Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Drágább lesz a buszjegy és a parkolás Szombathelyen

A hivatalos infók szerint inflációkövetés az áremelés. Itt vannak a részletek.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Érdekes helyzet – gondoltuk, amikor először körülnéztünk a szombathelyi közszolgáltatások körül, azzal a szándékkal, hogy közzétegyük a január 1-től fizetendő új, közszolgáltatási díjakat. Ezeket a korábbi 22 évben a közgyűlés határozta meg Drágább lesz az élet Szombathelyen 2011. November 25. 17:34 , persze figyelembe véve a szolgáltató ajánlásait és érveit.

Központilag határozzák meg az árakat

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Ennek következtében az esetek többségében inflációkövető volt az áremelkedés, eltekintve néhány magasabb emeléstől, amit aztán igyekeztek is megindokolni a képviselők. Ugyanis sok esetben az alacsony áremelés ára az volt, hogy az önkormányzatnak kellett kipótolni a lakosság által befizetett összegeket azért, hogy a szolgáltató megkapja a tényleges ellenértéket.

Drágábban vehetünk jegyet
Mészáros Zsolt

Ez most is így van a helyijáratos buszoknál, az elmúlt hetekben komoly vita zajlott a városvezetés és a Volán között, ami aztán – persze – megegyezéssel zárult.

De most nem is ez a lényeg. A kutakodás során kiderült, hogy a közgyűlés – a helyijáratos tarifák és a parkolási díjak kivételével - nem is foglalkozott a közszolgáltatások áraival. Ugyanis ezek egy ideje hatósági árként vannak kezelve, és az állam szabja meg őket. Szóval, nem helyi kompetencia a távfűtés, a víz- és csatornadíjak, a hulladékszállítás árának meghatározása.

A buszjegy drágább, a bérlet nem

Így marad a fentebb már említett két terület. Kezdjük a helyijárattal. A városháza információi szerint a jegyek árát átlagosan 3,3 százalékkal emelik január 1-től, a bérletárak viszont változatlanok maradnak. Nézzük meg, mit is jelent ez pontosan.

A vonaljegyért elővételben az idén 250, jövőre 275 forintot kell fizetni. Ha a jegyet a buszsofőrtől vettük, akkor 350-et kellett érte fizetni, és jövőre is ennyit kell. A tíz darabos jegytömb az idén 2250-be került, jövőre 2475 lesz. A gyermekjegy 150-ről 165-re drágul, a napijegy pedig 750-ről 825 forintra.

Azért leírjuk a bérletárakat is, igaz, azok maradnak az idei szinten. A teljes áru éves bérlet 73 ezer, a negyedéves 18 300, a havi 6290. A félhavi 4140, a heti bérlet 2060 forint.

Több helyen kell parkolási díjat fizetni

A tanulók havi bérlete 1990-be kerül, a tanuló szemeszter (féléves) bérlete 8955-be, a tanévre szóló diákbérlet 21 890-be. A kisgyerekes havi bérletért 1990 forintot kell fizetni.

80 millió az új automatákra és az úkj parkolókra
Vágvölgyi Bálint

Érdekes adat egyébként, hogy a számítások mindez összesen 507 millió 605 ezer forint bevételt jelent a Volánnak jövőre. Ebből azonban csak 303 millió származik az utasoktól, a 65 éven felüli utasok után 75 millió, a tanuló- és nyugdíjasbérletek után 86,8 millió forint árkiegészítést kap a cég, és ehhez jön még 53,4 millió központi normatív támogatás.

A parkolási rendszer változásairól már írtunk Fizetős lesz a parkolás a vasútállomásnál és az MMIK-nál 2012. November 27. 14:19 , az egyik legfontosabb, hogy újabb területeken kell majd parkolási díjat fizetni. Két ilyen terület van, az MMIK és a vasútállomás környéke. A vasútállomásnál fizetni kell majd az Éhen Gyula téren, a Vasút utcában és a Szelestey utca Éhen Gyula és Vörösmarty utca közti szakaszán is.

375 milliós bevétel egy év alatt

Az MMIK belső parkolója is fizetős lesz, ahogyan a teljes Ady tér is. Plusz a teljes Sörház utca, valamint a Hollán Ernő u. Kiskar és Nagykar utca közti része is.

Meg kell említeni, hogy új automatákat szereltek és szerelnek fel Új automaták nyelik a parkolási pénzt 2012. December 18. 13:43 , de a parkolási díjak csak kismértékben változnak. Pontosabban úgy, hogy a zöld és sárga övezetekben maradnak az idei szinten, vagyis itt 100 és 200 forintba kerül egy óra parkolás. A piros övezetben viszont 300 forint helyett 320-at kell fizetni január 1-től.

Nem változnak a bérletek árai sem. A teljes árú (kedvezmény nélküli), minden övezetre érvényes havi lakossági bérlet 22 500 forint, a kiemelt övezet kivételével minden parkolóra érvényes 13 500, a sárga és zöld övezetre szóló 9 000, a csak a zöld övezetre érvényes 4 500 forint. A 33 százalékos kedvezményű bérlet az összes parkolóra 15 000, az összesre – a kiemelt övezet kivételével – 9 000, a sárga és zöld övezetre 6 000, csak a zöld övezetre 3 000 forint.

Az idén 375 millió forint lesz a parkolási rendszerből származó bevétel a SZOVA számításai szerint. Az új automaták beszerzése és felszerelése, valamint a fizetős terület bővítése mintegy 80 millióba kerül, szintén a SZOVA adatai alapján.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Új automaták nyelik a parkolási pénzt

A SZOVA lecserélte a szombathelyi parkolójegy-automatákat. Közel 100 milliót költöttek el, de papírpénzzel még mindig nem lehet fizetni.

Fizetős lesz a parkolás a vasútállomásnál és az MMIK-nál

Emelkednek a buszjegyárak is, és szó lesz a Haladás-pálya megszerzéséről. Közgyűlési előzetesünk.

Drágább lesz az élet Szombathelyen

Szinte minden közüzemi díjemelést elfogadott a városi közgyűlés: parkolási díj, buszjegy és bérlet, vízdíj. Ezekért többet kell fizetnünk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés