Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Magyarok is képviseltették magukat az Oberwarti Építőipari Szakkiállításon

A felgyorsult építőipari innováció volt tetten érhető az idei, 21. Oberwarti Építőipari Szakkiállításon és Vásáron (Baumesse), amelynek középpontjában természetesen az energianyerés, az energiatakarékosság szerepelt, és több újdonságot is láthattak az érdeklődők. Magyarok is bemutatkoztak.

Bármi lehet álmai otthona... velünk megtervezheti!

szlogennel, illetve 290 kiállító részvételével rendezték meg január 20-23-ig az oberwarti építőipari vásárt. Közép-Európa legnagyobb ilyen jellegű seregszemléjén ezúttal is korunk fontos kérdése, az energianyerés, az energiatakarékos építkezés volt a középpontban, de nemcsak ezen a területen lehetett újításokkal, újdonságokkal találkozni. A fűtési technikák és technológiák legalább olyan fontos szerepet kaptak, mind az építőanyagok, a háztípusok, vagy éppen a lakóhelyiségek berendezése, illetve a biztonság.

Szélkeréktől a sparheltig

A legtöbb stand a pelletkazánok széles választékát vonultatta fel. A vásárlátogatók betekintést nyerhettek az alternatív energiatermelés területére, sok mindent megtudhattak a nap-, geotermikus és biomassza energiáról, azok felhasználásáról.

Magyar látogató tanulmányoz egy pelletkazánt
Magyar látogató tanulmányoz egy pelletkazánt
Lendvai Emil

A különböző kandallókat, kályhákat bemutató standon találkozhattunk a hagyományos konyhai tűzhely (sparhelt) modernizált változatával is, amely természetesen alternatív energiával fűthető. A napkollektorok mellett kiállítottak többfajta olyan szélkereket is, amelyek háztömbök, sőt családi házak energianyerésére használhatók. Ezen a standon folyamatosan sok volt a látogató, az érdeklődő. Az építkezés jövőjét jelentő, energiatakarékos passzív házakon kívül bemutatták az energianyerést is szolgáló plusz energiaházakat is.

Az egész vásáron megfigyelhető volt a kivetítés térnyerése: a házmakettek mellett a kisebb-nagyobb tévéképernyőkön a különböző háztípusok fotói forogtak, ahogy láthattunk videofelvételen berendezéseket is működés közben. Nyílászárókból, garázskapukból, építkezési anyagokból ezúttal is tudtak újakat mutatni. Az idei vásárra pedig már hatalmas építőipari munkagépeket is bejuttattak a csarnokokba. Viszont itt is láttunk olyan standokat, amelyeknek jóindulattal sincs közük a szakvásárhoz.

Itt is voltak nem szakvásári standok
Itt is voltak nem szakvásári standok
Lendvai Emil

Magyar kiállítók, magyar érdeklődők

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara minimális számban megjelenő magyar kiállítóinak helyet adó standját már a vásárközpont első ütemében megtaláltuk, ahol társbérletben mutatkozhatott be néhány kisvállalkozás. Vörös János lakatosmester kovácsoltvas és alumíniumkerítésekkel, dr. Tátrainé Szvoboda Zita rendezvény-, party- és kertisátrakkal, Horváth Tamásék pedig nyílászárókkal és bútorokkal várták a vásárlátogatókat.

Mint megtudtuk, érdeklődőből nem volt hiány, az üzlet pedig a jövő zenéje.

Először önálló standdal vettem részt a vásáron, de immáron hét éve a kamara standján mutatkozom be

– nyilatkozta a legrégebbi magyar kiállító, a szentgotthárdi Vörös János, akit sok vásárlátogató és kiállító jó ismerősként üdvözöl.

Tavaly hoztam magammal először kovácsoltvason kívül alumínium kerítéstípusokat is, amelyek iránt elég nagy volt az érdeklődés. Néhány osztrák megrendelés be is jött, bár én a magyarnak jobban örültem volna

- mondta még. Hozzátette, a magyaroknak is tetszik az alumíniumkerítés, amely azonban költségesebb, mint a kovácsoltvas, nemigen tudják megfizetni. Az alumíniumkerítések könnyűek, időállóak és esztétikusak is.

Házi energianyerést is szolgáló szélkerék
Házi energianyerést is szolgáló szélkerék
Lendvai Emil

A magyar érdeklődő jóval több volt, mint a kiállító, itt is, ott is lehetett hallani honfitársainkat beszélgetni. Két középkorú férfi érdeklődését az építőanyagok kötötték le. Mint elmondták, Zala megyéből érkeztek, s először vesznek részt a vásáron. Építőipari vállalkozásuk van, ezért folyamatosan nyomon követik a választékot, az újdonságokat és az árakat, itt pedig egy helyben szerezhetnek sok információt, tapasztalatot. Egy szombathelyi nyugdíjas pedig arról beszélt, hogy házának nyílászáróit az építőipari vásáron látott újdonság alapján cseréltette ki.

A vasi kamara szervezésében ezúttal is rendeztek szakmai napot, amely nagy érdeklődést váltott ki. Az „Energiatakarékos megoldások az épületek üzemeltetésében és felújításában” címmel megrendezett esemény a Regionet aktív projekt keretében a burgenlandi kamara közreműködésével valósult meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód

Tovább az oldalra