Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szemétből csinálnak brikettet a fűtéshez a fogyatékkal élők

Mutatjuk hogy lesz a papírszemétből fűtőanyag Szombathelyen.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A papírhulladékkal rengeteg dolgot lehet kezdeni, többek közt brikettálni, avagy fűtésre alkalmas kis hengerelt gumókat készíteni belőle. Ennek okán a FÉHE (Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft.) egy papír brikettáló műhelyt alakított ki (a belügyminisztérium 21 millió forinttal támogatja a projektet).

A FÉHE papír brikettáló műhelye
Vágvölgyi Bálint
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A papírbriketthez a hulladékot a környező üzemek, a kereskedelmi egységek, üzletek, az önkormányzati intézményrendszer, valamint a szervezet saját munkája során keletkezett, nem veszélyes papírhulladékai adják. Két nagyértékű gép, egy daráló és egy hidraulikus brikettáló került a műhelybe.

A FÉHE papír brikettáló műhelye
Vágvölgyi Bálint

Ez a fajta brikett hozzáadott kötőanyag nélkül, alacsony nedvességtartalommal készül, szárazon, nagy nyomással préselve, ezért jobb hatásfokkal ég, mint például a szabadban tárolt tűzifa. Ez a műhely egész évben munkát ad az ott dolgozóknak.

A FÉHE papír brikettáló műhelye
Vágvölgyi Bálint

Jelenleg 16 fővel, napi 70 kilogramot tudnak előállítani, teljes üzemmel ez akár napi 100 kilogram is lehet. A dolgozók gyűjtik be az alapanyagot, válogatják, méretre vágják, csomagolják, raktározzák, stb. Mindezt a Csaba úti telephelyen végzik, a társaság a saját szükségletei mellett az önkormányzat bevonásával rászoruló családoknak szánja a brikettet.

A FÉHE papír brikettáló műhelye
Vágvölgyi Bálint

A feldolgozó műhely az egészségügyi állapotuk miatt tartósan munka nélkül maradt és a munkanélküliségben hosszú ideje bennragadt emberek részére is munkát kínál. A FÉHE már korábban is nagy hangsúlyt fektetett az effajta közfoglalkoztatásra. A szervezett munkavégzésben fontos a testi és szellemi képességek megőrzése, fejlesztése. Ezért alakították ki ezt a foglalkoztatási formát, ami dolgozóik egészségi állapotának is megfelel. A közfoglalkoztató egy szociális intézmény melyben dolgozó szociális munkások aktív segítséget nyújtanak a dolgozók életviteli nehézségeinek megoldásában.

A FÉHE papír brikettáló műhelye
Vágvölgyi Bálint
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés