Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megkapja a plusz 32 milliót a szombathelyi orvosi ügyelet, az új többség 15 százalékos béremelést szavazott meg

Teljesítették az ígéretüket, de megvizsgálják, hogyan lehetne olcsóbban és jobban működtetni az ügyeleti rendszert.

A múlt héten írtuk Kitört a politikai háború a szombathelyi orvosi ügyelet körül 2019. June 12. 17:08 , hogy kitört a politikai háború a szombathelyi orvosi ügyelet körül. Most úgy tűnik, fegyverszünetre kerül sor, de az ügynek lesz folytatása.

Politikai eszköz lett az ügyelet

A város éves költségvetésének március végi elfogadása után írtunk először Megnéztük, valóban működésképtelen lesz-e Szombathely, ahogyan a Fidesz állítja 2019. April 03. 08:18 az ügyről. Az orvosi ügyeletet 2003 óta működteti az Országos Mentőszolgálat (OM), tavaly 60 millió forintot kértek ezért a várostól. A városvezetés által készített költségvetési tervezetben viszont ennél 32 millióval nagyobb összeg szerepelt.

Nemény András kényszerhelyzetről beszélt
Mészáros D. Zsolt

A közgyűlés új, Fideszen kívüli többsége ezt nem szavazta meg, az egészségügyi szakmai bizottság sem támogatta az emelést, a bizottság azt javasolta, vizsgálják meg, hogy miért kellene megduplázni a támogatást, és a plusz összegről döntsenek később. Ezt fogadta el az új többség, azzal, hogy ha kell, a vizsgálat végén kiegészítik a most megítélt összeget.

Aztán beindult a politika, Hende Csaba országgyűlési képviselő a mentők toborzónapján, gyerekek előtt percekig szidta az ellenzéket, azzal vádolva őket, hogy szombathelyiek életét teszik kockára azzal, hogy

elvettek 32 milliót

az orvosi ügyelettől.

Nem sokkal később a szombathelyi Fidesz közleményben jelentette be, hogy a Mentőszolgálat három hónapos határidővel felmondta a szombathelyi ügyelet működtetéséről szóló szerződést, és megismételték Hende Csaba vádjait.

Megkapják a támogatást, de feltételekkel

A tegnapi közgyűlésen is komoly vita volt az ügyről, Nemény András (Éljen Szombathely) azt mondta, a polgármester pánikot keltett a városban, ahelyett, hogy a megoldásra koncentrált volna, és bejelentette, most nincs más lehetőségük, mint hogy megszavazzák a plusz 32 millió az OM-nak, három hónap alatt nem lehet más módon megszervezni az ellátást.

Illés Károly szerint meghátrált az ellenzék
Mészáros D. Zsolt

Puskás Tivadar polgármester és Illés Károly alpolgármester (Fidesz) azzal vágott vissza, hogy az ellenzék meghátrált, és mégis a polgármester által előkészített támogatást szavazzák most meg.

A közgyűlés el is fogadta a 32 milliós plusz támogatást. Tulajdonképpen annyi történt, hogy teljesítették korábbi ígéretüket, és amikor kiderült, hogy az orvosi ügyelet folyamatos működtetéséhez kell ez a 32 millió forint, akkor megszavazták, és odaadták a pénzt az OM-nek. Sőt, plusz 7,5 milliót szavaztak meg az ügyeletben dolgozók 15 százalékos béremelésére.

De arról is döntöttek, hogy megvizsgálják a rendszert és azt, hogyan lehetne olcsóbban és jobban működtetni az orvosi ügyeletet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra