Gyerekvonatok háborúk idején – avagy hogyan került 60 ezer magyar gyerek külföldre

Nyugat podcast: Gyermekvonatok a háborúk idején

/

letöltés 42.24MB
1918, 1945 és 1956 után is megindultak a nehéz körülmények között élő, sokszor éhező magyar gyerekekkel a vonatok a gazdag Nyugat felé. A szombathelyi Bodó Judit helytörténész az ő útjukat, kinti létüket kutatja.

Most, amikor Ukrajnából menekülnek a nők és a gyerekek Magyarországra, felidézzük azokat a korszakokat, amikor magyar gyerekek szorultak segítségre.

Bodó Judit a szombathelyi Puskás Tivadar Szakképző Iskola tanára, helytörténész. Egy könyvben olvasott először a kislányról, akit társaival együtt „Nyugatra” vittek egy jobb életet megtapasztalni. Így kezdett el érdeklődni a téma után.

Ifjúsági regények mesélnek a gyerekvonatok történetéről.
Mészáros D. Zsolt

Most Judittal a Nyugat.hu főszerkesztője, Roznár Gyöngyi beszélgetett arról:

 • Mely korszakokban kerültek ki a magyar gyerekek főleg Belgiumba, Svájcba és Angliába?
 • Mi alapján választották ki számukra azokat a családokat, akik befogadták és étellel, kultúrával is „feltáplálták” őket?
 • Hogyan próbálta a más országba került kis Bibó Istvánnak édesanyja megőrizni a magyarság tudatát? Milyen volt odakinn a magyar gyerekek élete és mennyien maradtak kint közülük?
 • Ki volt a szombathelyi Knebel Miklós, aki a gyerekvonatok egyik szervezője, majd Belgiumban gyerekmentő lett?
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Podcast