Össznépi szemétszedésre és szemléletváltásra buzdít a szombathelyi városvezetés

Indul a Vigyázzunk Együtt Szombathelyre! program, jönnek a körzeti és városi nagytakarítási napok.

Amikor jelen sorok írója a nyolcvanas évek közepén Szombathelyre költözött, feltűnt, hogy Pécshez képest mennyire tiszta a város, és a különbségre később is mindig rácsodálkozott.

Ezért figyelemre méltó az a történet, amellyel Nemény András felvezette a szerda délelőtti sajtótájékoztatót.

Szemetes város lett Szhely
2019-ben készítettük ezt a galériát!
Nagy Jácint

Ezek szerint tavaly nyáron pécsi unokaöccsei vendégeskedtek nála, és mikor a Csónakázótó körül sétáltak, a kisebbik ötméterenként rácsodálkozott a szemétre, majd később megkérdezte: „Ebben a városban az utcán is eldobálják a szemetet?”

Nemény Andrés és Horváth Soma
Józing Antal

A szombathelyi polgármester szerint a más városból érkezők talán jobban látják a problémákat, Szombathely mélyrepülésben: kezd szétcsúszni a város és az ország 2019. January 20. 08:07 a szombathelyiek mintha belefásultak volna a jelenlegi állapotokba.

„Valamit muszáj tenni, csakhogy ez nemcsak politikai döntés kérdése, hanem az egész városnak sajátjának kell éreznie ezt a problémát, különben nem lesz tisztább Szombathely” – indokolta a most meghirdetett „Vigyázzunk Együtt Szombathelyre!” programot Nemény András.

Józing Antal

A város az elmúlt évekhez képest 90 millió forinttal többet ad a parkfenntartó cégnek – emlékeztetett a városvezető, majd Horváth Soma polgármesterrel ismertette a program elemeit, amelyet holnap tárgyal a közgyűlés, és amelynek lényege a mintaadás és szemléletváltás elősegítése.

 • Körzetenkénti szemétszedés
 • Megkérik mind a 14 egyéni képviselőt, hogy a körzetében még idén szervezzen szemétszedést.

 • Városi nagytakarítás
 • Ez jövőre lenne a korábbi „Te szedd!” akció mintájára. Szeretnék, ha minél többen csatlakoznának, csoportosan vagy egyénileg.

 • Fogadj örökbe egy parkot!
 • A városban működő civil szervezetek, vállalkozások vagy akár baráti társaságok elvállalhatják egy-egy parknak a gondozását. Erre már most van jelentkező.

 • Az illegális hulladékelhelyezés visszaszorítása
 • Az első eredmények láthatók, de még sok a tennivaló – tudtuk meg. Itt az a feltételezés, hogy minél több tiszta hely van, annál kevésbé lesz vonzó a hulladéklerakás. 2010-2019 között 52 millió forintot költött az önkormányzat az illegális hulladék elszállítására. Jelenleg 4 büntetőeljárás és 6 szabálysértési eljárás van folyamatban. Kiemelten figyelnek a Parkerdőre.

 • Tárgyalásokat folytatnak a bevásárlóközpontok működtetőivel is, hogy rendben legyenek az ottani parkolók
 • Mindezek csak kezdő lépések, amelyeknek az a célja, hogy a helyi lakosság azt érezze, hogy van értelme vigyázni a környezetre.

  Lapunk kérdésére Nemény András közölte: elsősorban a szemléletváltásra koncentrálnak, de fontos a büntethetőség és a számonkérés is – ez ügyben már tárgyaltak a rendőrséggel és a közterület-felügyelettel is.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet