Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Gyökerestül forgatják fel az egészségügyi rendszert az orvosok béremelésének feltételei

Ha eltiltják az orvosokat a másodállástól és a magánpraxistól, betegek ezrei maradnak ellátás nélkül.

"A Kormány a Magyar Orvosi Kamara bértábláját használta fel arra, hogy csapdába csalja az orvostársadalmat. Jelen formájában a törvénytervezetet a Magyar Orvosok Szakszervezete elfogadhatatlannak tartja, és egyeztetést kezdeményez az illetékes szakminisztériummal" - írta állásfoglalásában a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ).

A közlemény oka, hogy az orvosok múlt héten bejelentett Óriási fizetésemelést kaphatnak az orvosok, de bukhatják a hálapénzt 2020. September 30. 10:54 nagyarányú béremelését tartalmazó törvényjavaslat Parlament előtt az orvosok béremelése 2020. October 05. 08:57 nagyon szigorú szabályokhoz köti a magasabb bérek bevezetését.

Bebetonoznák az orvosokat

Az ügy azért annyira nem új, júliusban már írtunk Valami nagy dologra készül a kormány az egészségügyben 2020. July 21. 16:15 egy olyan tervről, ami kettéválasztaná az állami és a privát szférát, az orvosoknak pedig választaniuk kellene, melyikben akarnak dolgozni. Most ez az elképzelés is ott van a béremelés mellé beillesztett feltételek között.

A törvényjavaslat ugyanis nem csak a hálapénzt tiltaná be, és az előre adott vagy beígért juttatás esetén börtönnel büntetné A beteg és az orvos is egy év börtönt kockáztat az előre fizetett hálapénzért 2020. October 05. 17:43 az orvost és a beteget is. Az is megtiltanák az állami rendszerben dolgozó orvosoknak, hogy magánpraxist folytassanak, és azt is, hogy másodállást vállaljanak egy másik állami intézményben.

A MOSZ arra is figyelmeztet, hogy

a másodállások korlátozása ellátási hiányosságokhoz vezethet, ami a vidéki kórházakat is ellehetetleníti.

Jelenleg ugyanis egy orvos több intézményben is dolgozik, gyakran a kórházi munka mellett járóbetegeket is ellát. Az orvoshiány miatt erre egyébként is szükség van, különben valóban ellátási hiányosságok alakulnak ki.

Általában a magánpraxisokban dolgozóknak is van állami munkahelyük, ha a kettőt élesen szétválasztják, akkor itt is orvoshiány léphet fel.

A tervezetből kiolvasható, hogy egy orvos csak az állami vagy csak a privát szektorban dolgozhatna, ezzel megerősíteni a szegényebb rétegnek marad az állami ellátás, a jobb anyagi körülmények között élők pedig mennek a magánrendelőkbe és magánkórházakba.

És így kétfelé válna az orvostársadalom is. Nagy az esélye annak, hogy a jobban képzett szakemberek elmennek a magánintézményekbe - amelyeknek a létrejötte ilyen körülmények között felgyorsulna -, míg a többiek maradnak az állami szektorban.

Első ránézésre pozitív

Az állami és a privát szektor hermetikus szétválasztása véget vetne annak az elfogadott gyakorlatnak is, amely során egy sebész a magánrendelésén diagnosztizálja a betegséget, aztán a műtétet elvégzi az állam által fenntartott kórházban, az állami berendezések, gépek, műszerek használatával. Majd a műtét utáni kontrollra ismét a magánrendelésére hívja be a beteget, ahol leszámlázza neki a műtét árát. (A szülészorvosoknál ez a szétválasztás gyakorlatilag már megtörtént.) Mondhatnánk, hogy ez egy igazságosabb rendszer, kérdés, mennyire akasztja meg az ellátást.

Első ránézésre tehát pozitív és akár nagyvonalúnak is nevezhető a béremelés, de a feltételek az egészségügyi rendszer teljes átalakítását jelentik. Ezért is tiltakozott a MOSZ, hiszen

A kormány összesen négy órát adott arra, hogy az érdekképviseletek áttanulmányozhassák a törvényjavaslatot, és megfogalmazzák véleményüket.

A hivatalos kommunikáció szerint ezzel a lépéssel az orvosok kivándorlását is csökkenteni akarják, de valószínűbb, hogy a szigorú szabályok és a túlzott megkötöttség éppen a kivándorlást erősítik majd.

A gyorsan, erőből végrehajtott átszervezésekre volt már példa bőven

Úgy tűnik, hogy a kormány megint erőből akar átnyomni elkészítetlen és ötletszerű törvényjavaslatot. A járvány napvilágra hozta az egészségügyi rendszer hiányosságait, a szakember-hiányt, az alacsony béreket. A kormány most ezt felhasználva, pár nap alatt akarja lezavarni az egészségügyi rendszer teljes átalakítását a tényleg impozáns béremelés álcája mögé rejtve.

Politikai szempontból ügyes, innentől széttárhatják a karjukat, hiszen ők a Magyar Orvosi kamara által javasolt bértáblát vezetik be. A rendszer hiányosságaiért a felelősséget pedig rá lehet terhelni az orvosokra, akiknek semmi sem elég, és mindig csak morgolódnak.

A kormány korábban már hasonló módon, hirtelen, szakmai egyeztetések és indokok nélkül, erőből alakított át állami rendszereket, hasonló módon történt a kórházak államosítása, ha már egészségügyről beszélünk.. Ilyen volt az oktatás átszervezése Teljes államosítás az iskoláknál, a KLIK is megmarad 2016. May 17. 16:49 , a KLIK megalapítása, majd tankerületekké átszervezése.

2012-ben a megyei önkormányzatok teljes vagyonát államosították Mit államosítanak Vas megyéből? – Mi lesz a megyei kórházzal, az MMIK-val? 2011. October 07. 10:34 , kulturális intézményekkel, szervezetekkel együtt. Pár év alatt kiderült, hogy az állam ezeket nem tudja működtetni, és szép csendben átadta azokat a városi önkormányzatoknak. Szombathelyen többek között így lett a városé a Savaria múzeum, a Berzsenyi könyvtár, a szimfonikus zenekar.

De van, ami továbbra is az államé, és a szemünk láttára esik szét. Ilyen az MMIK Darabjaira hullik a szombathelyi MMIK, nincs igazi gazdája 2018. November 28. 07:37 , habár ott most történik valami, de a legjobb példa a balatonberényi volt gyermeküdülő Meghirdetnie sem sikerült az államnak négy év alatt a volt balatonberényi gyermeküdülőt 2020. October 06. 07:31 .

De ne felejtsük el a hulladékszállítás központosítását sem, ahol az állami kukaholdingot évente 5-10-20 milliárd forintnyi közpénzzel kell kisegíteni 20 milliárd forintot adnak a gazdasági mentőcsomagból a sokmilliárdos hiányt felhalmozó kukaholdingnak 2020. July 15. 19:15 , közben csődközelben vannak Mintegy féléves csúszással kapja meg a Szomhull a hulladékszállításért járó pénzt, és akkor sem az egészet 2020. January 28. 07:42 a szolgáltatást valóban elvégző önkormányzati cégek.

A módszer ismerős, most viszont nagyon komoly a tét, hiszen emberek élete függ az épen gyökeres átalakítás előtt álló egészségügyi rendszer teljesítményétől.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra