Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Enyhítené az orvosok béremeléséhez kötött feltételeket a kormány

A vitásabb pontok csak a 2022-es választások után lépnének életbe.

Több pontban is meghátrált a kormány az október elején bejelentett béremelés nagy vitát kiváltó feltételei közül – írja a Népszava.

A kormány szeptember végén jelentette be, Óriási fizetésemelést kaphatnak az orvosok, de bukhatják a hálapénzt 2020. September 30. 10:54 hogy az orvosok nagyarányú, 100-120 százalékos béremelést kapnak. Nem sokkal később viszont kiderült, hogy a béremelésnek komoly feltételei vannak. Többek között:

 • megtiltanák az állami rendszerben dolgozó orvosoknak, hogy magánpraxist folytassanak
 • megtiltanák az állami rendszerben dolgozó orvosoknak, hogy másodállást vállaljanak egy másik állami intézményben, illetve ehhez külön engedélyt kellene kérniük
 • kötelezővé tennék, hogy az orvos két éves időtartamra vezényelhető legyen, akár az ország másik felére is
 • Ezek a lépések az egészségügy gyökeres átalakítását Gyökerestül forgatják fel az egészségügyi rendszert az orvosok béremelésének feltételei 2020. October 06. 14:56 jelentenék, és maga a rendszer is megbicsaklana, hiszen az orvosok másod-, harmadállásban elvégzett munkáját másképpen nem lehetne elvégezni az alacsony létszám miatt.

  Noha Kásler Miklós október elején abban bízott, Kásler arra számít, hogy a fizetésemelés hatására hazatér a külföldön dolgozó orvosok egy része 2020. October 07. 11:11 hogy a béremelés hatására visszatérnek a külföldön dolgozó orvosok, nem sokkal később a Magyar Orvosi Kamara közvélemény-kutatásából kiderült, hogy mintegy ötezer orvos készül arra, hogy kilép az állami rendszerből. Ez viszont az állami egészségügy összeomlásához vezethetne.

  A Népszava birtokába jutott rendelettervezet szerint a kormány a leginkább vitatott pontokban a visszalépést tervezi. Pontosabban ezeknek a feltételeknek az életbe lépését eltolták a 2022-es választások utáni időszakra. Így

 • 2022 végéig eltolják az állami és a magánpraxis egyidejű betöltésének tilalmát
 • a másodállások engedélyeztetési kötelezettsége 2023 januárjában lépne életbe
 • a vezénylés időtartamát a korábbi két év helyett évi 100 napban maximálja a tervezet, és bevezet egy 50 százalékos bérpótlékot is a kirendelés idejére. A rendeletterv szerint nem lehet kirendelni majd a várandós és a három évesnél fiatalabb kisgyermeket nevelő nőket, a nagycsaládosokat, a gyermeküket egyedül nevelőket, vagy hozzátartozójukról gondoskodókat, illetve az egészségkárosodott dolgozókat, valamint a közvetlenül szakvizsga előtt állókat.
 • Az orvosok illetményét ezek szerint úgy emelik januártól, hogy az egyéb vitás pontokkal a választásokig már nem kíván konfliktusokat gerjeszteni a kormányzat. Ez egyben azt is jelenti, hogy a következő másfél évben nem nyúlnak hozzá az állami és magánellátás szétválasztásához, s kérdéses, hogy egyáltalán próbálkoznak-e valamilyen reformlépéssel.

  A Népszava úgy tudja, hogy kedd délután háromra hívták a belügyminisztériumba a politikai pártok képviselőit a tervezetről egyeztetni, miközben ugyanerre a találkozóra a szakmai szervezetek – köztük az orvosi kamara – nem kaptak meghívást.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra