Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Orbán Viktor népszavazási kérdései formailag nem felelnek meg a hatályos törvényeknek

Erre Szigeti Flóra, a Momentum jogállamisági szakpolitikusa Facebook posztjában mutatott rá.

Orbán Viktor népszavazási kérdései formailag nem felelnek meg a hatályos törvényeknek - hívta fel a figyelmet a szakpolitikus.

„A népszavazási törvény (2013. évi CCXXXVIII. törvény) 9. § (1) bekezdése szerint a népszavazásra javasolt kérdést úgy kell megfogalmazni, hogy a népszavazás eredménye alapján az Országgyűlés el tudja dönteni, hogy terheli-e jogalkotási kötelezettség, és ha igen, milyen jogalkotásra köteles.” – szögezi le posztja legelején.

Úgy véli, a kormány népszavazási kezdeményezése értelmezhetetlen, mivel mind az öt kérdésben jogalkotási szempontból nagy hiányosságok vannak. Vannak benne értelmezést módosító stilisztikai hibák (feltételes mód hiánya), több esetben a kérdés alanya hiányzik, de a pongyola megfogalmazás is alkalmatlanná teszi valamennyit arra, hogy népszavazási kérdések legyenek, a választási bizottság számára így ezek értelmezhetetlenek (Szigeti Flóra posztjában részletesen, kérdésenként fejti ki a hiányosságokat).

"Vajon megvárja Orbán, mire mindez visszapattan a bizottságtól, vagy előállnak majd valamilyen kreatív megoldással a kezdeményezés visszaszívására?" - teszi fel a kérdést, majd azt javasolja, hogy "koncentráljunk inkább a lehallgatási botrányra ehelyett a szánalmas kommunikációs húzás helyett" .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra