A bíróság szerint a Nyugat jogsértő volt meg nem is, amikor beszámolt egy Hende Csabát is kritizáló sajtótájékoztatóról

Az okos bíróság esete a „hülye politikával”.

Mint nemrég beszámoltunk róla Beperelt minket Hende Csaba, de legalább láttunk élőben egy trafikpályázat-elbírálót 2015. February 18. 21:15 , Hende Csaba miniszter polgári pert indított Czeglédy Csaba szombathelyi szocialista képviselő és a Nyugat.hu ellen. Kérte, a bíróság állapítsa meg, hogy alperesek megsértették jó hírnevét és becsületét. Mégpedig azért, mert a szombathelyi szocialisták tartottak egy sajtótájékoztatót a „trafikmutyival” kapcsolatban, amelyen Hendét is kritizálták A trafiktörvény „az államosított korrupció iskolapéldája” 2013. April 29. 11:56 , mi pedig – mint több más sajtó is – beszámoltunk erről.

Ahogy már leírtuk, nem is értettük, mit keresünk egy ilyen perben, hiszen azt tettük, ami részben a sajtó feladata: beszámoltunk arról, hogy egyik politikai pártnak mi a véleménye a másik politikai párt munkájáról. Mindezt tényszerűen és objektíven tettük.

Több bírósági forduló után most megszületett a Veszprémi Törvényszék elsőfokú ítélete – lapunkat dr. Szendrő Németh Tamás képviselte.

A Nyugatot közvetlenül nem érintő kérdésben, hogy Czeglédy Csaba megsértette-e Hende Csaba jó hírnevét, a bíró úgy döntött, hogy Hende Czeglédyvel szembeni keresetét elutasítja. Az MSZP felelősségét viszont megállapította a valótlan tényközlésben, és kötelezte a pártot, hogy fejezze ki sajnálkozását a Nyugat.hu-n. Vagyis Hende fele részben pert nyert az MSZP-vel szemben.

Czeglédy Csaba, Nemény András és Ipkovich György az ominózus sajtótájékoztatón
Mészáros Zsolt

Na, és itt jön a számunkra érdekes ítélet. A bíróság megállapította, hogy a Nyugat felelős a valótlan hírközlés híresztelésében, azonban mivel eleget tett a pontos, gyors és hiteles tájékoztatás követelményének, mentesülünk a jogsértésből származó jogkövetkezmények alól. Hende Csaba tehát nagyobb részben pervesztes lett a Nyugattal szemben, nem kell helyreigazítanunk, és a perköltség sem minket terhel.

Ügyvédünk szerint a törvényszék ítéletével következetesen érvényre juttatta az alaptörvényben foglalt sajtószabadságot, amelynek jelentősége abban nyilvánul meg, hogy a politika ne tudjon nyomást gyakorolni a sajtóra, és kikényszeríteni, hogy az újságíróknak öncenzúrát kelljen gyakorolniuk.

Viszont ez akkor lenne még egyértelműbb, ha ilyen esetben egy médium nem „mentesül a jogsértés alól”, hanem semmilyen mértékben nem részese az esetleges jogsértésnek. Vagyis: ne kelljen félnie attól, hogy beperelik, ha objektíven tudósít egy hivatalos politikai sajtótájékoztatóról.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Beperelt minket Hende Csaba, de legalább láttunk élőben egy trafikpályázat-elbírálót

Ilyen se esett meg még velünk: azért kellett bíróságra mennünk, mert tudósítottunk egy sajtótájékoztatóról.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet