Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Opel eladta a szentgotthárdi gyárat

Hat leányvállalatot vett meg az Opeltől az anyacég, az amerikai General Motors. A gotthárdi gyár jövője 2016-ig biztos.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hat Opel-gyárat adott el a napokban a német Opel az amerikai anyacégnek, a General Motorsnak – írja a hvg.hu. Köztük van a szentgotthárdi gyár is, ahol nem régen fejeztek be egy nagyobb fejlesztést Orbán az Opelben - Újabb 800 embernek adnak munkát 2012. September 20. 17:51 .

Nem tudnak terjeszkedni

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A hírek szerint a döntésnek pénzügyi okai vannak, az anyacég, így feltőkésíti majd a gyengélkedő vállalatokat. Az Opel ugyanis az idén minden eladott autó után 940 euro veszteséget szenvedett, ami összesen 1,4 milliárd veszteséget jelent. A német cég Európán kívül nem tud terjeszkedni, itt pedig az évek óta húzódó hitelválság ellehetetleníti a piacot.

Az Európán kívüli terjeszkedést a General Motors nem engedi a német márkának, attól tartva, hogy egyéb márkái elől venné el a piacot. A hvg.hu szerint a hasonló nehézségekkel küzdenek a tradicionális európai autógyárak, így Peugeot, a Citroen, de az amerikai Ford is.

Eközben a német autóipari vállalatok szárnyalnak, nem csak azért, mert racionalizálták a gyártást, hanem azért is, mert sikeresen terjeszkednek a kontinensen kívüli piacokon is. A lépéssel a General Motors megpróbálja átvészelni a hitelválság időszakát, de most is ragaszkodik ahhoz, hogy az Opel európai márka maradjon.

Gyárbezárások Németországban

A hvg.hu megkereste a szentgotthárdi Opel-gyárat, de ott annyit mondtak, hogy ilyen szintű kérdésekben nincs módjuk nyilatkozni.

December 10-én jelentették be egyébként, hogy bezárják az Opel bochumi üzemét, ahol háromezer ember veszíti el munkáját. Az üzemi tanács vezetője, Rainer Einenkel szerint csak idő kérdése, mikor zárják be a kauserslauterni, eisenachi és rüsselsheimi gyárakat, Einenkel úgy vélte, azért Bochummal kezdték, mert ott a legkisebb az ellenállás.

A szakszervezetek szerint némi megoldást jelentene, ha a cég európai üzemeiben Chevrolet-modelleket és gyártanának, az üzemi tanács az Opel Mokka típus gyártásának növelését szorgalmazza.

Európában az idén hárommillióval kevesebb autót adtak el, mint tavaly, és az előrejelzések szerint jövőre tovább romlik a helyzet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Orbán az Opelben - Újabb 800 embernek adnak munkát

Orbán Viktor ezúttal a szentgotthárdi Opel gyár új üzemének átadóján jelent meg és vágta át a szalagot.

Szombathely éveket vesztett, míg Győr után loholt

Ezért a vasi megyeszékhely új térségben, Zalaegerszeggel és Szentgotthárddal közösen hozná létre az ország harmadik járműipari centrumát, melynek révén enyhülhetnének a város pénzügyi nehézségei.

Húsz év után hazagurult az első Opel Astra

Kitűnő állapotban, üzembiztosan gördült szülővárosába húsz év után a Magyarországon gyártott első Opel Astra gépkocsi. A szentgotthádiak megünnepelték.

Felavatták az új szentgotthárdi gyárat

Megadták a módját Szentgotthárdon az Opel gyár közelében épült Allison gyár avatójának. Volt üzemlátogatás és próbavezetés a meghívott vendégeknek is.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés