Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Oltalom alá vette az unió a Vasi vadkörte pálinkát

Kilencedikként a magyar pálinkák sorában.

Az Európai Bizottság március 25-én oltalom alá vette a Vasi vadkörte pálinka elnevezést, ezzel 66-ra emelkedett az uniós oltalomban részesülő magyar földrajzi árujelzők száma.

A Vasi vadkörte pálinka a korábban már bejegyzett pálinka, Törkölypálinka, Békési szilvapálinka, Gönci barackpálinka, Kecskeméti barackpálinka, Szabolcsi almapálinka, Szatmári szilvapálinka, Újfehértói meggypálinka elnevezések után a kilencedik a sorban.

Nyugat.hu

A Vasi vadkörte pálinka Vas és Zala megyék területén elhelyezkedő üzemekben készülhet, kizárólag ezeknek a megyéknek a területéről gyűjtött vadkörte felhasználásával, és csak a termékleírásnak megfelelő pálinkák hozhatók forgalomba Vasi vadkörte pálinka néven.

A magas arányú vadkörte felhasználása a Vasi vadkörte pálinka aromájára jelentős hatással van: kifejezett vadkörte illat jellemzi, a vadkörte fanyar és pikáns íze pedig rusztikus textúrával, fűszeres és mézes jegyekkel párosul. A felhasznált vadkörte alacsony cukortartalma és fanyarsága miatt a „Vasi vadkörte pálinka” előállítása speciális szaktudást igényel.

Rendkívül alacsony a vadkörte cukortartalma

Az Agrárminisztérium Borászati és Kertészeti Főosztályának leírása szerint Vasi vadkörte pálinkát illatában kifejezett körte citrusos, fűszeres jegyek mellett visszafogott parfümösség, fanyar illat jellemzi. Ízében száraz, diszkrét frissesség és fűszeresség mellett egy kevés méz, füstös jegyek jelennek meg, lecsengésében pikáns, citrusos aromák és diszkrét fanyarság, rusztikusság is megjelenhet.

Agrárminisztérium

A többi gyümölcshöz viszonyítva a vadkörte cukortartalma rendkívül alacsony, ezért egységnyi pálinka előállításához nagyobb mennyiségű vadkörtére van szükség, mint egy közönséges körtepálinka esetében. Ez a magas arányú vadgyümölcs felhasználás a „Vasi vadkörte pálinka” aromaanyagaiban is megjelenik. A vadkörtének nemcsak a „Vasi vadkörte pálinkára” jellemző fanyarság, hanem a pikánsság, kevésbé selymes, inkább rusztikus textúra, fűszeres és mézes jegyek is köszönhetőek.

Fajtáját tekintve az átvett körte mennyiség minimum 75%-ának vadkörtének (közönséges vadkörte Pyrus pyraster ssp. pyraster), a fennmaradó maximum 25%-ának őshonos és elismert körte fajtának kell lennie. Az őshonos és az államilag elismert körtefajták a Bosc kobak, a Conference, a Clapp kedveltje, a Hardenpont téli vajkörte, a Tüskés körte és a Sózó körte.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód

Tovább az oldalra