Ősbemutatóval ünnepli a magyar klasszikus zene napját a Savaria Szimfonikus Zenekar

Május 30-án hétfőn Kocsis Zoltánra emlékezik a Savaria Szimfonikus Zenekar. Ünnepek bérletsorozatának utolsó előadásán egy-egy Kodály-, Tóth Péter- és Dohnányi-mű hangzik el.

Idén hat éve annak, hogy elhunyt Kocsis Zoltán Liszt Ferenc- és kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb hatású magyar művésze.

Tavaly hagyományteremtő szándékkal május 30-án, Kocsis Zoltán születésnapján indította útjára A Magyar Klasszikus Zene Napja elnevezésű programsorozatot a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok, bevonva az ország számos együttesét és oktatási intézményét. Új ünnepnap került tehát a magyar kultúréletbe, fókuszba állítva a magyar klasszikus zenét.

Savaria Szimfonikus Zenekar

A magyar klasszikus zene gazdagságára, régi és új értékeire, kis és nagy mestereire, változatosságára és félreismerhetetlen ismertetőjegyeire büszkének kell lennünk. A magunk muzsikáját, 19., 20. és 21. századi komponistáink alkotásait az európai kultúra, s egyáltalán: a világ komolyzenéjének egyetemes közegében leljük fel. Ahhoz mérjük, és abban helyezhetjük el a magyar zeneirodalom termését.

Szombathelyen a Kocsis Zoltán születésnapjára kitűzött koncerten egy-egy Kodály-, Tóth Péter- és Dohnányi-mű hangzik el. A Magyar Művészeti Akadémia zenei tagozatának vezetője, a számos művészeti díjjal elismert Tóth Péter zeneszerző kapott felkérést a Savaria Szimfonikus Zenekartól egy új alkotás elkészítésére, melynek ősbemutatóját ezen az estén lehet hallani.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Programajánló