Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Orbánnak már Magyarországról sem kell kitennie a lábát egy pofonért!

Angela Merkel beleállt, és nem hagyta ki a lehetőséget, hogy kiosszon néhány tockost Orbán Viktornak a hétfői megbeszélésen. Rég láthattuk Orbánt ennyire nyúzottnak egy sajtótájékoztatón.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Zavar támadt az erőben, és ez mindenki számára világossá vált Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján. A megbeszélésen szóba kerülhetett a kormány RTL Klub elleni reklámadós akciója, az új orosz embargó, és az ukrán válság is.

Diplomácia baki. Orbánnak nem Angela Merkel nőiességét kellett volna hangsúlyoznia, hanem a hatalmi pozícióját!
Illyés Tibor/MTI

A sajtótájékoztatóról elmaradt a közös nyilatkozat és Merkel többször is odaszúrt Orbánnak, aki igyekezett nem tudomást venni a kritikákról, de azért helyenként megpróbált visszavágni. Összességében az elmondható, hogy feleknek alig volt közölnivalójuk a nyilvánosság felé, ez is sejteti, hogy a megbeszélésen pattanásig feszültek az idegek. De vajon mi a problémája Merkelnek Orbánnal?

A túlzottan baráti viszony a putyini Oroszországgal

Az Oroszországot sújtó embargó ügyében közös akaratot mutatott Merkel és Orbán, mert az EU-nak fontos az egységes fellépés. Azonban a belpolitikai kérdésekben már nem volt meg ez az összhang a két vezető között. Orbán lépéselőnyre tett szert azzal, hogy csak az orosz gáz kérdéskörében volt hajlandó közös tájékoztatást adni, így a Paks 2 körüli kínos kérdéseket elkerülhette.

Azonban az orosz gáz kérdésének megítélése is konfliktusforrásnak bizonyult. Orbán többször is elismételte, hogy a magyar gazdaság nem működik orosz gáz nélkül. Angela Merkel szerint azonban túlzók ezek a kijelentések, és jelezte, gázt nem csak Oroszországból lehet beszerezni Európában. Igaz, hogy az Északi Áramlaton Németországba is ugyanaz a Gazprom gáz jut el, mint hazánkba, de a német infrastruktúra sokkal szerteágazóbb, így egyrészt az oroszok kevésbé tudják őket zsarolni a gázcsapok elzárásával, másrészt Németország megújuló energiás potenciálja a legnagyobb Európában.

Tiszteletet a civileknek és a médiának!

Merkel kiosztott egy sallert Orbánnak a civilek és a média miatt is, amikor azt mondta: ha egy kormány széles többséggel rendelkezik, akkor értékelni kell a média, a társadalom és a civil szféra szerepét is. Angela Merkel azt is jelezte, hogy budapesti látogatása során civilekkel is találkozni fog – ugyanis meghívták az Andrássy Egyetemen tartott előadásra.

Ezzel Merkel német belpolitikai üzenetet is küldött, mivel nem hagyta szó nélkül a német sajtóban gyakori témaként megjelenő magyar civilvegzálás és média befolyásolást. A német kancellár ezzel egyértelművé tette, hogy ellenzi a norvég alapos ügyeket és az azok mögötti kormányfelfogást is.

Akkor most létezik olyan, hogy illiberális demokrácia?

Angela Merkel újságíró kérdésre azt mondta: „az illiberális szóval a demokrácia tekintetében nem tudok mit kezdeni”. Orbán tavaly augusztusban nyilatkozta, hogy illiberális államot épít, de a német kancellár megjegyzése szerint ez a törekvés demokratikus keretek közt értelmezhetetlen. Merkel elmondta, a pártjának, a CDU-nak három gyökere van: a keresztényszociális, a liberális és a konzervatív, ezzel utalt arra, hogy az illiberálisnak nincs helye az általa képviselt értékek között. Orbán ezt megkontrázta egy makacs megjegyzéssel, ami szerint ha a demokrácia szükségszerűen liberális, akkor azzal privilégiumot követelnek egyetlen eszmerendszernek, amit mi nem adhatunk meg. Ebből egyértelmű, hogy Orbán Viktor nem ismeri a demokrácia fogalmát.

A megbízhatatlanság jótékony gazdasági hatásai

A gazdasági ügyekkel sem volt minden rendben, annak ellenére, hogy a sajtótájékoztató elején mindkét vezető áradozott egy sort a magyar-német gazdasági kapcsolatokról. Azonban Merkelnek ezen a téren is akadt egy fontos észrevétele, ami szerint a német befektetők szeretik, ha megbízható keretfeltételekkel találkoznak. A német kancellár ezzel utalt az elmúlt öt évben folyamatosan romló magyar jogbiztonságra és a kormányzati szintig érő korrupciós botrányokra (kitiltási ügy például).

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra