Szinte mindenhol csökkentek az albérletárak, de a Nyugat-Dunántúl kilóg a sorból

Történelmi csúcsot döntenek a bérleti díjak a nyugat-magyarországi nagyvárosokban, így például Szombathelyen is.

Továbbra is vegyesen mozognak az albérletárak az országos piacon – derül ki a KSH és az ingatlan.com legfrissebb, októberi lakbérindexéből. Mint írják, Budapesten gyorsabban nőttek az árak a múlt hónapban, a fővároson kívüli piac nagy részén viszont lassult a tempó. Mérésükből pedig kiderül az is, hogy november végén mennyi volt az átlagos bérleti díj a megyeszékhelyeken.

A Nyugat-Dunántúlon és az Észak-Alföldön nőttek a bérleti díjak

Az országos bérleti díjak idén októberben az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal növekedtek. Ez azt jelenti, hogy kevesebb mint a felére csökkent a havi drágulás üteme a szeptemberben mért 0,9 százalékos emelkedéshez képest.

Ezzel szemben a fővárosi albérletpiac ütemes drágulást ért el: 1,4 százalékkal nőttek az árak egy hónap alatt, szemben a szeptemberi 0,3 százalékkal. A tizenkét hónappal korábbihoz viszonyítva országosan 8,6 százalékkal, Budapesten valamivel mérsékeltebben, 7,9 százalékkal emelkedtek az albérletárak.

„A bérleti díjak 2021 januári mélypontját követően október volt a tizedik hónap, amikor havi szinten drágultak az albérletek. Az áremelkedés mértéke azonban nyár óta fokozatos lassul. Nyugat-Dunántúlon és az Észak-Alföldön nőttek az októberi bérleti díjak szeptemberhez képest, a többi régióban viszont csökkentek. Pest megyében, a Közép- és Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon és a Dél-Alföldön kevesebbet kellett fizetni egy kiadó lakásért, mint egy hónappal ezelőtt” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

KSH-ingatlan.com

Szombathely a TOP10-ben

Na de mégis mennyibe kerülnek most az albérletek az országban? Budapesten az előző hónaphoz hasonlóan 150 ezer forint volt az átlagos bérleti díj novemberben. Továbbra is az V. kerület a legdrágább, ezúttal 218 ezer forintos összeggel, ami több mint 6 százalékos emelkedést jelent október végéhez képest.

A különböző városrészek közül a VI. és VII. kerületben 180 ezer és 140 ezer forintért, a XI. és XIII. kerületben egyaránt 160 ezer forintért lehet kivenni egy kiadó lakást. A legolcsóbb kerület Soroksár, ott 110 ezer forintos átlagáron hirdetik az albérleteket.

A megyeszékhelyeket nézve pedig az látszik, hogy Veszprém 130 ezer forinttal a legdrágább, majd Debrecen és Székesfehérvár következik 120-120 ezer forintos árszinttel. Utána jön Győr 115 ezer forintos átlaggal, majd Szombathely 110 ezerrel. Azt pedig már mi tesszük hozzá, hogy ez abszolút reális számnak tűnik szombathelyi adásvételi csoportokat böngészve.

A 100 ezer forint alatti városok táborába tartozik többek között Szolnok, Miskolc, Nyíregyháza és Zalaegerszeg 90-95 ezer forinttal, a legolcsóbban pedig Salgótarjánban és Békéscsabán bérelhetőek a lakások, előbbiben 75 ezer, utóbbiban pedig 74 ezer forint az átlagos havi bérleti díj.

KSH-ingatlan.com

Nyugat-magyarországon történelmi csúcsot döntenek az albérletárak

Az ingatlan.com szakértője azt mondja, hogy a folyamatos drágulás ellenére Budapesten még mindig elmaradnak a bérleti díjak a járvány előtti szinttől, közben a nyugat-magyarországi nagyvárosokban történelmi csúcsot döntenek az albérletárak.

Úgy gondolják, a jövő szempontjából az lesz a meghatározó, hogy milyen hatást gyakorol a berobbanó negyedik hullám a bérlők életére. Ha nem lesz érdemleges változás a jelenlegihez képest, akkor a mostani tendenciák tovább folytatódhatnak, ha viszont esetleges korlátozásokra kerülne sor, akkor akár valamilyen mértékben csökkenhetnek is az albérletárak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság