Tudta, hogy a monarchia egyik legnagyobb hadifogolytábora Ostffyasszonyfán volt?

Több mint százezer embert tartottak fogva hosszabb-rövidebb ideig a barakkokban. Közülük tizenötezernek itt ért véget az élete.

Ha kimondjuk a kis Vas megyei település, Ostffyasszonyfa nevét, akkor a legtöbb embernek az ottani Pannonia-Ring versenypálya, esetleg a szélerőmű , vagy az jut eszébe, hogy Petőfi töltött itt egy kis időt fiatalkorában. Pedig a falu határában található egy 6000 négyszögöles terület, ahol az első világháború alatt a monarchia egyik legnagyobb, Császári és Királyi Hadifogolytábora működött. A táborból ma már semmi sem látszik, helyét elfoglalta a hadifogolytemető. Azoknak a sírjaival, akik a táborban haltak meg. A terület, amint a tábor volt, valójában Nagysimonyihoz tartozik, csak az ostffyasszonyfai vasútállomással volt összekötve.

Ostffyasszonyfai hadifogolytemető
Nézzen velünk együtt körül a hadifogolytemetőbe, a képre kattintva galéria nyílik!
Garai Antal Atom

A foglyok is építették

A temető felé vezető úton csak egy apró tábla jelzi, hogy a fák mögött ott van a temető. Pedig anno még külön vasútvonal is vezetett a táborhoz - , mára már elbontották.

Építkezés
Savaria Múzeum

Amikor Riesz József mérnökkari százados 1915 májusának elején eldöntötte, hogy Ostffyasszonyfa melletti Lánkapuszta lesz a legjobb hely a hadifogolytábornak, magyar iparosok, és maguk a szerb és orosz hadifoglyok kezdték építeni - akik a sitkei alaptáborban laktak -, majd néhány hónap alatt el is készült a barakkváros.

Így nézett ki hadifogolytábor - archív felvétel
Savaria Múzeum

Működése négy éve alatt több mint százezer hadifogoly élt itt. Egy időben 40-50 ezer embert fért el barakkokban, ahol volt víz, villany, csatorna és még kórház is. Mégis a nyomor és a sokféle betegség tizedelte a foglyokat.

Kórház a táborban
Savaria Múzeum

A foglyokat nemzetiségük szerint helyeztek el a 31,5x10 méter alapterületű épületekben. Főleg orosz, olasz, szerb és román katonák kerültek ide.

A tábor lakói
Savaria Múzeum

A kor tekintélytisztelete azonban itt is működött, a tisztek külön helyet kaptak és sokkal jobb körülmények között élhettek.

A tisztek hadifogolyként is tisztek...
Savaria Múzeum

Foglyokkal pótolták a férfihiányt

A háború magával hozta a front mögötti férfihiányt is, ezért a szomszédos településeken sokszor dolgoztak, és a környékbeli földeken is rendszeresen feltűntek a foglyok. A táborban is dolgozhattak. Asztalos-, lakatos-, cipész-, szabó- és kosárfonóműhelyük volt. Sőt, még saját tábori pénzt is létrehoztak.

Munka a környékbeli földeken
Savaria Múzeum
Munka a tábor asztalosműhelyében
Savaria Múzeum

A tábor vízellátása is annyira korszerű volt, mint bármelyik nagyvárosnak az akkori Magyarországon, még a szennyvíztisztításról is gondoskodtak. Saját villamosközpontot működtettek. Mindezzel érték el, hogy a monarchia egyik legnagyobb és legkorszerűbb tábora legyen az ostffyasszonyfai.

Korszerű és hatalmas
Savaria Múzeum

A temetőről évtizedekig hallgattak

A két világháború közt kegyelettel őrizték a temetőt, aztán évtizedeken át hallgattak a táborról, a temetőről, katonák emlékéről. A rendszerváltás szele kellett ahhoz, hogy 1980-as években megmentsék az enyészettől a sírokat.

Ostffyasszonyfai hadifogolytemető
Garai Antal Atom

1989 óta pedig minden évben halottak napi megemlékezést tartanak itt. Katonai tiszteletadással, ökumenikus gyászszertartással emlékeznek a háborúból soha haza nem tért, idegen földben nyugvó katonákra.

A temető díszes vaskapujától egyenes út vezet a központi obeliszkig, de számos emlékmű is található ott, különféle nemzetek anyanyelvén írt feliratokkal. A tömegsírok mellett 5600 katonai jelvénnyel ellátott sírkő is van. Az ostffyasszonyfai temető közel 15 ezer katona nyughelye.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra