Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Így lett kilenc Vas megyei képviselőből három

Öt cikluson át volt Vas megyének kilenc képviselője, az idén harmadolták őket.

Ha már megalakult tegnap a következő ciklus országgyűlése, tegyünk egy kis időutazást, és nézzük meg, mikor hányan képviselték megyénket a parlamentben. A konkrét számokkal nincs túl sok dolgunk, most épp a harmadára csökkent a vasi képviselők száma. Nézzük meg, hogyan.

Öt ciklusban kilenc képviselő

1990-től egészen 2010-ig három helyről szerezhettek mandátumot a jelöltek. Az első, ugye az egyéni választókerület, a második sokáig a területi (megyei) lista volt, a harmadik pedig a kompenzációként működő országos lista. Az első kettőre közvetlenül szavazhattunk, a harmadikról a töredékszavazatok alapján osztottak mandátumokat.

Annyit megjegyzésként, hogy 2006-ban az országos listáról jutott be például Ágh Péter (Fidesz), 2010-ben Nemény András (MSZP), 2010-ben és 2014-ben pedig Bana Tibor (Jobbik). De közben változtak a szabályok is. Mutatjuk.

1990-ben alakították ki a választókerületeket, akkor Vas megyének öt körzet jutott, így egészen 2010-ig adott volt, hogy öt vasi képviselő már biztosan lesz az országgyűlésben. Ehhez jött a megyei lista, ahonnan az első két ciklusban (1990-1998) csupán két helyet kapott Vas megye. Utána ezen módosítottak, és 1998-tól egészen 2010-ig négy vasi képviselő jutott mandátumhoz a megyei listáról. Vagyis ebben az öt ciklusban Vas megyének kilenc képviselője ült az országgyűlési széksorokban, azért, hogy a megyét képviseljék.

Csak három maradt

A nagy változást az elmúlt években, a Fidesz-kétharmaddal megalkotott új választójogi törvény Szavazzon tökéletesen! Így megy majd az áprilisi választás 2014. February 12. 13:51 hozta. A parlament korábbi 386 fős létszámát 199-re csökkentették, a 176 egyéni választókerületből 106 körzetet csináltak. Vas megyének három választókerület jutott Háromfelé osztják Vas megyét 2011. November 21. 14:57 , így az idén már csak három egyéni képviselőt küldhetett a megye a parlamentbe.

A létszámcsökkentéssel együtt megszüntették a megyei listákat, tehát az eddig onnan szerezhető négy mandátum is elveszett, maradt az országos lista. Aztán április 6-án kiderült, hogy onnan csak egy Vas megyei képviselő, a fentebb már említett jobbikos Bana Tibor szerzett mandátumot. Szóval, húsz éven át legalább kilenc, mostantól csupán három vasi képviselő ül a parlamentben.

De akkor már nézzük meg, hogyan alakultak az erőviszonyok a megyében. A nevek felsorolásától most eltekintünk, a pártokétól viszont nem. 1990-1994-ig öt SZDSZ-es és két MDF-es képviselte a megyét. A következő ciklusban (1994-1998) maradt az SZDSZ fölénye, de a jobboldal eltűnt, öt SZDSZ-es és két MSZP-s képviselőnk volt.

A változó erőviszonyok

1998-ban jött a jobboldali fordulat, ami máig tart, de 1998 és 2002 között színesebb volt még a paletta, és több lett a megyei listás képviselő is. Így ebben a ciklusban volt hat fideszes, és egy-egy MDF-es, MSZP-s, FKgP-s képviselőnk.

2002 és 2006 között Tisztújítás Vasban - választás 2002. 2002. April 21. 01:19 öt fideszesünk volt, ami gyakorlatilag hatot jelentett, az 5. választókerületben Németh Zsolt MDF-esként kezdte, és fideszesként fejezte be a ciklust, közte egy rövid ideig független volt. És volt két SZDSZ-esünk és egy MDF-esünk.

2006 és 2010 között Hankó és Hende – a vártnál nagyobb arányú MSZP győzelem 2006. April 24. 08:48 a mandátumok így oszlottak meg: négy a Fidesznek, kettő az MSZP-nek, kettő a KDNP-nek és egy az SZDSZ-nek. Igaz, utóbbit, Hankó Faragó Miklóst az 1. választókerületben az MSZP is támogatta, gyakorlatilag közös szocialista-szabaddemokrata jelöltként indult.

Egyszerűsödik a kép

A 2010-től 2014-ig tartó ciklusban már csak egy MSZP-s (Ipkovich György) szerzett vasi mandátumot Részletes választási eredmények Vas megyéből 2010. April 12. 10:29 a megyei listáról, a többi nyolc helyen a Fidesz (hat mandátum) és a KDNP osztozott (két mandátum). Utóbbi pártok közös jelölteket és listát indítottak, a megjelölés csupán a képviselők párttagságát jelzi. Ebben a ciklusban jutott képviselői helyhez az országos listáról Nemény András és Bana Tibor is az országgyűlésben – Választások 2010. 2010. April 25. 18:00 Nemény András (MSZP) és Bana Tibor (Jobbik).

A 2014-es eredményeket Elsöprő Fidesz győzelem 2014. April 07. 00:05 valószínűleg mindenki ismeri, nem volt az olyan régen. A három választókerület mindegyikét a Fidesz jelöltjei nyerték. Megyei lista már nincs, az országos listáról Bana Tibor (Jobbik) jutott a parlamentbe, de ő - mivel országos listáról került be - nem számít a megyei képviselők közé.

A 2000-es évek elejétől látható, hogy egyszerűsödik a politikai kínálat. A rendszerváltó pártok eltűntek, két táborra (jobb és bal, Fidesz és MSZP) szűkült a tér, a körülöttük keringő szatellitpártok nem jelentősek. Így történet ez Vas megyében is, a legutóbbi választás pedig azt mutatja, hogy a 16 éve elkezdődött jobboldali fordulat máig tart. És most csak egyetlen párt küldött képviselőket Vas országgyűlésbe Vas megyéből.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Elsöprő Fidesz győzelem

Vas megyének lesz három fideszes és egy jobbikos képviselője, vasi baloldali képviselő nem lesz.

Szavazzon tökéletesen! Így megy majd az áprilisi választás

Mire figyeljünk, hogyan is voksoljunk? Technikai útmutató következik.

Háromfelé osztják Vas megyét

Legalábbis az országgyűlési választásokon. Szombathelyt mégsem szedik több darabra, de még az utolsó pillanatban is van meglepetés.

Nemény András és Bana Tibor is az országgyűlésben – Választások 2010.

A részeredmények alapján a Fidesz megszerezte a kétharmados többséget. Két vasi politikus is mandátumot kapott az országos listáról. Folyamatosan közöljük a részeredményeket.

Részletes választási eredmények Vas megyéből

Vas megyében véget értek a 2010-es országgyűlési választások, nem lesz második forduló, mert minden választókerületben abszolút győzelmet szereztek a Fidesz jelöltjei. Részletes adatok.

Hankó és Hende – a vártnál nagyobb arányú MSZP győzelem

Eldőlt, ki képviseli Szombathelyt az Országgyűlésben. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ-MSZP) és Hende Csaba (FIDESZ-KDNP).

Tisztújítás Vasban - választás 2002.

Újra egy izgalmakkal teli éjszaka -Szombathelyen mindenki örül. Látogatás a pártoknál, részletes eredmények...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra