Ágh Péter a tizedik legdrágább képviselő

A szombathelyi képviselő, Fidelitas elnök több mint 25 millió forint költségtérítést vett fel a ciklus elejétől. Kilencen így is megelőzik.

A választási ciklus végére fejenként 40 millió forintra rúg az az összeg, amit a legtöbb költségtérítésben részesülő képviselők kapnak – írja a Blikk. A lap elkérte az országgyűlés hivatalától a tízes toplistát. A listán szereplő összegeket a képviselők a ciklus elejétől, tehát közel három éven át vették fel, a következő választásig további 11-12 milliót kapnak.

Íme, a tíz legdrágább képviselő listája:

Nyugat.hu

A lista érdekessége, hogy azon csak jobboldali képviselők szerepelnek, ám ennek egyszerű oka van. A 2010-es választásokon a jelenlegi ellenzék nem szerzett egyéni mandátumot a fővárostól távolabbi választókerületekben.

Az adatok alapján már eddig is több költségtérítést kaptak a képviselők, mint az előző ciklus négy éve alatt. 2006 és 2010 között a legnagyobb egyéni költségtérítés 26 millió volt, a jelenlegi ciklusban azonban ez eléri majd a 40 milliót.

Felbruttósították

Az ok, hogy korábban a költségtérítés után nem kellett adózniuk, 2010 óta viszont igen, és a parlament annyit emelt az összegen, hogy annak nettója ne csökkenjen. A költségtérítés egyébként két részből áll, ebből az egyik a lakhatási támogatás. Ez azt a képviselőt illeti meg, akinek a fővárosban vagy a választókerületében nincs állandó lakása. A másik a választókerületi pótlék, ennek mértéke attól függ, hogy a képviselő választókerülete milyen messze van Budapesttől.

A 2014-ben megalakuló parlament képviselői már nem kapnak költségtérítést. A képviselő névre és rendszámra szóló üzemanyagkártyát kap, azzal tankolhat az országgyűlés költségére, és szintén a parlament biztosít számukra szállást és irodát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]ugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Befagyasztott képviselői vagyonok

Ismét megpróbálunk beletúrni a vasi országgyűlési képviselők zsebeibe, és összehasonlítunk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet