Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fizetős lesz a parkolás a vasútállomásnál és az MMIK-nál

Erről is dönt a szombathelyi közgyűlés csütörtökön. Emelkednek a buszjegyárak is, és szó lesz a Haladás-pálya megszerzéséről. Előzetesünk.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A novemberi, szombathelyi közgyűlést Puskás Tivadar polgármester nélkül tartják meg, a polgármester betegsége miatt néhány hét pihenőn van, távollétében Marton Zsolt alpolgármester helyettesíti Marton Zsolt vette át a szombathelyi polgármester helyét 2012. November 13. 09:41 , így ő vezeti majd a csütörtöki ülést. Az első változás máris látszik, a szokásos kilenc óra helyett most nyolckor kezdődik az ülés.

Kikérdezik az önkormányzatot

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A kiküldött anyagban a napirendi pontok előterjesztéseit ettől függetlenül Puskás írta alá, valószínűleg akkor szakított erre időt, amikor a múlt héten, csütörtökön a kórházból jövet ellátogatott a városházára. Akkori Facebookos üzenetében kiemelte Kiegyensúlyozott a szombathelyi polgármester állapota 2012. November 23. 10:30 , örömmel látja, hogy a város megkapja a Haladás-pálya és a többi MÁV-ingatlan tulajdonjogát. Ennek mi azóta sem találtuk nyomát Nincs nyoma Hende bejelentésének 2012. November 23. 08:08 a kormány- és minisztériumi dokumentumok között, pedig Hende Csaba honvédelmi miniszter másfél hete bejelentette Megint átadták a felújított szombathelyi belvárost 2012. November 17. 16:04 , hogy döntött a kormány az átadásról.

Az ügyről van egy közgyűlési előterjesztés is, ott két 2007-es kormányrendeletre hivatkoznak, mint olyan jogszabályokra, amelyek lehetővé teszik az önkormányzat számára, hogy tulajdonába vegye ezeket a területeket. Az előterjesztés megemlíti, hogy a Vagyonkezelő levelet írt az Emberi Erőforrások Minisztériumához, kérve, járuljon hozzá, hogy az érintett ingatlanokat az önkormányzatok tulajdonába adhassa.

A minisztérium pedig egy szabályos kérdőívet küldött az önkormányzatnak, ebben több részlet után tudakozódnak. Használja-e az önkormányzat ezeket az ingatlanokat, milyen célra, milyen állapotban vannak, milyen forrásból működtetik majd, stb. A lényeg, hogy a megállapodás tervezete szerint az önkormányzat legalább 15 évig sportcélokra használja azokat. Ezt egyébként Hende Csaba is megerősítette Megint átadták a felújított szombathelyi belvárost 2012. November 17. 16:04 kérdésünkre.

Újabb autót kér a járási hivatal

A közgyűlésnek most az a feladata, hogy válaszoljon a kérdésekre, egyúttal hozzon döntést arról, hogy vállalja a sportcélú hasznosítást. Ha ez megteszik, akkor mehet tovább az eljárás, arra nem találtunk semmiféle adatot, mikor is történik meg a tulajdon átadása.

Persze, más ügyekkel is foglalkozik a közgyűlés. Meghallgatnak egy tájékoztatót a város háromnegyed évi gazdálkodásáról, amiben semmi különöset nem találtunk, talán annyit, hogy az időarányosnál több bevétel érkezett be, és kevesebb lett a kiadás, de ez az év végig kiegyensúlyozódik. A jövőre vonatkozóan sem tartalmaz semmi komolyat az anyag, ez némileg érthető is, hiszen egyelőre még nem világos, hogy a város húszmilliárdos hitelállományából Húszról 12 milliárdra csökkenhet Szombathely adóssága 2012. November 20. 15:05 mennyit vesz át az állam. Az erről szóló tárgyalások a napokban kezdődnek.

Közben a járási hivatalok kialakításában Több tízmilliós vagyont vesz el az állam Szombathelytől 2012. November 02. 13:34 is történt némi változtatás. A kormányhivatal még több irodai berendezést, és még egy autót kér az önkormányzattól, mit minden bizonnyal meg is szavaz majd a közgyűlési többség.

Újabb fizetőparkolók

Mint ahogyan azt is, hogy hatályon kívül helyezik az idén júniusban meghozott, riasztó nevű rendeletet. Ami a tiltott, kirívóan közösségellenes magatartások szankcionálásáról szól. A rendeletet októberben Lehet reklamálni a magas fűtésszámlák miatt 2012. October 31. 08:53 módosították, de novemberben az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette. Nem csak a szombathelyi rendeletet, hanem minden önkormányzat hasonló szabályozását. Az AB a rendelet meghozatalának módját kifogásolta, így azt hatályon kívül kell helyezniük az önkormányzatoknak.

Mivel év vége van, jönnek a díjemelések is. A helyi autóbuszoknál most sem emelkednek a bérletek árai, az egyszeri utazásra jogosító menetjegyek viszont kb. tíz százalékkal drágulnak. Több változat közül kell dönteniük a képviselőknek, részletekről majd a döntés után számolunk be.

Arról viszont már most be tudunk számolni, hogy újabb területek vonnak be a fizetőparkolási rendszerbe. Így január 1-től fizetős lesz a vasútállomás környéke, az Éhen Gyula tér, a Szelestei u., a Vasút u. És az MMIK-nál is megszűnik az ingyenes parkolás lehetősége, fizetni kell majd az Ady téren, és az MMIK belső parkolójában is. És emelkednek az árak is, a tervek szerint csak a piros zónában, mégpedig óránként 20 forinttal.

Új igazgatókat is megválasztanak

Most már az is világos, hogy megszüntetik a Savaria Városfejlesztési Kft-t. Az előző hónapban Lehet reklamálni a magas fűtésszámlák miatt 2012. October 31. 08:53 zárt ülésen tárgyaltak róla, most már tudhatunk róla. A megszűnés nem azonnali, egy nyolcórás projektvezetőt és egy négyórás asszisztens foglalkoztatna addig, amíg az IVS projektet Megint átadták a felújított szombathelyi belvárost 2012. November 17. 16:04 teljesen le nem zárják. A többi alkalmazottal már megegyeztek távozásukról, és a korábbi ügyvezető, Pap Hunor sincs már a cégnél.

Tárgyalnak arról az elképzelésről is, amit korábban az ellenzék kezdeményezett. Ismert, hogy január 1-től a középiskolák az állam tulajdonába és működtetésébe kerülnek, ennek kapcsán az MSZP-SZTKE frakció javasolta, hogy a nem oktatási célú, az iskoláknál lévő ingatlanokat válasszák le, mert így nem kerülnek át az állam tulajdonába. Úgy tűnik, az ötletet meghallgatták, mert erre javaslatot fogalmaz majd meg a közgyűlés.

Persze, ennél sokkal több ügyet tárgyalnak meg a képviselők, a legfontosabbakat emeltük most ki. A zárt ülésen is lesznek fontos ügyek, így megválasztják az Agora Kulturális Központ Parais István lehet az új AGORA igazgató 2012. November 26. 17:34 és a Falco KC. új igazgatóját is.

A közgyűlés csütörtök reggel nyolc órakor kezdődik, a történéseket a szokásos módon, online tudósításunkban és élőképpel is közvetítjük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Parais István lehet az új AGORA igazgató

A szombathelyi Kulturális és Sport Bizottság ülésén Parais István pályázatát támogatták többen, Grünwald Stefánia szakmai igazgatóhelyettes lehet.

Kiegyensúlyozott a szombathelyi polgármester állapota

Puskás Tivadar két héttel ezelőtti infarktusa után tegnap hagyta el a kórházat, és el is látogatott a városházára.

Nincs nyoma Hende bejelentésének

Döntött vagy nem a kormány a MÁV ingatlanok sorsáról? Tényleg Szombathelyé lesz végre a Haladás stadion?

Húszról 12 milliárdra csökkenhet Szombathely adóssága

Ha a kormány valóban átvállalja az adósság egy részét. A nagyvárosoknál negyven százalékkal kalkulálnak.

Megint átadták a felújított szombathelyi belvárost

Közben Hende Csaba bejelentett: a város megkapja a MÁV-ingatlanokat, és lesz pénz, sok mindenre.

Marton Zsolt vette át a szombathelyi polgármester helyét

Amíg Puskás Tivadar beteg, az alpolgármester látja el a polgármesteri feladatokat.

Több tízmilliós vagyont vesz el az állam Szombathelytől

Szerdán írták alá a szerződést, az épületeket, technikai berendezéseket a szombathelyi járási hivatal kapja meg.

Lehet reklamálni a magas fűtésszámlák miatt

Ez is kiderült a szombathelyi közgyűlésen, de döntöttek a járási hivatalok felállításáról is. Közgyűlési tudósításunk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés