Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Őriszentpéter aggódik, a MOL szerint sok a téves információ a fúrással kapcsolatban

Egyre többen tiltakoznak, lapunk most megszólaltatta a magyar óriáscéget.

Ahogy arról lapunk is beszámolt Kőolajkút-mélyítést terveznek az Őrségben February 14. 10:58 , tiltakozási hullám alakult ki az Őrségben, miután kitudódott, hogy a MOL „Őri-M-1 jelű tervezett mélyfúrás lemélyítése” címmel előzetes vizsgálati eljárás lefolytatása iránti kérelmet nyújtott be a Vas Megyei Kormányhivatalhoz.

A fúrás 400 méterre történne Őriszentpéter belterületétől.

Az ellenzők szerint a beruházás több kilométeres sugarú körben határérték feletti nappali és éjszakai zajterheléssel, szállópor és füstgáz terheléssel, út és csőhálózat építéssel, fakivágással nehezítené a környéken élők és ide látogatók életét és lehetetlen helyzetbe hozná környékbeli falusi szálláshely tulajdonosokat is. Így aztán tiltakozó akciót indítottak , amit eddig több mint 12 ezren írtak alá.

Rámozdult a politika is

Az elmúlt napokban egyre erősödött az ellenzők tábora.

Az LMP tiltakozó sajtóközleményt adott ki, felszólítva a kormányt, hogy „ne támogassa, hogy a kormányhivatalok – bármire való hivatkozással – engedélyt adjanak a fúrási tervre, ezzel az éghajlatváltozás gyorsítására és a természetpusztításra, benne a biológiai sokféleség csökkentésére.”

Romantikus naplemente egy olajfúró toronynál - Iluszráció
Pixabay.com

Tiltakozó közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe a Bana Tibor-féle Közösen Vas Megyéért Egyesület is.

Őriszentpéter aggódik

Őriszentpéter polgármestere, Őr Zoltán a település honlapján tette közzé a Vas megyei kisváros hivatalos álláspontját.

Ebből idézünk egy részletet:

„Őriszentpéternek nincs jelentős ipara – az IPA éves nagysága nem éri el a 40 millió ft-ot (tavaly a 30-at) a település városi rangja ellenére. A hátrányból azonban előnyök is fakadnak, a tiszta, szép természeti környezet, amely nagyszerű lehetőséget biztosít a pihenésre, rekreációra. A településen több mint 60 magánszállás és több kereskedelmi szálláshely is üzemel, amelyeknek jelentős-, sokaknak pedig fő bevételéi forrása is a turizmus. Galambosszeren is többek megélhetését biztosítja a vendégfogadásból származó bevétel, amit az ipari beruházás és annak zavaró hatásai miatt egyértelműen veszélyeztetni látnak. A becsatornázott lakossági véleményekből ez talán a konkrétumokon keresztül sokkal jobban körvonalazódik, amelyek közül kiemelek néhány példát. A már meglévő gázkút üzemeltetése során rendszeres volt a gázkút kiégetése, mely nem kis zajjal, fénnyel és levegőszennyezéssel járt – írja egyikük. Az építési helyszín elérését lehetővé tevő, a megvalósításához elengedhetetlenül szükséges, várhatóan jelentős teherforgalmat lebonyolító út pedig a szélső telkek mellett 70m-re haladna el. Ez szintén komoly zavaró hatást jelentene a vendégfogadással, állattartással is foglalkozó portákon – panaszolja egy másik. Amit pedig mindegyikük elfogadhatatlannak tart, az az értékhatár feletti zajterhelés, ami nem csak a potenciális vendégeket, hanem az ott élőket is akadályozza a pihenésben és a nyugodt alvásban, mindezt négy-hat héten keresztül, napi 24 órában. A zajterhelés vélhetően az egész településen érzékelhető és zavaró hatású lehet, hiszen volt már rá példa a korábban említett kutatófúrás során.”

A MOL szerint sok a félreértés, még a madarak fészkelését is figyelembe veszik

A nagy felzúdulást okozó kérelem kapcsán lapunk megkereste a MOL Nyrt.-t, ahonnan kérdéseinkre meg is érkeztek a válaszok.

„A médiában és a közösségi felületeken számos téves információ jelent meg az Őriszentpéter közelében tervezett földgázkutató fúrással kapcsolatban” – közölte a cég.

Hangsúlyozzák: a MOL felelősségteljes vállalatként mindig is arra törekedett, hogy a lehető legkörültekintőbben járjon el a beruházásai, a fúrási munkálatai során, és most is elengedhetetlennek tartják, hogy elinduljon a párbeszéd a helyi közösségekkel, hogy megismerhessék a részletes terveket és eloszlassák a félreértéseket.

"A munkálatokat addig nem kezdjük el, amíg lakossági fórum keretében nem egyeztettünk a helyiekkel, és nem tisztáztunk minden felmerülő kérdést" – írja a vállalat képviselője.

A cég azt ígéri, hogy folytatja a konzultációt az illetékes hatóságokkal és az önkormányzattal, és amint a járványügyi helyzet lehetővé teszi, sort kerít személyes találkozókra is.

Megtudtuk azt is, hogy az érintett területen nem olajat, hanem földgázt keres a MOL, és eddig a terepszemlén kívül nem történt más tevékenység.

„A vállalat eddig is a jogszabályoknak és a megfelelően végezte és végzi most is a projekt előkészítését, a szükséges tervezést és a hatósági engedélyeztetést. Különös tekintettel a környezetvédelmi előírásokra, hiszen tisztában vagyunk azzal, hogy a gazdasági élet meghatározó szereplőjeként felelősségteljesen kell eljárnunk minden esetben” – szögezi le a cég, hangsúlyozva, hogy ez az őrségi fúrásra is igaz.

A MOL jelenleg több alternatív pontot is vizsgál a hatóságok munkatársaival, eközben törekszik arra, hogy a munkálatok a legkevésbé legyenek zavaróak a lakosság számára, még a madarak fészkelési és költési időszakát is figyelembe veszik .

A mostani munkálatok néhány hetet vesznek igénybe, utána vállalják a teljes tereprendezést.

„Értékteremtő vállalatként a helyi közösség támogatása is kiemelt célunk, így egyeztetve a helyi vezetéssel és lakossággal közösen olyan programok megvalósításához kívánunk csatlakozni, ami az ott élő embereknek nap mint nap örömöt okozhat” – zárja válaszát a MOL, nem részletezve, hogy ez alatt pontosan mit is kell érteni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra