Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megnéztük, valóban működésképtelen lesz-e Szombathely, ahogyan a Fidesz állítja

Még nincs vége a költségvetési vitának, pedig a Fidesz elképzelései is gyűrűznek befelé a büdzsébe.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vörösterrort, kampányköltségvetést emlegetett a múlt heti közgyűlésen Van költségvetés, működik a Fideszen kívüli többség Szombathelyen 2019. March 27. 08:33 , majd a másnapi sajtótájékoztatón Molnár Miklós: A polgármester is annyiért végezze el a feladatokat, mint én 2019. March 28. 14:17 a szombathelyi Fidesz-frakció, amikor az új többség elfogadta a város ez évi költségvetést. A Fideszen kívüli többség nagyrészt átalakította a költségvetés szerkezetét, 500 millió forinttal többet szavaztak meg út- járdafelújításokra, játszóterekre és plusz pénzeket szociális programokra.

Módosító javaslatok a 2019-es költségvetéshez
A képre kattintva lapozható a lista
Forrás: szombathely.hu

A Fidesz képviselői szerint és Puskás Tivadar polgármester szerint az ellenzéki módosítások veszélyeztetik az egészségügyi ellátást, az oktatást, a fejlesztések befejezését, kampányköltségvetésről, vörösterrorról, politikai tisztogatásról beszéltek.

Puskás Tivadar még a költségvetés elfogadása előtt megfogalmazta észrevételeit, az alábbi galériában ezek olvashatóak.

A városvezetés észrevételei a módosításokról
A képre kattintva lapozható a lista
Forrás: szombathely.hu
Mivel a közgyűlésen és a másnapi sajtótájékoztatókon is elhangzott, hogy az új többség a Fidesz (és a polgármester) több észrevételét is

beledolgozták a költségvetésbe, megkerestük Nemény Andrást, sz Éljen Szombathely-frakció vezetőjét, hogy részletezze ezeket a módosításokat. Íme:

Az orvosi ügyelet ugyanannyit kap, mint tavaly

Az orvosi ügyelet működésére tavaly 30 millió forintot adott a városvezetés, az idei költségvetésben is ennyi szerepel. A Fidesz szerette volna ezt a duplájára emelni, azzal indokolva, hogy Szombathelyen az Országos Mentőszolgálat működteti az ügyeletet, és ennyit kértek érte.

Nemény elmondta, az egészségügyi szakmai bizottság sem támogatta az emelést, a bizottság azt javasolta, vizsgálják meg, hogy miért kellene megduplázni a támogatást, és a plusz összegről döntsenek később. Ezt fogadta el az új többség, azzal, hogy ha kell, a vizsgálat végén kiegészítik a most megítélt összeget.

A polgármester észrevételei alapján meghozott döntésak

 • Az Aréna óvoda megkapja a 45 milliós témogatást. Ezt a pénzt az óvoda eredeti, Aréna utcai épületének felújítása miatt szavazták meg, mi is írtunk róla Túlárazott, alultervezett közbeszerzések miatt álltak le fontos szombathelyi építkezések, felújítások 2019. March 16. 17:10 , hogy csúszik a felújítás elkezdése, mégpedig azért, mert a közbeszerzési pályázaton a pénzügyi keretnél jóval drágább ajánlatok érkeztek.
 • Az Aréna óvoda is megkapja a plusz 45 millió forintot
  Szilágyi József / telefonos fotó

 • A Fidesz szerint a felsőoktatástól is elvették a pénzt. Valójában az egyetem most is 30 millióval többet kap, mint tavaly, ezt a többletet akarta a városvezetés 90 millióra növelni. Az új többség döntése szerint egyeztetnek az egyetemmel, ennek lényege, hogy az egyetemnek is kell kötelezettségeket vállalni a támogatásért, és ha ezek a kötelezettségek indokolják, emelik az összeget.
 • Megmarad a polgármesteri kabinet, eredetileg az új többség ezt meg akarta szüntetni, de elfogadták Puskás Tivadar érvelését, hogy szüksége van a közeli munkatársakra azért, hogy el tudja látni a feladatait.
 • Megmarad a Szent Márton-kártya támogatása is, ezt is csökkenteni akarták, de végül megszavazták.
 • A Fidesz szerint a Városfejlesztési Kft-t is tönkreteszik. Az uniós pályázatokon dolgozó cég ötmilliót kap azokra a költségeire, amiket nem lehet pályázati pénzből kifizetni. A Fidesz 20 millióval többet adott volna, itt is megvizsgálják a részleteket, ha kell kiegészítik a támogatást.
 • - Az új többség szerint a Haladás VSÉ-t a tao-pályázatokból is lehet finanszírozni, de annyi pénzt kapnak, ami a működésüket biztosítja.
 • A volt városi strand és sporttelep területére tervezett egészségügyi központtól valóban elvették a pénzt, de csak azért, mert a közbeszerzés többszöri csúszása miatt csak jövőre lesz szükség erre a pénzre, így a 2020-as költségvetésben gondoskodnak majd erről.
 • A hivatalos városi oldal, a szombathely.hu is megkapja a szokásos támogatását.
 • Nemény András hozzátette a fideszes képviselők egyéni módosító javaslatait sem dobták ki, ők maguk javasolták, hogy a vagyongazdálkodás bevételeiből fedezzék azokat. Nemény azt mondta, amennyiben érkeznek a bevételek, úgy veszik elő ezekt a javaslatokat.

  Egy szerkesztőség fenntartása nagyon sok pénzbe kerül. Segítsd a Nyugat.hu munkáját, mert a függetlenségnek ára van! December 3-tól 20-ig tartó kampányunkban kétmillió forintot szeretnénk összegyűjteni. Ezt a pénzt elsősorban az újságírók bérére szánjuk, hogy a valóban fontos ügyekkel foglalkozhassanak. Itt támogathatsz és tudhatsz meg többet a kampányunkról.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés