Fél évre is lehet majd kedvezményes lakossági parkolóbérletet venni Szombathelyen

A javaslatról a városi közgyűlés dönt csütörtökön.

A tavalyi és az idei év meglehetősen kaotikusra sikeredett, még akkor is, ha csak a szombathelyi fizetőparkolási rendszert nézzük. A kormány kétszer is hosszú időre eltörölte a fizetőparkolást, ami az autósoknak kellemes volt, a belváros forgalmát viszont rendesen feltúrta. Ingyenes lett a parkolás Szombathelyen: káosz és küzdelem a belvárosban 2020. November 06. 15:59

Május 25-től ismét fizetni kell a parkolásért ott, ahol korábban is kellett, a hosszú ingyenesség azonban előhozta a bérletesek problémáját. Ezt a gondot aztán a parkolási rendszert működtető SZOVA valamennyire rendezte, gyakorlatilag meghosszabbították a bérletek érvényességét. Erre számítsanak a szombathelyi parkolóbérletesek 2021. May 21. 10:33

A fizetőparkolás csütörtökön is a közgyűlés előtt lesz, most viszont egy, a járványtól függetlenül, régóta fennálló problémát próbálnak rendezni.

Mi van, ha nem egész évre kell a kedvezményes bérlet?

Azoknak a szombathelyieknek, akik fizető zónában laknak, lakásonként egy autóra jár a kedvezményes lakossági bérlet, amit a kijelölt parkolóban vehetnek igénybe. Ennek az ára évi 5000 forint, és az év elején kell megvásárolni.

És ez az utóbbi szabály okozza a problémát. Tegyük fel, hogy valaki év közben elköltözik. Az egész évre kifizetett lakossági bérlet árát nem kapja vissza, és azt át sem ruházhatja másra. Így a megvásárolt szolgáltatás jó részét nem tudja igénybe venni, önhibáján kívül.

Kiss Tamás

Persze, ebben az esetben egy-két, esetleg háromezer forintról van szó, ekkora veszteséget azért az ember elvisel, ha muszáj.

De komolyabb a probléma akkor, ha valaki év közben költözik a fizetőzóna területére. A jelenlegi szabályok szerint ő az idén már nem vehet lakossági bérletet, csak a következő év elején. Így viszont vagy a normál parkolóbérlet nem igazán olcsó árát fizeti ki, ami havonta 5-8 ezer forint körül lehet. Vagy a zónán kívül, távolabb parkoltatja az autót, ami viszont kényelmetlen.

Új javaslat: Fél évre szóló lakossági bérlet

A közgyűlés elé most olyan javaslatot tettek le, ami szerint a jövőben fél évre is meg lehet venni a kedvezményes lakossági bérletet. Vagyis a január 1. és július 31., illetve a július 1. és a következő év január 21. közti időszakra külön meg lehet vásárolni, darabját 2500 forintért.

Így, aki tudja, hogy az év folyamán elköltözik, csak az első fél évre veszi meg a bérletet, aki pedig beköltözik a fizetőzónába, megveheti a második fél évre.

A szolgáltató azt reméli, hogy ezzel növelheti a lakosság elégedettségét a fizetőparkolási rendszerrel kapcsolatban. Az ügyről a képviselők döntenek csütörtökön.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra