Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem számít csendháborításnak, ha buliznak, mulatoznak a szombathelyi Parkerdőben

A nagy zaj ellen azért lehet tenni, csak bonyolult az eljárás.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

"A városban kötött szabályok vannak a bulizással, rendezvénytartással kapcsolatban. Itt ilyen nem létezik. Ami a csövön és a hangfalakon kifér. Legújabb divat pluszban a karaoke és a mikrofonba éneklés. Mindenki dj-nek képzeli magát és kiváló énekesnek. Ez megspékelve egy kevés alkohollal, szinte teljes a siker" - írta olvasónk Bulizó, mulatozó helynek használják a szombathelyi Parkerdőt és ez nem mindenkinek tetszik July 29. 15:22 két héttel ezelőtt.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A szombathelyi Parkerdőről van szó, ahol olvasónk szerint az utóbbi 3-4 évben változott meg a helyzet, ma már nehéz helyzetben vannak az olyan emberek, akik "a természet csendjét szeretik hallgatni, és nem a szomszéd vagy még inkább a két utcára lévők ordítását" .

Bonyhádi Zoltán

Ahogyan a levelet közlő cikkünkben Bulizó, mulatozó helynek használják a szombathelyi Parkerdőt és ez nem mindenkinek tetszik July 29. 15:22 is írtuk, a szombathelyi Parkerdő helyzete elég speciális. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. a kezelője, üzemeltetője, az állam a tulajdonosa. Viszont a szombathelyi önkormányzatnak is vannak itt jogai és kötelezettségei. De mivel ezekkel nem voltunk teljesen tisztában, levelet írtunk a városi önkormányzatnak., ahonnan most jött meg a válasz.

A nagy zajra panaszkodó olvasónkkal rossz hírt kell közölnünk, a jegyző szerint az önkormányzat kezelésében csak a Parkerdőben lévő közutak tartoznak. Ott nem lehet úgynevezett szabadidős tevékenységet folytatni, erre az állami tulajdonban, az erdészet kezelésében lévő területeken van lehetőség.

Vágvölgyi Bálint

Viszont a magánszemélyek által szervezett eseményekre ezeken a területeken nem terjed ki sem a környezet- és természetvédelmi szabályokról szóló önkormányzati rendelet, sem a környezeti zaj és rezgés elleni védelemről szóló kormányrendelet hatálya.

Vagyis,

a szombathelyi önkormányzat jegyzője a Parkerdőben nem indíthat zajvédelmi eljárást.

És mivel a Parkerdő nem számít lakott területnek, ezért ott

csendháborítást sem lehet elkövetni, a közterület-felügyelet sem intézkedhet a Parkerdőben.

A jegyző felhívja a figyelmet arra, hogy indokolatlan zajokozás esetén az, akit birtoklásában zavarnak, birtokvédelmet kérhet. Ezt a birtokba jutás első évében a jegyzőtől is, utána (és az egy év alatt is) bírósághoz lehet fordulni.

Szóval nem egyszerű, ha valaki jogi megoldást tervez, arra komolyan rá kell készülni. Egyszerűbb és talán eredményesebb, ha egyezkedni próbálnak a szomszédokkal.

A jegyző levele

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés