Őzeket mentettek a tűzoltók a lukácsházi víztározóból

A kőszegi és a szombathelyi tűzoltók mentettek ki élve egy őzet a víztározóból, miután beszakadt alatta a jég. Társa is két percre volt a megmeneküléstől, amikor elmerült. Látványos képek a mentésről és az orvosi ellátásról.

Jeges vízben küzdő őzekről érkezett bejelentés a tűzoltóságra. Az állatok feltehetőleg kirándulók elől szaladtak a jégre, ami beszakadt alattuk és nem tudtak kimászni a lékből.

A kőszegi és szombathelyi tűzoltók vonultak a lukácsházi víztározóhoz és mentő is érkezett, ha esetleg megsérül valaki a mentés során. A tűzoltók mobil stéggel, csáklyával és kötéllel közelítették meg az első, láthatólag nagyon legyengült bakot. Az állat azonban nem sokkal azelőtt, hogy odaért volna a segítség a víz alá bukott. Tetemét kihúzták a partra.

Őzeket mentettek a tűzoltók a lukácsházi  víztározóból
Őz a végkimerülés határán
Tánczos Mihály

A második állat is nagyon küzdött, próbált kiugrani a jeges vízből, de csak azt érte el, hogy az éles jég leszabta a szőrét a nyakán. A tűzoltók nem tudták kocsival megközelíteni a második helyszínt, így futólépésben vitték a mobil stéget az őzhöz legközelebbi ponthoz, majd előbb a jégen csúsztatták magukat, amíg el nem érték a vizet. A rémült állatot a jéghez szorították, hogy ne tudjon rúgni, vergődni, majd hurok került a nyakára és óvatosan felhúzták a stégre.

Őzeket mentettek a tűzoltók a lukácsházi  víztározóból
Őzeket mentettek a tűzoltók a lukácsházi víztározóból
Tánczos Mihály

A parton Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója vizsgálta meg a sérült, kihűlt és kimerült állatot, amit aztán összekötözött lábbal betettek az egyik tűzoltóautóba és a szombathelyi Non-Stop Állatkórházba szállították.

Őzeket mentettek a tűzoltók a lukácsházi  víztározóból
Markovics Tibor, az ŐNP igazgatója vizsgálta meg a kihűlt állatot
Tánczos Mihály

Az őz egyre inkább erőre kapott a meleg rendelőben, három tűzoltó fogta le, hogy ne ficánkoljon, majd a beavatkozás végén a kórház megőrzőjébe került. Cikkünk megjelenésének időpontjában már jó erőben volt. Mint megtudtuk, az Őrségi Nemzeti Park emberei a délutáni órákban a kőszegi Chernel-kertbe szállítják, majd néhány napos megfigyelés után szabadon engedik.

Őzeket mentettek a tűzoltók a lukácsházi  víztározóból
Dr. Varju Gábor állatorvos látta el a sürült vadat a szombathelyi Állatkórházban
Tánczos Mihály

A tűzoltók téli gyakorlatairól többször beszámoltunk már, a legutóbbin éppen a mobil stég használatát és a jeges vízből mentést gyakorolták. Bár most nem embert mentettek, de ugyanolyan erővel vetették bele magukat az akcióba, mintha emberélet forgott volna kockán. A lukácsházi víztározó mellett sokan voltak szemtanúi az őzmentésnek.

Őzeket mentettek a tűzoltók a lukácsházi  víztározóból
Meleg infúzió is segített a sokk leküzdésében, az őz már jól van
Tánczos Mihály

Videónk részletesen bemutatja, mi történt a víztározó partján, majd később az állatkórházban.

Őzmentés videón
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Exkluzív: Jég alól mentés a vízbeeső szemszögéből!

A vízbeszakadó ember szemszögéből mutatja be videónk a mai, szombathelyi mentési gyakorlatot és a jég alá is bepillantást engedünk. Rákérdeztünk arra is, mekkora esélye van egy civilnek túlélni egy ilyen kalandot.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló