A korábbi vonatnak megvan az az előnye, hogy a déli parton végighalad egészen Fonyódig , és gyakorlatilag minden településen megáll.

Ráadásul ha egynapi strandolásban gondolkodunk, visszafelé is optimálisnak tűnik: Keszthelyen 19.50-kor tudunk felszállni rá és 22.05-kor vagyunk Szombathelyen .

Az a fránya pénz azonban beárnyékolja a lehetőséget: vonattal egy személy közel annyiból fordul meg, mintha autóval menne .

A nyári menetrend szerint június 20-tól az északi oldalt is el lehet közvetlenül érni a vasi megyeszékhelyről.

A 8 órakor Budapestre induló sebesvonat ugyanis „lekanyarodik” a tó felé, és Badacsonytól Almádiiig megáll a tóparti településeken . Füredig pontosan három órába telik az út és 3245 forintba kerül.

Ha visszafelé sem akarunk átszállni, nem lesz túl hosszú a strandolásunk: már 17:03-kor vonatra kell szállnunk , hogy 8 óra előtt öt perccel Szombathelyen legyünk.

Ha persze vállaljuk az átszállást, akkor jelentősen kibővülnek a lehetőségeink.

Konklúzió: a forradalmárok élete soha nem volt könnyű.

Frissítés:

Olvasó hozzászólásban jött, de mivel nem biztos, hogy mindenki megnyitja, így idemásoljuk.

"Kedves Nyugat ez most valóban jó cikk lett, annyit tennék hozzá hogy akik Keszthelyről utaznak Szombathelyre azoknak a 19 óra 50 perckor induló vonat nem a legjobb megoldás miután a deli parton "szedi össze az utasokat, sokkal jobb amit önök nem említettek a Balatonszentgyörgyről 18 óra 17 perckor induló és Szombathelyre 20 óra 54 perckor érkező vonat!"

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos

Tovább az oldalra