Putyin nem csak a medvét lovagolta meg - Több millió titkos dokumentum buktatta le az offshore-lovagokat

Putyin, Messi, Jackie Chan és pár magyar is érintett a legújabb botrányban.

Egy panamai ügyvédi irodától szivárgott ki az a 11,5 millió titkos dokumentum az offshore cégekről. Az iratokat a Süddeutsche Zeitung nevű német napilap szerezte meg, a feldogozásban pedig az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) is besegített. A szervezet berkein belül egyébként hetvenhat ország háromszázhetven újságírója dolgozott az ügyön, köztük a magyar Direkt36 stábja.

giphy.com

Az új offshore-botrányban érintett Vlagyimir Putyin és Lionel Messi mellett jó néhány magyarországi, vagy magyar kötődésű cég és magánszemély is. Eddig még nem volt példa ilyen méretű kiszivárogtatásra, az ügyben szereplő ügyvédi iroda a Mossack Fonseca, ami a világ egyik legnagyobb offshore-szolgáltató cégei közé tartozik. Panamán kívül többek közt Nevadában és Szingapúrban is regisztrálnak cégeket, a tőlük kikerült iratokban kétszáztizenötezer offshore cégről vannak adatok. A tevékenységi kör pedig az afrikai gyémántkereskedelemtől a nemzetközi műkincspiacig rengeteg titokzatos üzletágra kiterjedt.

Putyin nem csak a medvét lovagolta meg...

Ugyan Putyin név szerint nem szerepel az iratokban, de a családjának, barátainak és az érdekeltségeikbe tartozó cégek már annál inkább, így Oroszországba is bőven jutott az offshore-pénzekből. A közel kétmilliárd dollárnyi összegből jutott Szergej Roldugin csellistának (Putyin egyik legjobb barátja), Jurij Kovalcsuknak, a Bank Rosszija vezetőjének (a bankon keresztül egymilliárd dollárt fektett be a Sandalwood nevű, Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cégbe, ami keresztül több számos offshore-ügyletet pénzelt).

-

A kiszivárgott dokumentumokból az is tisztán látszik, hogy Vlagyimir Putyin üzlettársai hogyan szereztek jelentős, ám rejtett befolyást az orosz médiában és az autóiparban egyaránt. Nem ritka, hogy egy-egy tranzakcióval ötvenhat milliárd forintnyi dollárt mozgattak meg. A Kreml szerint mindez félrevezető információs támadás Putyin és a baráti köre ellen.

Egykori fideszes a listán

A Direkt36 a dokumentumok átnézése közben bukkant Horváth Zsolt, egykori fideszes politikus nevére, ő tizenhat éven át Kecskemétet képviselte az Országgyűlésben, viszont két éve visszavonult az aktív politizálástól. Politikai körökből Horváth az egyetlen, aki névvel szerepel a 11,5 millió dokumentumban, de koránt sem az egyetlen magyar, mert több magyarországi, vagy magyar kötődésű cég és magánszemély neve van az iratokban. Akad közöttük befolyásos üzletemberek és a politikához áttételesen kötődő alakok is.

Horváth Zsolt és Orbán Viktor
Fidesz.hu

Újságírói megkeresésre Horváth tagadta, hogy külföldi gazdasági érdekeltségei lennének, de amikor a konkrét cégnevekkel szembesítették, akkor csak annyit kérdezett, hogy mit szeretnének tudni ezekről, majd ismét letagadta, hogy köze lenne ezekhez a cégekhez és írásban kérdezzék.

A vagyonbevallásai alapján Horváthnak nincsenek komolyabb üzletei és nagyobb összegű megtakarításai sem, ám 2013 októberében, még fideszes parlamenti képviselősködése alatt igazgatója lett az Excelle Media International nevű, Seychelles-szigeteki cégnek, de ez a parlamenti vagyonnyilatkozatából kimaradt. A mandátuma lejárta után a Mayer & Collins Trading Company-ben szerzett tulajdonrészt, ez szintén Seychelles-szigeteki illetékességű firma – írja a Direkt36.

Ez már csak azért is kínos a Fidesznek, mert Orbán Viktor és kormánya korábban élesen kritizálta az offshore cégeket birtokló közéleti szereplőket, akiket a miniszterelnök csak offshore-lovagoknak szokott nevezni és mellesleg azt is megígérte, hogy az offshore bizniszes világnak vége lesz.

Focisták és színészek

Egy korrupciós botrány sem az igazi a FIFA nélkül, a nemzetközi labdarúgó-szervezet etikai bizottságának a tagja, Petro Damiani három, korábban már korrupcióval vádolt emberrel is üzleti kapcsolatban volt. A Mega Star Enterprise Inc. nevű céget pedig az argentin focista, Lionel Messi és édesapja tulajdonában volt, ez egyébként szintén egy offshore cég. Jackie Chan sem járt jobban, őt hat offshore céggel lehet kapcsolatba hozni, de a Forbes világ 500 leggazdagabb emberét felsoroló listájáról huszonkilenc dollármilliárdos neve is feltűnik a panamai dokumentumokban.

Lionel Messi

A dokumentumok bemutatják, hogyan mozogtak a fekete pénzek a globális pénzügyi rendszerben 1977 és 2015 között. Az már elsőre látszik, hogy az offshore-iparban érdekelt bankok, ügyvédi irodák és egyéb szereplők nem foglalkoztak azzal, hogy kik az ügyfeleik, pedig minden országban törvény kötelezte volna őket arra, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a befektetőik nem adóelkerülésre, pénzek tisztára mosására használják a cégeiket. De ez a fajta figyelmetlenség konstans volt, hiszen azt sem nézték, hogy az ügyfél bűnöző-e.

Drogbárók, politikusok, urak és uralkodók

A Mossack Fonseca dokumentumai pedig igazolni látszanak a gyanúkat, hiszen az USA-ban feketelistás cégek és személyek is offshore cégeken keresztül tüntették el a vagyonukat. Közölük páran mexikói drogbárókkal, terrorszervezetekkel és Észak-Koreával bizniszeltek.

Nyugat.hu

A kínai elnök, Hszi Csin-ping családjához köthető cégek is előkerültek az iratokból, de az ukrán elnök Petro Porosenkóról is kiderült, hogy vannak offshore-érdekeltségei. A brit miniszterelnök, David Cameron elhunyt apjának offshore-tevékenységéről is új részletek láttak napvilágot, az ügy pikantériája pedig az, hogy ez a három úriember hazájának egyik legnagyobb korrupcióellenes élharcosa.

De nem ők az egyetlenek, akik egy ország éléről kerültek offshore közelbe. VI. Mohamed marokkói és Salman szaudi királyok is ügyfelei voltak a cégnek, Izland jelenlegi miniszterelnöke, Sigmundur David Gunnlaugsson és felesége pedig izlandi államkötvényekben parkoltatott több millió dollárt, miközben az országuk bankrendszere jelentős szerepet játszott a világgazdaság megborításában.

Az ICIJ kérdéseire a cég azt válaszolta, hogy nem támogatják a bűncselekmények elkövetését és a feltételezések alaptalanok. A Mossack Fonseca társalapítója, Ramón Fonseca a panamai tévének azt mondta, hogy a céget semmilyen felelősség nem terheli azzal kapcsolatban, hogy a segítségükkel alapított vállalatokkal milyen tevékenységet végeztek a tulajdonosok.

Azt nem tudni, hogy a dokumentumok hogyan kerültek a Süddeutsche Zeitunghoz, de az szinte biztos, hogy nem fizettek érte. A nyomozás egy évig tartott és a résztvevő újságírók bírósági adatbázisokban, tulajdoni lapokban, cégiratokban kutatott és pénzmosással foglalkozó szakemberekkel és nyomozókkal interjúztak. A Panama-iratok pedig bemutatják, hogyan működik az offshore-világ, és az is biztos, hogy belső infók nélkül nehéz lebuktatni ezeket a cégeket.

Via Index.hu

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság