10 + 1 őszi kirándulási tipp Szombathely környékére

Vannak közeliek és kicsit távolabbiak. Amire most nem jut idő, az megmarad tavaszra.

Talán még soha nem volt ennyire nyáriasan szép időnk novemberben. Hogy ennek milyen böjtje lesz hosszútávon, az más kérdés, de ha már így alakult, nézzük meg, hova lehet kimenni a szabadba.

Merthogy néhány napig még várhatóan húsz fok körüli hőmérsékletek lesznek.

A helyszínek közül – melyeket mind lejártunk személyesen - nem egy persze bármely évszakban látogatható.

Többségük nem igényel sem túl sok időt, sem komoly felszerelést, leginkább csak egy elhatározást, hogy mozduljunk ki a négy fal közül.

1. Abért-tó és a lukácsházai kilátó

Napkelte az Abért-tónál
Lakotárné Lőrincz Edit

A tó a „Lukácsházi víztározó” névre is hallgat, és habár az infrastruktúra nem túl kiépített, kellemeseket lehet sétálni a partján. A sétát feldobhatjuk, ha felmegyünk a közeli kilátóba. Olyan drámai látványra ne számítsunk, de nem is ez a lényeg.

2. Dozmati kilátó

Nyugat.hu

Ez is kilátó, de nemcsak a szerkezet más, hanem az oda való út is. Merthogy egy kis erdei séta és egy enyhe dombmászás is tartozik hozzá.

3. Zsennyei kastélypark

Józing Antal

Kevesen tudják, hogy a zsennyei (Bezerédj) kastély parkja nyitva áll a nagyközönségnek. A 14 hektáros, hatalmas fákkal teli parkban írta annak idején Presser Gábor és Sztevanovity Dusán A padlás című musicalt.

4. Rábapart

Nyugat.hu

Akár Zsennyénél is lesétálhatunk a folyóparthoz, de megtehetjük máshol is. Az egyszerre szelíd és vad Rába szinte mindenhol kellemes élmény és festői látvány.

5. Sárvári csónakázótó

Józing Antal

Sárvárról mindenkinek a fürdő jut eszébe, pedig a város nemcsak ennyiből áll. Igaz ugyan, hogy csónakot az évnek ebben a szakaszában nem lehet már bérelni, de a tavak, a felettük átívelő hidak és környező fák, padok megvannak. A tólátogatást persze össze lehet kötni egy városi andalgással is.

6. Velem és az Írottkő

Czika László

A listáról nem maradhat ki a Kőszegi-hegység és az Írottkő, ami nemcsak a megye, de egyben az egész Dunántúl legmagasabb pontja. A kirándulás ideje, hossza és nehézségi foka tetszés szerint variálható, attól függ, hogy hol állítjuk le az autót.

7. Vasvári sánc

Vasvári Sánc
Józing Antal

Ahogy Zalaegerszeg felé elhagyjuk Vasvárt, a sáncot jobboldalon egy tábla jelzi. Ott le lehet állítani az autót, majd egy könnyed sétával megközelíteni ezt a furcsaságot. A természeti környezet is megnyugtató (utolsó ottjártunkkor egy őzcsordát láttunk a közeli erdőszélen), de még érdekesebb maga a sánc, amire őszintén rácsodálkozunk majd, hogy mik vannak errefelé.

8. Kőszegi 7 forrás

Wikipédia

Ez inkább csak ismétlés, hiszen mindenki tudja, miről van szó. Ettől függetlenül évente többször is lehet látogatni ide.

9. Ság hegy

Bonyhádi Zoltán

A Ság hegyhez eljutás, megmászása és körbejárása már egy nagyobb falat. Erre célszerű minimum félnapot rászánni. Ha ott vagyunk, el ne szalasszunk lemenni a tűzhányó egykori kráterébe, mert különleges élmény. A túrát kiegészíthetjük a Kemenes Vulkán Park meglátogatásával

10. Somló

A Somló megmászása egésznapos esemény, cserében viszont egy komplett programot kapunk természettel, kultúrával, gasztronómiával. És ha már felmentünk, el ne feledjük a somlói várat, csak egy rövid séta a hegy túlsó oldalán.

+ 1. Hartberg (Ausztria)

Kilátás a kiátóból
Józing Antal

Ha már egyszer megjártuk és feltérképeztük ezt a határon túli helyszínt, hozzácsapjuk az ajánlathoz. Itt is kilátót találunk a hegytetőn. A túrát kiegészíthetjük egy mini városlátogatással is.

Igen, tudjuk, hogy ajánlatunk nemcsak a jéghegy csúcsa, de nagyon szubjektív is. Így aztán a hozzászólásokhoz várjuk a kiegészítéseket, újabb tippeket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód