Orbán Viktor ma jött, győzött, sokmilliárdos tuti fejlesztéseket ígért be Szombathelynek

Sajtótájékoztatót is tartott, puccosat, városházit, nagy bejelentőset, három gyaníthatóan lezsírozott kérdezővel, nekünk már esélyünk sem lett volna mikrofonhoz jutni, de ilyen az élet ma Magyarországon!

Nem volt nagy meglepetés, már egy hete beharangoztuk, hogy november 17-én ismét Szombathelyre látogat a miniszterelnök. Már régóta tudni lehet, hogy Orbán Viktor jön, Orbán Viktor kedden Szombathelyre jön 2015. November 13. 08:11 hiszen jó fél éve jelentették be, hogy végiglátogatja a Modern városok programjaként az összes megyei jogú várost. Orbán egyébként, ezt is tudni lehetett, pénzt is hoz. Azt a 5 milliárdot például, ami hiányzik a Szent Márton Évhez, és amit már tavaly megígért a kormány, mégpedig Hende Csabán keresztül, és erre alapozva készítették el a Szent Márton Tervet, amit a legutóbbi közgyűlésen is tárgyaltak.

Orbán Viktor sajtótájékoztatója a szombathelyi Városházán
Orbán Viktor sajtótájékoztatója a szombathelyi Városházán
Bonyhádi Zoltán

Az is sejthető volt, hogy Orbán Szombathelyen bejelenti, mennyi fejlesztésre kap ígéretet a kormánytól a város, aminek majd mindenki nagyon örül. És lőn, de ne szaladjunk ennyire előre!

A nagy esemény helyszíne a házasságkötő terem lett, ahol vagy fél órát ücsörögtünk a sajtónak kijelölt, fekete szalaggal elválasztott térségben, merthogy Orbán Viktor ennyit késett. De legalább volt idő tüzetesen megszemlézni, melyik szombathelyi vállalatvezető és intézményigazgató milyen zakót és cipőt favorizál. Mert megtöltötték a termet, sokan eljöttek a miniszterelnökkel kezet rázni.

Orbán Viktor sajtótájékoztatója a szombathelyi Városházán
Orbán Viktor sajtótájékoztatója a szombathelyi Városházán
Bonyhádi Zoltán

A készültség fokozott volt, a Városháza előtt két aláírásgyűjtő asztalkát is kihelyeztek, biztos ami biztos, ha gyülekezik a nép, írjanak már alá! Állítólag takarítottak serényen a Fő téren is, és a vadiúj Brenner János Iskola környékén, mert azt rebesgetik, oda is ellátogat majd a kormányfő és küldöttsége.

Bennünket is átvizsgáltak, persze, előzetes regisztráció, miegymás, nem lehet csak úgy...

A menetrend imígyen: együttműködési megállapodás aláírása, kézfogás, majd először Puskás Tivadar, aztán Orbán Viktor mondott beszédet. Részletezték, mi mindenben történt megállapodás.

Orbán Viktor sajtótájékoztatója a szombathelyi Városházán
Orbán Viktor sajtótájékoztatója a szombathelyi Városházán
Bonyhádi Zoltán

Előttünk a feladat, mögöttünk a kormány…

- így kezdte a polgármester köszöntőjét. Majd sorolta miben fejlődött 2010 óta a város: elindult a gépészmérnöki kar, a Markusovszky Kórházat sok milliárdért felújították. 50%-kal nőtt a térségben a GDP, aztán:

városunk biztonságát növeljük az Európai Unió fejlesztéseivel, a közúthálózat bővítésével, a munkahelyek teremtésével. Szeretnénk, ha Szombathely fejlődése töretlen lenne. 2016 Szent Márton éve. A város rehabilitációs építései folyamatosak, a Gothard-kastély felújítása is tervben van.

Orbán szerint, ha Szombathelyen jár, három ügy mindig szóba kerül: a kórház korszerűsítése, a 86-os út négysávossá tétele és a mérnökképzés. Majd sorolta, melyik ügyhöz tevőlegesen mit tett már hozzá a kormány, aztán pedig jöttek az ígéretek.

Orbán Viktor sajtótájékoztatója a szombathelyi Városházán
Orbán Viktor sajtótájékoztatója a szombathelyi Városházán
Bonyhádi Zoltán

Itt a lényeg, soroljuk, mi mindent ígért Orbán Viktor Szombathelynek:

 • a Szent Márton-terv második ütemében ötmilliárd forintot kap a város;
 • nemcsak a 86-os utat hozzák el Szombathelyig, hanem négysávos gyorsforgalmi úttal kötik össze a várost Kőszeggel, no és Zalaegerszeggel is;
 • mivel újabb munkaerőre van szükség a városban, újdonsült lakásprogramot dolgoznak ki azoknak, akik itt képzelik el az életüket;
 • Dozmat víztározót kap, ezzel megoldják Szombathely és környéke árvízvédelmét;
 • ígéretet tett a Gothard-kastély rekonstrukciójára, amely később zarándokházként funkcionálhat;
 • szóba került, hogy méltó helyre kéne helyezni Schrammel Imre, keramikus gyűjteményét, ezért a Képtár felújítása is része a megállapodásnak (A művész az MMA-s Fekete György ezeréves jó barátja, idén nyáron egyébként gyűjteményes kiállítása nyílt a Képtárban, amit Fekete nyitott meg.);
 • a Szent Márton-terv részeként a buszpályaudvar elköltözhet végre az Ady térről, a város frekventált helyéről a Vasútállomás környékére;
 • a fedett uszoda felújításának pedig megkezdődhet a harmadik üteme, amihez mindegy 2,5 milliárd forint plusz kéne.
 • Külön vállveregetést is kapott Puskás Tivadar amiatt, hogy állítólag az elmúlt öt évben 50%-kal több az iparűzési adóból befolyó pénz. Ez is azt mutatja, hogy fejlődik a város. "Szombathely jó kezekben lévő, jól vezetett, politikailag stabil, erős gazdaságú város, ezért a kormány garanciát lát arra, hogy a kapott forrásokat ésszerűen és helyesen használják fel" - közölte Orbán.

  Orbán Viktor sajtótájékoztatója a szombathelyi Városházán
  Orbán Viktor sajtótájékoztatója a szombathelyi Városházán
  Bonyhádi Zoltán

  Ja, hogy el ne felejtsem, képzeljék, végre láttuk Lázár Jánost is, élőben! Ő is jött, háttérben maradt, és tényleg sármos:) De legyünk komolyak, mert fontos nap ez a mai Szombathely életében.

  Orbán Viktor sajtótájékoztatója a szombathelyi Városházán
  Orbán Viktor sajtótájékoztatója a szombathelyi Városházán
  Bonyhádi Zoltán

  Aztán a legvégén három, gyaníthatóan lezsírozott médiamunkás kérdező feltett három gyaníthatóan lezsírozott kérdést: egy Haladás sportcsarnokos-Király Gábor-os focisat, egy Falco-gyárosat, a harmadikra bocsánat, de nem emlékszem. Ja, eszembe jutott: a Szombathely-Csorna vasútvonal villamosítása után újabb, a rohonci vasútvonal-fejlesztési program támogatásáról kérdezték Orbánt. Ja, és még a szombathelyi Illés Akadémiát is megdicsérte a kormányfő.

  Aztán a konferanszié finoman közölte a médiával, ennyi volt, több kérdésre nincs lehetőség. Ha akartunk, sem lett volna esélyünk, bocs olvasó!

  Orbán Viktor sajtótájékoztatója a szombathelyi városházán
  Bonyhádi Zoltán

  A Falco-gyár környezetterhelése kapcsán egyébként Orbán kijelentette, a kormány ebben az ügyben nem tud segíteni, alighanem a bíróság dönt majd, és a városnak kell kiharcolnia a maga igazát.

  Mire észbe kaptunk, Orbán Viktor már 30-40 Fidesz-szurkoló gyűrűjében kint a városháza előtt fotózkodott. Mi meg szépen el.

  Orbán Viktor, miniszterelnök látogatására reagált az MSZP - DK - EGYÜTT Frakció:

  A szombathelyi adófizetők országos szinten a legnagyobb befizetők közé tartoznak. Amióta nem helyben hasznosulnak a befizetett adóforintjaik, joggal várják el, hogy a hozzájárulásuk mértékének megfelelően támogassa az állam mindazt, ami a szombathelyiek számára a legszükségesebb. Ezek mindenekelőtt a jól felszerelt iskolák, a biztonságos járdák, utak, játszóterek, parkolók, mindenhol kiépített csapadékvízelvezető-rendszer stb. Mindezekre ma nem jut pénz.

  Valamennyi városunkban hasznosuló forrásnak örülni kell, de a látványberuházások szalagátvágásánál fontosabb a városlakók mindennapjait megnehezítő problémák megoldása. A városvezetés és a miniszterelnök nincs tisztában azzal, hogyan élnek, milyen gondokkal küzdenek Szombathely polgárai. Az emberekkel rendszeresen találkozó, kéréseiket továbbító ellenzéki képviselők javaslatait pedig Hende Csaba utasítására nem veszik figyelembe.

  Mi továbbra is fenntartjuk együttműködési szándékunkat, mert akkor talán a szombathelyiek arra fordíthatják a visszakapott pénzüket, amit valóban fontosnak tartanak.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet