Eddig: 1 716 363 / 3 000 000 Ft, 82 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Az evangélikus egyház 550 milliót kap, hogy átvegye a szombathelyi idősek és hajléktalanok gondozását

Az önkormányzat a Kolozsvár utcai sporttelep eladásának bevételéből tesz hozzá 550 millió forintot.

Kedden írtunk A szombathelyi Falco-gyár veszi meg a volt Kolozsvár utcai sporttelepet 2021. July 27. 07:31 arról, hogy várhatóan a Falco-gyár veszi meg a Kolozsvár utcai sporttelepet. Az önkormányzat által kiírt pályázatot a cég nyerte, de a közgyűlésnek is rá kell még bólintania. Nem valószínű, hogy a többség elutasítja, 750 millió forintot fizet a gyár a területért.

A sporttelep egyik részén jelenleg hajléktalanok otthona működik, mint korábban írtuk, az ott élő emberek elhelyezésére az önkormányzat egy plusz egy év haladékot kap, persze akkor, ha a Felco-gyár lesz az új tulajdonos.

A végső határidő 2023. december 31., legkésőbb erre az időpontra kell kiüríteni az otthont.

Rossz állapotban a hajléktalanok otthona és az Idősek Gondozóháza

Az augusztus 2-i rendkívüli közgyűlésre viszont készült egy olyan anyag is, ami az evangélikus egyházzal való együttműködésről szól. Egészen pontosan arról, hogy az egyház szociális feladatokat vállal át az önkormányzattól. És ebben fontos szerepe van a Kolozsvár utcai sporttelep értékesítésének.

A sporttelep a kerítésen kívülről
Mészáros D. Zsolt

A Kolozsvár utcában 26 férőhely van, kevesen tudják, hogy itt gondozzák azokat az idős hajléktalanokat, akiket az átmeneti szálláson nem tudnak elhelyezni, mert koruk és állapotuk miatt tartós ápolásra szorulnak.

A másik problémás szociális intézmény a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat által a Pozsony u. 47. szám alatt működtetett Idősek Gondozóháza, ahol jelenleg 17 férőhely van.

A gondozóháznak csak ideiglenes működési engedélye van 2023. december 31-ig, ugyanis sok szempontból nem felel meg az előírásoknak.

A korábban tervezett helyszínen tiltakoztak a lakók

Az önkormányzat már régóta át akarja alakítani az ellátórendszert, ezen belül a fenti két intézményben élők méltó elhelyezése a fő cél. Hosszú ideig a Pozsony utca 47. szám alatti épületben akartak egy új bentlakásos és nappali intézményt kialakítani, viszont a környéken lakók tiltakozása miatt ezt a tervet elvetették.

A sporttelep a kerítésen kívülről
Mészáros D. Zsolt

A város tavaly megkereste a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Elnökségét azzal, hogy vállalják át az idős hajléktalanok gondozását és az Idősek Gondozóháza működtetését.

Az egyház vállalta az együttműködést, és azt, hogy 24 új, örökös hajléktalan otthoni és 20 új, örökös idősotthoni férőhelyet létesít, a Középhegyi út 1. szám alatti Szombathelyi Evangélikus Diakónia Központban.

Ehhez az önkormányzat bruttó 550 millió forint támogatást ad, amihez a forrást a Kolozsvár utcai sporttelep eladásából származó 750 millió forint adja.

Gyakorlatilag a sporttelep árának kétharmadából építik meg az idős hajléktalanok új otthont és az új Idősek Gondozóházát.

A két szociális intézményt az evangélikus egyház működteti majd, így azok elkészülte (2022 év vége) után az önkormányzatnak nem kerül több pénzébe a működtetése. Jelenleg mintegy évi 35 millióval támogatja a város a két intézményt.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet