Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megvan, ki áll az oktatás átalakítása mögött

És, hogy kinek köszönhető a duális képzés a középiskolában, az egyetemi szakok megszüntetése, átalakítása.

Az elmúlt hónapokban, sőt években az oktatás frontján arról szólt a vita, hogy alkalmazkodni kell a munkaerő-piaci igényekhez. Csökkenteni akarták a gimnáziumi létszámokat, növelni a szakiskolákét. Már középszinten is bevezették a duális képzést, amely azt jelenti, hogy a diákok tanóráik jó részében erre szerződött vállalatoknál dolgoznak.

A kamara szava érvényesül?

Meg akarják szüntetni a kéttannyelvű képzéseket Tényleg megszűnhet a szombathelyi kereskedelmiben a kéttannyelvű? 2014. September 18. 11:35 , egyre kevesebb közismereti tárgyat oktatnak, és átalakították, központosították a tananyagot is, sokszor egészen meglepő és felháborító eseteket produkálva. Sőt, van egy olyan elképzelés is, hogy a hetedik osztályban tesztet végeztetnek a gyerekekkel, és ennek eredménye alapján beosztják őket Mi leszel, ha nagy leszel? Semmi gond, majd a kormány eldönti 2015. March 05. 13:30 , hogy ki milyen iskolában tanulhat majd tovább.

A szakképzést támogatják, a többi nem érdekes
sadness

A felsőoktatásban egyre szűkítik a bölcsész és a társadalomtudományi szakok számát, most éppen a kommunikáció szaknak üzentek hadat Megszüntetik a kommunikáció szakot az egyetemeken 2015. March 11. 10:41 , és sok alapképzést csak önköltséges formában indítanak. Erősítik a műszaki és az informatikai képzést, Szombathelyen például ősszel indul a gépészmérnök alapszak, és ez is duális formában, de tervezik a villamosmérnök-képzés elindítását is.

Azt gondolhatnánk, hogy mindezek mögött egy átfogó, kidolgozott koncepció van, de a jelek mást mutatnak. A vs.hu mai cikkében megtalálta, ki, illetve kik azok, akik ezeket a változásokat generálják. A lap szerint nem más, mint a kereskedelmi és iparkamara országos vezetése, élén Parragh László elnökkel.

Lesöpörték az első elképzelést

A lap a legutóbbi ötletről, a kilencosztályos általános iskoláról írt nemrég, és ekkor nyilatkozta Parragh, hogy ez az ő ötlete volt. De ez az egész már a 2010-es kormányváltáskor elkezdődött, a kormány a kerettantervek átalakításával, a tananyag fejlesztésével bízta meg a kamara vezetőségét.

Aztán jött a szakiskolákban a duális képzés 2013-ban, majd az, hogy a közismereti tárgyak óraszámát csökkentették, és a kamara javaslatára hozták vissza a hároméves képzést is.

A vs.hu szerint a felsőoktatásban még ennél is jobban odatette magát a kamara. Azt írják, hogy Klingnhammer István felsőoktatási államtitkár (ő vette át a felsőoktatást Hoffmann Rózsától az előző kormányzati ciklusban) koncepcióját a kamara söpörte el azzal, hogy nem igazodik a munkaerő-piaci igényekhez. Azt ezt követő küzdelemben aztán a kamara álláspontja győzött, ennek köszönhető az egyetemi szakok átalakítása Megszüntetik a kommunikáció szakot az egyetemeken 2015. March 11. 10:41 .

Állástalan bölcsészek? Itt a cáfolat

Mint ma délelőtti cikkünkben Megszüntetik a kommunikáció szakot az egyetemeken 2015. March 11. 10:41 is írtuk, vissza akarják szorítani a bölcsész és társadalomtudományi képzéseket azzal indokolva, hogy ezeknek a szakoknak nincs nemzetgazdasági hasznuk, és egyébként is, az ország tele van állástalan bölcsészekkel. Ezeket az állításokat a Defacto-blog szedte ízekre még február közepén.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra