Hiába az önkormányzat kérése, a mentőszolgálat a kórházba teszi át a szombathelyi orvosi ügyeletet

Az OMSZ szerint ez a megoldás szolgálja leginkább a betegek érdekeit.

"...az Önkormányzat köszönetet érdemlő felajánlásával terveink szerint nem kívánunk élni" - írta kérdésünkre az Országos Mentőszolgálat (OMSZ).

Ami azt jelenti, hogy december 1-től a Markusovszky kórházban működik az orvosi ügyelet, ami járási feladatokat lát el, tehát nem lesz külön szombathelyi és járási rendelő.

A 11-es huszár úti rendelő megszűnik
Szilágyi József (telefonos fotó)

De azt is jelenti, hogy az OMSZ nem veszi igénybe azt a rendelőt, ahol most működik az ügyelet. A 11-es huszár út elején, a zsákutcai szakaszon, a Honvéd tér mellett lévő épületben (11-es huszár út 6.) a városi önkormányzat 2020-ban alakította ki az ügyeleti rendelőt, százmillió forintból.

2021. január 1-től működik az önkormányzat által fenntartott ügyelet ebben a rendelőben, az orvosok, a személyzet és a betegek teljes megelégedésére.

Egy törvénymódosítás következtében december 1-től az OMSZ veszi át az orvosi ügyeleteket. Az önkormányzat hónapokon át egyeztetett a mentőszolgálattal, megállapodtak, hogy a rendelő berendezéseit, orvosi eszközeit ingyen adják át.

Az ingatlan használatáért viszont nettó 305 ezer forint bérleti díjat kértek, amit első körben el is fogadott az OMSZ. Október 21-én aztán arról kapott levelet a városvezetés, hogy az OMSZ főigazgatójának döntése alapján az orvosi ügyeletet a Markusovszky kórházba helyezik át.

A városi közgyűlés múlt heti, október 26-i ülésén aztán határozatot hozott Ingyen is odaadja a mentőszolgálatnak a százmillióból kialakított orvosi ügyeletet a szombathelyi önkormányzat 2023. October 26. 17:43 , hogy a város lemond a bérleti díjról, és az ingatlant is ingyen adja át az OMSZ-nek.

A sürgősségi tömb mellett l esz majd az orvosi ügyelet
BZ

Még a közgyűlés előtt levelet írtunk az OMSZ-nek, amiben feltettük kérdéseinket, többek között azt, hogy az önkormányzat felajánlását elfogadják-e és maradhat-e az ügyelet a jelenlegi helyén.

A most megérkezett válaszból kiderül, hogy

a szombathelyi orvosi ügyletnek be kell költöznie a Markusovszky kórházba.

Az OMSZ a döntést azzal indokolta, hogy a kórházban az ügyelet mellett lesz a sürgősségi és a gyermekosztály is. Az eddigi tapasztalatok szerint a sürgősségi osztály és az ügyelet együttműködése segíti a betegek hatékony betegútszervezését, aminek eredménye, hogy a sürgősségi osztályokra csak a valóban sürgősségi (kórházi) ellátást, igénylő betegek kerülnek, és a járóbetegként kezelhető, ellátható betegek nem terhelik ezen osztályokat.

Mint írják, a rendszer előnye a másik oldalon is érezhető, az orvosi ügyeletben nem kell súlyos, esetleg életveszélyes betegek ellátását megkezdeni, szállításukat megszervezni és addig is a beteget felügyelni, hiszen az azonnal az intézményen, épületen belül megoldható.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet