Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tényleg nagy a gáz a nyugat-dunántúli gépjárműipari multiknál?

A Népszava válságot megelőző állapotokat fest le. Megkérdeztük mi is.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Számos országos sajtótermék átvette a Népszava múlt hétvégi cikkét .

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A

Viharfellegek gyűlnek a hazai járműipar felett: több üzemben is 4 napos munkahetet rendeltek el

címmel megjelent írás nagyon sötétre festi az iparág magyarországi kilátásait, már-már apokalipszis előtti állapotokat fest fel.

Visszafogják a termelést a gyárak

A szerző László Zoltánra, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökére hivatkozva írja, hogy már két – egy nyugat-dunántúli és egy dél-dunántúli – cégnél is bevezették a négynapos munkahetet, a jármű- és fémipari cégek egy részénél létszámstop van, a megüresedett helyeket nem töltik fel, a lejáró határozott idejű szerződéseket nem hosszabbítják meg.

Bonyhádi Zoltán

Az autóipari beszállítók több kölcsönzött munkaerőtől váltak meg, a gyárak visszafogják a termelést, megszüntetik a hétvégi munkavégzést és több helyen a három műszak helyett már csak kettőben folyik a munka – szól a folytatás.

Az okok között a diesel-botrány, a Brexit, Donald Trump amerikai elnök vámháborúja van említve.

Ezzel párhuzamosan egyre több ukrán, szerb és mongol vendégmunkás jelenik meg a gyárakban. Ezek a munkások nemcsak kiszolgáltatottak, de le is törik a béreket.

Átalakulóban van az autóipar

Lapunk megkereste Molnár Ákost, a Vasas Szakszervezeti Szövetség nyugat-dunántúli ügyvivőjét, aki úgy látja, a Népszava írása jóval drámaibb képet fest, mint a valóság.

„Az autóipar kétségkívül lassul, mert éppen átalakulóban van, és jelenleg nem eldöntött, hogy mi lesz a jövő. Ez éppúgy lehet az elektromos motor, a hibrid- vagy a hidrogénmeghajtás. Az a gyártó, aki rátalál az új, környezetkímélő hajtásra, az letarolhatja a piacot. Így aztán óvatosak a befektetők – tudtuk meg.

Az ügyvivő nem cáfolta azon értesülésünket, hogy az egyik négynapos munkahetet bevezető cég Szombathelyen van, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a bérgyártók számtalan elektronikai terméket állítanak elő, és a megrendelések – esetleg átmeneti - visszaesésének nem biztos, hogy köze van az autóiparhoz.

Mérséklődik a munkaerőhiány

Molnár Ákos – aki szintén az autóiparban dolgozik - szerint a Népszava írása által festett kép Nyugat-Dunántúlon semmiképp nem nevezhető általánosnak.

Lassulás valóban tapasztalható, de ez inkább az óvatosságból fakad, abból, hogy senki nem akar mindent egy lapra tenni, a beszállítók pedig kénytelenek lassulni nagyokkal.

A jövőben majd várhatóan jelentősen mérséklődik a munkaerőhiány, kevesebb dolgozóra és kevesebb túlórára lesz szükség, de ez nem holnapután fog megtörténni, a belsőégésű motorokra még sokáig lesz kereslet, és semmiképpen nincs szó apokaliptikus állapotokról – mondta lapunknak a szakszervezető vezető, aki magánvéleményként még annyit tett hozzá, hogy aki a jövőre kíváncsi, annak célszerű azt figyelnie, mit csinálnak a japánok.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés