Patthelyzet az osztrák-magyar határátkelőknél, kedd este óta nem jutnak be az országba a magyar kamionosok – Frissítve

Semmi hivatalos tájékoztatást nem kaptak a fuvarozócégek és a kamionosok sem, kedd este óta nem engedik be őket. Egyedül Hegyeshalomnál kelhetnének át a határon, ott viszont blokád miatt több kilométeres a torlódás.

„18:00 órától a kőszegi határt lezárták befelé jövet a magyar kamionok előtt! Sehol semmi infó, senki sem tud semmit! Állítólag igaz ez az összes Vas megyei határátkelőre!” – írta egy olvasónk kedden késő este, állítását pedig több más olvasónk is alátámasztotta.

„Az összes eddig használt határátkelőt lezárták a teherforgalom elől az osztrák-magyar határszakaszon! Kivétel Hegyeshalom. Engem nemrég fordítottak vissza a bucsui átkelőnél. A rendőröktől kapott infó szerint ma (ez még keddre vonatkozik. Szerk.) 18.00-tól van érvényben ez a korlátozás. Mindenki vigyázzon magára!” – tudtuk meg egy másik olvasótól.

Patthelyzet

Semmiféle hivatalos tájékoztatást vagy közleményt nem adtak ki a hirtelen jött lezárással kapcsolatban, óriási a káosz, senki nem tud semmit. A sofőrök folyamatosan figyelik az Útinform és a rendőrség oldalát is, de az itt szereplő információk sem teljesen pontosak.

A police.hu szerint ugyanis például a kőszegi határátkelőnél nemhogy nincs 15 percet meghaladó várakozási idő egyik oldalon sem, de még mindig átmehetnek a személyautók, buszok és tehergépjárművek. Állítólag. A valóság ugyanis nem ez.

police.hu

„Le vannak zárva a határok Magyarországra befelé, kivéve Hegyeshalom. De ezt blokkolják a románok és a bolgárok, mert nem mehetnek át Magyarország területén. Ez van perpillanat. Bucsunál próbálkoztam, de visszafordított a magyar rendőr, hogy itt nem mehetek át. Kőszegen szintén nem” – mesélte egy újabb olvasónk.

A határátkelőkön kifelé engedik az embereket és a kamionosokat is, vissza azonban már nem jöhetnek. Még akkor sem, ha valami kisebb dolguk volt Ausztriában. A kialakult helyzet nagyon sok, akár több száz kamionost is érinthet.

Hegyeshalom lenne az egyetlen megoldás

Azonban ott sem egyszerű a helyzet. Ahogy arról lapunk is beszámolt, A hegyeshalmi csata: húsz kilométeres a sor, a románok és a bolgárok éjjel átmehetnek az országon 2020. March 17. 16:28 kedden hazaindultak a nyugat-európai országokban dolgozó vendégmunkások, főként románok és bolgárok. Hétfő éjféltől azonban lezárták a magyar határokat, csakis magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére, így a hazajutni kívánó vendégmunkások ott rekedtek.

Kedd reggelre több kilométeres sor alakult ki Hegyeshalomnál, ami kora délutánra már húsz kilométeresre duzzadt. Méghozzá azért, mert a balkáni vendégmunkások tiltakozni kezdtek és úgy döntöttek a nap közepén, hogy elállják a forgalmat az osztrák oldalon. 60-70 ember így kiszállt az autójából és lezárták a forgalmat mindenki, köztük a magyarok előtt is, mivel azt remélték, hogy így rövidesen a magyar hatóságok átengedik őket.

Hegyeshalom
MTI/Krizsán Csaba

Szijjártó Péter külügyminiszter a káosz orvoslására tárgyalt a románokkal és megállapodtak, hogy kedd éjjel egyszeri átutazást tesznek lehetővé egy kijelölt tranzitútvonalon. Ez meg is történt, viszont a Portfolio úgy értesült, hogy az egyszeri határnyitás hírére 10-es és 20-as csoportokban román, valamint belga rendszámú, tömött autók és kisbuszok indultak meg Hegyeshalom felé, hogy vélhetően Romániába és Bulgáriába jussanak.

A torlódás pedig még szerda reggel sem csillapodott. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság reggel 7 óra 30 perckor közölte, Torlódás az M1-esen Hegyeshalomnál, 10 kilométeres a sor 2020. March 18. 07:57 hogy mintegy 10 kilométeres sor alakult ki a határátlépési pont közelében. A rendőrség kéri az Ausztria irányába közlekedő magyar állampolgárokat, hogy válasszanak másik határátlépési pontot, amely a személyforgalom számára nyitva van.

Az ORF szerda reggeli beszámolója szerint Ukrajnából, Szerbiából és Macedóniából származó vendégmunkások is Nickelsdorfban rekedtek, őket és még jó néhány románt kedd este egy autópálya mellett felállított táborban helyeztek el a rendőrök, ugyanis nem jutottak át a kijelölt tranzitútvonalon abban a rövidke időintervallumban megnyitották a határt.

A blokád miatt a hegyeshalmi határátkelőhelyen még mindig nincs teher- vagy személyforgalom, emiatt pedig teljesen érthető módon óriási a feszültség. Reggel 8 óra 30 perckor a határátkelőhelynél már 30 kilométer hosszú volt a kocsi- és kamionsor.

Frissítés:

Időközben közlemény érkezett lapunkhoz a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától, mely szerint:

„Több vállalkozástól jelzés érkezett, hogy tegnap esti rendelkezések szerint a tehergépjárműveket nem engedik át a megyei határátkelőkön és Hegyeshalom irányába terelik őket. Felvettük a kapcsolatot az illetékes szervekkel, kérve az azonnali intézkedést.

Most kapott információ szerint a Magyarországra árut szállító tehergépjárművek Kőszeg, Bucsu és Rábafüzes határátkelőknél ismét átléphetik a határt.”

Ha olvasóinknak más tapasztalata van, jelezzék nekünk a jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu e-mail címen vagy a 36 94 505 545-ös telefonszámon 9 és 15 óra között.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet