Szombathely mélyrepülésben: kezd szétcsúszni a város és az ország

Rettenetes utak és járdák, szemét és közlekedési káosz. A sok apró jel azt mutatja, valami nagyon kisiklott a Nyugat Királynője udvarában. És még a közgyűlés is hasad.

A Tófürdő Bartók Béla felőli oldalán a kerítés és a sövény között térdig ér a falevél és a szemét évek óta. Ez jellemző az egész útra. A Perint-parti sétányon épült új vízelvezető árok tele falevéllel. A Csónakázó tó környékéről nem is beszélve. A sziget kutyafuttató lett. A tóparti sétányon pedig motorosok közlekednek. Egy itt élő lakó: István.

A közelmúltban érkezett a fenti olvasói levél, amit nem azért tettem ide az írás elejére, mert annyira különleges, hanem azért, mert annyira tipikus. Naponta több ilyen érkezik, van, aminek utánamegyünk és van, aminek nem.

Bevalljuk, nem tudunk megbirkózni az összessel, ahogy láthatóan a városvezetés sem tud megbirkózni a legegyszerűbb feladatokkal.

Szemetes város lett Szhely
Kattintson a képre a galériához!
Nagy Jácint

„Írd meg, szerintem jó téma” – mondta egy régóta külföldön élő ismerősöm, akivel még december legvégén ültünk egy borozóban, és aki megtartotta szombathelyi lakását, gyerekeivel hazajön az ünnepekre, nagyit látogatni, moziba és uszodába járni, anyanyelvet gyakorolni és nosztalgiázni.

Ő, aki korábban oly büszke volt szombathelyi származására, aki abban a nagyon gazdag másik országában is hangoztatta, hogy a szülővárosa szebb, jobb, gazdagabb és kulturáltabb, mint Magyarország más tájai, most csendesen kortyolta a balatoni fehéret és szomorúan sorolta, hogy mi minden nincs rendben a városban.

Furcsa helyzet volt: már csak azért is, mert megfordultak a szerepek. Én, az alapból kritikus, próbáltam megvédeni a várost, hogy annyira talán nem rossz a helyzet, különben is, amiket felsorol, azok közül számos kívül esik a városvezetés hatáskörén; ő, az alapvetően kormánypárti, nem adott felmentést a helyi vezetőknek, sőt ki is mondta: a polgármester feladata lenne még az is, ami látszólag nem az.

Szemetes város lett Szhely
Kattintson a képre a galériához!
Nagy Jácint

De talán még ennek ellenére sem írtam volna meg ezt a jegyzetet, ha – utolsó cseppként - nem kattintok rá erre az apró baleseti hírre , ami arról szólt, hogy a Thököly utcában egy autó elsodort egy gyalogost. Szerencsére nagy baj nem lett, viszont a baleseti fotókból kiderül, ami talán a helyszínen jártunkban-keltünkben nem is, mert hozzászokott a szemünk: hogy Szombathely egyik kiemelt belvárosi utcája olyan állapotban van, mintha valahol a harmadik világban készült volna a fotó*.

Nézzünk szembe vele: emlékeim szerint még soha nem volt ilyen mocskos a város, ilyen gyalázatos állapotban a járdák Ramaty állapotban a szombathelyi járdák 2018. July 03. 08:15 és utcák, már fel sem tűnik, hogy január közepén tökig járunk a lehullott falevelekben.

j

A közlekedés romokban, egy kis utca munkagödre megfekteti az egész várost Annyira túlzsúfolt a szombathelyi belváros, hogy egyetlen utca lezárása megbénítja a forgalmat 2019. January 10. 11:58 , ósdi buszok csörömpölnek be a rettenetes buszmegállókba Ilyen helyeken várja a buszokat a szombathelyi munkásosztály 2019. January 10. 07:41 , óvodát zárunk be, hitegetve a szülőket, majd nem újítjuk fel Valószínű, hogy még a 2019-2020-as szezonban is zárva lesz a szombathelyi Aréna óvoda 2018. September 16. 19:14 , a belváros közepén ránk dől a város ikonikus épülete Ha máshogy nem megy, le kell zárni a Savaria Nagyszálló melletti utakat az életveszély miatt 2018. December 11. 19:03 , egy bő évtized nem volt elég, hogy történjen valami a Magellán-gödörrel A végén még Nemzeti Park lesz ez a szombathelyi foghíj, a soha meg nem épült Magellán Center helyén 2018. September 10. 07:31 , és egy emberöltő is kevés volt, hogy rendezzük az orosz laktanya sorsát Szombathely Central parkja lehetne a 11-es Huszár úti laktanya zöldterülete - 5-ször akkora, mint a Csónakázótó 2019. January 16. 07:06 .

Szemét, Szombathely, Uránia udvar
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal (telefonos fotó)

Mi a jó fene történik Szombathelyen?

Az biztos, hogy valami borzasztó nagy zavar van a Nyugat Királynője udvarában.

És ez nem csak pártpolitika. Mert korábban még csak-csak történek olyan ésszerű fejlesztések, mint az új korházi tömb , a Csónakázótó szigete vagy a Múzeumpark , hogy aztán jöjjön az ostoba és fenntarthatatlan stadion és a kiábrándító térkőtenger , a városlakók által nem használható új uszodarészleg . És bármily jól hangzik az új jég - és vívócsarnok , ezek olyan sokat nem segítenek a napi gondokon, és valljuk be, cserkészház nélkül is kihúznánk még egy darabig.

Mert biztos nagy öröm néhány embernek egy 16 milliárdos, kihasználatlan és fenntarthatatlan stadion és a hasonlók, de a többség csak élni szeretné az életét okosan, szépen, úgy, ahogy Európában a 21. században illene.

De nem tudja, mert csúszik szét a város, és láthatóan nincs, aki megállítsa.

A politikai vezetés eddig nem tudta vagy nem akarta kezelni azt, hogy az egykor szebb napokat látott nyugat-dunántúli város már a kelet-magyarországi kisvárosokkal sem tudja tartani a tempót, és a folytatás sem túl biztató, különös tekintettel arra, hogy épp most látszik szétzilálódni a közgyűlés .

Szemetes város lett Szhely
Kattintson a képre a galériához!
Nagy Jácint

Végtelenül szomorú látni azt, ahogy az ország, úgy a város is kihagyta a történelem egyik legnagyobb ziccerét, hogy felzárkozzunk a centrumhoz, hogy kevésbé legyünk periféria, hogy okosan sáfárkodjunk a ránk bízott értékekkel és feladatokkal. Ehelyett elrontott és fenntarthatatlan beruházásokkal, lepattantan és koncepció nélkül fordulunk rá a küszöbön álló, várhatóan nehezebb gazdasági korszaknak.

Végtelenül szomorú látni azt is, hogy – más, okosabb városokkal ellentétben - Szombathely nem állította meg határainál a NER-őrületet, csendben és gyáván kiszolgálta azt, talán évtizedekre visszavetve a fejlődést.

És ezt a csalódást semmilyen ósdi kommunikációs trükkökkel nem lehet a szőnyeg alá seperni.

* Ma reggeli betoldás: ugyanaz az érzésünk van, ha megnézzük a tegnapi autós tüntetés képeit a Thököly utcából. Lehet nem az alig néhány embert érintő túlóratörvény, hanem a rozzant utak és járdák miatt kellene utcára vonulni, és mindjárt több ember érezné magáénak a problémát.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény